Ny ekonomisk verklighet för Truls

Vardagen blir aldrig sig lik för Truls Möregårdh, 22 år, och svensk silverhjälte i bordtennis.

 En försmak av det nya livet fick han på söndagseftermiddagen i i köpcentrat Mall of Scandinavia i Solna då Truls, tillsammans med Kristian Karlsson och Anton Källberg, hyllades för sina insatser i Paris.

Dubbla OS-medaljer skrmade runt Truls hals innan han tog av sig grannnlåten och lät visa upp dem. Foto: Magnus Lejhall / TT

Tre våningsplan av nyfrälsta pingisvänner hyllade bordets hjältar, de välkomnades av bland förbundets ordförande Dennis Lindahl. Under måndagen blir det nybakade Truls-bakelser hemma i Eslöv då firandet fortsätter. Samhällets lokala konditor hakade på Truls-vågen redan efter första silvret i herrsingel.

Nya ekonomiska villkor

Som nyutnämnd folkhjälte väntar också en ny ekonomisk vardag, för Truls själv och det svenska förbundet.

Tills nu har pappa Carl Möregårdh varit vägvisare i den kommersiella världen. Två silvermedaljer och förste utmanare till att slå in kilar i den kinesiska muren öppnar helt nya möjligheter.

-Svensk pingis framgångar i Paris, och inte minst för Truls själv, är det ett gyllene tillfälle. På förbundsnivå ska vi nu ta oss den utmaningen. Att ytterligare bredda vår sport, säger Thomas Buza,  generalsekreterare i förbundet. 

Han är tidigare elitspelare i Halmstads BTK och VM-general i just Halmstad 2018, lag-VM, svenskt brons efter Kina och Tyskland.

Wessfeldt intresserad

Stjärnagenten, Daniel Wessfeldt som företräder Sarah Sjöström och ”Mondo” Duplanits sägs visa intresse för Truls.

-Jag har inget att säga i den delen, det viktiga för oss är att Truls fortsätter att plocka medaljer åt Sverige i mästerskapen, betonar Thomas Buza.

Det svenska förbundet omsätter 30-35 miljoner kronor årligen, varav elitdelen, herrar och damer tilldelas knappt 50 procent av det beloppet.

Förbundet förknippas med starkt med Stiga, företaget i  Eskilstuna som funnits i bakgrunden i årtionden. Truls Möregårdh har ett separat avtal med Stiga. På goda grunder kan antas att avtalet också innehåller en medaljbonus.

440 föreningar är anslutna till förbundet, och Thomas Buza räknar med cirka 10 000 licensierade spelare, men antalet, som någon gång under en säsong, greppar en racket beräknas till cirka 65 000.

-Men, som jag sade tidigare. Vi vill växa och jag hoppas att Truls-effekten ska ”drabba” även kommuner och regioner och underlätta för våra föreningar att ta emot den nya generationen. Just lokalfrågan är central för alla föreningar, säger Thomas Bruza.

På scenen i Solna lovade Truls att fortsätta ta medaljer för Sverige i kommande mästerskap.

Då samlas stjärnorna

-Jag hoppas vid uppvakningen vid hemkomsten från Paris betonade Truls själv: -Jag hoppas att jag kaninspirera andra att börja spela. Jag hör hemma i Eslöv och i en svensk klubb, och jag kommer att fortsätta att representera, Eslöv, och Sverige..

Under måndagen fortsätter hyllningarna i Solnas stora köpcentra, nu med guldduon i beachvolleyboll,  David Åhman/Jonatan Hellvig, båda 22 år, som skickade bort ett tyskt par på 34 minuter. En uppvisning som volleybollvärlden aldrig kunnat drömma om.

Traditionell volleyboll är enligt IOK, olympiska kommitté, världens största idrott, sett till antal utövare. Att Norden dominerar, förutom det svenska guldet knep ett norskt par bronset, är förbluffande.. Den svenska stilen kommer att kopieras, Åhman/Hellvig, har stått för något nytt. Precis som backhoppningens Jan Boklöv en gång i tiden – han chockade med v-stilen.

Bygger volleyplan i trädgården

All respekt till Åhman/Hellvig, samt tränar paret Rasmus Jonsson, 40 år, och Anders Kristiansson, 75 år, den sistnämnde sportens verkliga guru och mannen bakom det svenska volleybollu-ndret på 1980-talet som slutade med EM-final 1989 i en nybyggd Globen.

Sedan blev Kristiansson obekväm för det svenska förbundet, men han har fortsatt och jobbat med sin sport i flera europeiska länder samt i Japan.

Nu bygger föräldrar planer för beach-volleyboll i sina villa-trädgårdar och Nordvästra Skånes tidningar skriver om beachvolley-feber på stränderna i Skåne och Halland.

I Paris vann Sverige 11 medaljer i åtta grenar, målsättningen var 10 medaljer. Ett mål som överträffades trots noll utdelning i handboll och hästsport. 11 medaljer är bästa facit sedan Sydney 2000, och SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo som nu tackar för sig kan lämna med gott samvete. Trots hård kritik för SOK:s uttagningsprinciper.

Han efterträds av Fredrik Joulamo, närmast från gd-stolen på Basketbollförbundet.

Friidrottens ”Mondo” Duplantis och seglarduon Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson kommer också att hyllas i Solna under måndagen. Ett uppbåd av stjärnor ska få träffa sin supporters.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Han fick nobben av SOK, trots att han kvalat in till Paris-OS enligt det internationella friidrottsförbundets, World Athletics, regler.

Nu har Leo Magnusson , 26 år, från Sävedalen i Västergörland, gett SOK och verksamhetschefen Peter Reinebo en rejäl knäpp på näsan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.