F 1-stallen stoppar miljardflödet

Toyota 2,8 miljarder kronor, Ferrari 2,6 miljarder och McLaren-Mercedes 2,3 miljarder kronor. Det är vad de betalar för en formal 1-säsong. Inte konstigt att larmet går – överlag inser stallen att kostnaderna måste sänkas.

Det är egentligen sanslösa belopp som är i omlopp i FI-cirkusen som färdas världen över.  Men nu inser många att finanskriser får konsekvenser vare sig de vill eller ej. Först ut är Hondas teamchef Nick Fry.

– Vi måste sänka våra kostnader med mellan 25 och 33 procent, säger Fry enligt Aftonbladet.

Det är ingen nöd i hans stall. Hondas ledning har tagit beslutet att satsat runt 1,9 miljarder kr per säsong.

– Det finns ett förslag på enhetsmotorer från och med 2010 och de skulle hålla betydligt längre än dagens motorer. Det skulle självklart sänka kostnaderna. Men även prispengarna måste fördelas på ett bättre sätt och även teamen i slutet av VM-tabellen måste stöttas, säger Nick Fry till Daily Telegraph.

– Det är viktigt för sporten att vi har en sund konkurrens och om vi inte gör någonting så kommer privatteamen att tvingas bort.

Just privatteamen rör sig med avsevärt mindre belopp. Exempelvis har Toro Rosso och Force India en budget som ligger runt 770 miljoner kronor.

En stor del av jättarnas kapprustning gäller själva utvecklandet av en bil. Så mycket som 20 procent av årsbudgeten går till att hitta rätt i utformningen. Tre fjärdedelar av ungefär 10 000 delar och motorns 3 000 komponenter bytts ut under säsongsinledningen.

 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.