Elitseriens dyraste stjärna får flytta

Det räckte inte ens med speedwayens största stjärna. Nicki Pedersen har haft elitseriens högsta lön, runt 90 000 kronor per match och totalt 2 miljoner på ett år. Men Lejonen förlorade SM-finalen mot Vetlanda och nu kan Pedersen tvingas att flytta.
Annons

Lejonens guldsvit är bruten när Vetlanda vann onsdagens avgörande SM-final i speedway. För Nicki Pedersen kan det ha varit sista körningen för Lejonen.

Inte lika intressant med Pedersen

- Vi kommer inte att slåss med näbbar och klor för att behålla honom, säger klubbchefen Joakim Olsson till Aftonbladet.

Den danske stjärnan reagerade kraftigt.

- Det är ett dumt uttalande, säger Pedersen.

Lejonen har ändå haft förmåga att betala sin förare mer än vad andra klubbar vågat göra.

Från 1,6 mkr till 12 mkr i sponsring

2001 gjorde Gislavedsklubben sin första allsvenska speedwaysäsong. Då med en minimal budget, men sedan dess har penningflödet tagit fart.

"Lejonen framgångssaga är på sitt sätt unik i svensk idrott", anser klubbens ledande i en sponsorpresentation.

2001 hade klubben en omsättning på 1,6 miljoner och en sponsorintäkter på 340 000 kronor.

Inför årets säsong var motsvarande siffror 12 miljoner respektive 5,5 miljoner.

- Vi har verkligen varit ett bevis på att ingenting är omöjligt och att ett mångårigt arbete och seriös aktiv satsning ger resultat. Företagen kring Gislaved vill vara en del i framgången med Lejonen speedway, menar Joakim Olsson, klubbchef i Lejonen speedway, i en öppen redovisning till klubbens samarbetspartners.

Inför den här säsongen stoltserade klubben med dubbla SM-guld och ett starkt varumärke.

"Därför är det en självklarhet för många av företagen i och omkring Gislaved, Gnosjö, Tranemo, Jönköping, Värnamo, Ljungby och Hylte kommun att bli en del av Lejonen speedway. Är ditt företag inte med ännu? Lugn, det finns fortfarande plats..." står att läsa på hemsidan.

Här finns erbjudanden om att bli exempelvis Platinapartner för 150 000 kr och en fallande skala av sponsorinsatser. Tack vare sponsorintäkterna kunde behålla den danska världsettan Nicie Pedersén - men inte SM-bucklan.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.