Ny sponsor räddar Globengalan

Runt om i Europa tvingas arrangörer ställa in friidrottsgalor. Men den tävling som har genomförts oavbrutet i 22 år i Globen får en fortsättning. Den nya huvudsponsorn, bygghandelskedjan XL-Bygg, går in med nya miljoner och räddar evenemanget.

Christian Olsson, Emma Green och Angelica Bengtsson är de tre första friidrottsstjärnorna som är klara för evenemanget i Globe Ericsson Arena den 22 februari 2011.

Ett fem-årssavtal

Avtalet löper på fem år. Beskedet om att det blir en fortsättning med friidrottsbanor i Stockholm välkomnas av bl a förbundskaptenen Stefan Olsson.

- Jag blev oerhört glad när jag hörde att det var klart, inte minst att det var ett långsiktigt avtal, är Stefan Olssons omedelbara kommentar.

- Det betyder oerhört mycket att vi har en gala som är ett flaggskepp även under vintern, fyller han i.

"Vill förknippas med friidrott"

- Jag hoppas att XL-Galan kommer att bjuda på bra svenska insatser av såväl etablerade namn som de nya generationerna, precis som under de tio senaste åren i Globen då galorna hållit absolut högsta världsnivå.

Marknadschefen Erik Öhlin vid XL-Bygg motiverat företagets sponsring:

- Det här är framtiden. XL-Bygg vill förknippas med världsstjärnorna.

Angelica i fokus

De tre första utannonserade namnen borgar för kvalité. 2000-talets bäste trestegshoppare Christian Olsson, årets EM-tvåa i höjdhopp Emma Green och juniorvärldsmästarinnan i stav Angelica Bengtsson bildar tillsammans en kedja av lyckade resultat.

Det var många år sen som Christian Olsson kunde gå in i en lång träningsperiod utan hämmande skador.

- Hälsenan är mycket bättre. Träningen har gått bra och jag känner att jag fortfarande har chansen att slåss med de bästa:

Emma Green påtalar också att hon har kunnat träna utan besvär, även om hon är inne i den tyngsta perioden.

Handlar om gristräning

- Ja, nu är det gristräning. Då är det positivt att ha en grupp där alla är seriösa och vill bli så bra som möjligt.

Yannick Tregaros grupp i Göteborg har fått i tillökning i Linus Thörnblad, men består av många fler.

- Det är ett stort gäng med både nya och lovande som etablerade namn, intygar Christian.

17-åriga Angelica Bengtsson, Hässelby SK, utsetts till ”Årets Stjärnskott” av det Internationella Friidrottsförbundet. Stavhopperskan som har vunnit både Ungdoms-VM och Junior-VM är den tredje stjärnan som är klar för XL-Galan, tisdag den 22 februari.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.