Sponsorer protesterar mot fyllan

Fylla ingår ofta när ett idrottslag ska fira. När Finlands nyblivna VM-hjältar, inklusive spelare och ledare, kom hem firade till den grad att de nu ifrågasätts av huvudsponsorn Finnair som också kan ompröva framtida kontrakt.

- Toppidrottare måste komma ihåg att de är förebilder, inte minst för unga idrottare, säger idrottsministern Stefan Wallin till Yle.

- Överdriven alkoholkonsumtion passar ingenstans, säger Finnairs marknadschef Antti Nieminen till affärstidningen Kauppalehti.

Sluddrade rejält

Reaktionerna är starka efter glädjehysterin efter VM-segern. Många har lagt märke till hur överledaren Timo Jutila sluddrade rejält i intervjuer, NHL-spelaren Anssi Salmela bytte mellan svenska och finska i intervjuerna och målvaktstränaren Pasi Nurminen föll handlöst från flygplanstrappan och rakt över VM-bucklan vid hemkomsten.

Finnairs marknadschef Antti Nieminen menar att i fortsättningen kan en klausul mot sprit bli lika motiverad som dagens klausul mot dopning.
Idrottsminister Stefan Wallin påpekar viken av rätt beteende:

- Många finländare förstår på ett mänskligt plan att spelarna hade orsak att jubla över sitt guld. Men samtidigt ska toppidrottare komma ihåg att de är förebilder. Inte minst för unga idrottare som kan ta felaktiga intryck av sådant här beteende.

"Ansvaret hos förbundet"

Stefan Wallin menar att ansvariga ledare, både i förbundet och i truppen, har ett ansvar:

- De ska påverka i vilket skick spelarna kommer ut ur planet. Men de är förstås fria individer och vuxna människor, så alla är förstås i sista hand ansvariga för sig själv.

Idrottsminister har redan haft ett samtal med ishockeyförbundets ordförande, Kalervo Kummola:

- Vi har gjort honom uppmärksam på att på den här diskussionen.

"Sponsorerna förstår nog"

Affärstidningen Kauppalehti har frågat landslagets största sponsorer, telefoniföretaget Elisa och flygbolaget Finnair, som båda har reagerat.

Finnairs marknadsföringschef Antti Nieminen påpekar att överdriven alkoholkonsumtion inte passas någonstans och Elisas kommunikationschef, Katiye Vuorela, medger att beteendet inte är optimalt.

Förbundets informationschef Henna Malmberg säger, enligt Yle, att landslaget nog har regler för hur alkohol får konsumeras. ”Lejonen har förtjänat sin fest”, säger Malberg och menar att sponsorerna nog har förståelse för lejonens firande

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.