Världens störste sponsor gästar Stockholm

En av världens största idrottssponsorer, eller ägare, kommer till Stockholm på torsdagen. Shejk Mansour Bin Zayed Al Nahyan med en förmögenhet om cirka 18 000 miljoner brittiska pund och ägare till Manchester City ska nu stödja svensk idrott.
Annons

Sheik MansoUr är i sportvärlden mest känd som ägare till Manchester City, och i finansvärlden för att äga mer än 9 procent av Daimler-koncernen. Han har också en stor passion för arabgalopp och distansridning och det är skälet till att han gästar Sverige.

Ska sponsra svensk galopp

Han lovar en hundraprocentig satsning i svensk arabgalopp och ska berätta mera vid en presskonferens på Grand Hotell.

Men av det som har framkommit ska shejken backa upp:
• Världens största arabgaloppserie får en deltävling i Stockholm
• Arabalopp från Täby direktsänds i Abu Dhabi TV
• Stor global satsning på kvinnliga galoppryttare från arabvärlden
• Global Arabian Racing Conference - en årlig arabgaloppkonferens

Evenemang över fyra kontinenter

- Satsningen på Arabgalopp är ett sätt att knyta band mellan den arabiska och den västerländska kulturen, heter det i en kommuniké.

Sheik Mansour bin Zayed Al Nayhan är också vice premiärminister i Förenade Arabemiraten och vill  inkludera Sverige från i år i sin internationella satsning på arabgalopp.

"Sheik Mansour Global Arabian Flat Racing Festival" är ett evenemang som sträcker sig över fyra kontinenter.

Leder ett investmentbolag

Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan är mannen bakom Manchesters Citys miljardrullning och har blivit känd över hela världen efter sitt engagemang i fotbollsklubben där tränaren Roberto Mancini tycks ha obegränsade resurser för att köpa spelare.

Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan som är medlem i Förenade Arabemiratens kungliga familj leder investmentbolaget Abu Dhabi United Group for Development.

ADUG ansvarar för Förenade Arabemiratens enorma intäkter från oljeexport som har gjort landet till ett av de rikaste i världen. Pengarna investeras i bland annat fastigheter och banker världen över och ska göra landet mindre beroende av oljeintäkterna.

Förmögenhet om 6 000 miljarder kr!

Tillgångar uppskattas till inte mindre än 4 biljoner kr. Den kungliga familjens totala förmögenhet beräknas vara nånstans runt 1 biljon US-dollar, 6 000 miljarder kr.

Inte undra på att det går att köpa och sälja fotbollsspelare i parti och minut…

Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan och ADUG blev känt i västvärlden den 1 september 2008 när företaget köpte Manchester City FC från thailändaren Thaksin Shinawatra.

"Vi ska bli bäst"

Köpesumman uppgick till cirka 2,5 miljarder kr för 90 procent av aktierna och omgående deklarerade Sulaiman Al-Fahim att klubben tog sikte på de största titlarna.

- Vi ska bli bäst i världen, sa shejken och lät öppna plånboken.

Säkerligen upplyste någon honom om att grannen,  Manchester United, var strået vassare, åtminstone än så länge.

Sedan dess har jakten pågått, ja, redan första dagen med Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan som ägare köptes brassen Robinho för 380 miljoner kronor från Real Madrid, som då innebar engelskt transferrekord! Och så har det fortsatt.

Nu är turen kommen till Sverige – och galoppsporten.

SHL-giganten Färjestad, med nio SM-guld, upplever sin värsta kris sedan säsongen 1993-94.  En elfteplats i Elitserien gav då biljett till allsvenskt spel våren 1994  En ny tränarduo, Per Bäckman/Gunnar Johansson räddade kontraktet via kvalseger mot Boden med Niklas Wikegård i tränarbåset

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Organisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.