Världens störste sponsor gästar Stockholm

En av världens största idrottssponsorer, eller ägare, kommer till Stockholm på torsdagen. Shejk Mansour Bin Zayed Al Nahyan med en förmögenhet om cirka 18 000 miljoner brittiska pund och ägare till Manchester City ska nu stödja svensk idrott.

Sheik MansoUr är i sportvärlden mest känd som ägare till Manchester City, och i finansvärlden för att äga mer än 9 procent av Daimler-koncernen. Han har också en stor passion för arabgalopp och distansridning och det är skälet till att han gästar Sverige.

Ska sponsra svensk galopp

Han lovar en hundraprocentig satsning i svensk arabgalopp och ska berätta mera vid en presskonferens på Grand Hotell.

Men av det som har framkommit ska shejken backa upp:
• Världens största arabgaloppserie får en deltävling i Stockholm
• Arabalopp från Täby direktsänds i Abu Dhabi TV
• Stor global satsning på kvinnliga galoppryttare från arabvärlden
• Global Arabian Racing Conference - en årlig arabgaloppkonferens

Evenemang över fyra kontinenter

- Satsningen på Arabgalopp är ett sätt att knyta band mellan den arabiska och den västerländska kulturen, heter det i en kommuniké.

Sheik Mansour bin Zayed Al Nayhan är också vice premiärminister i Förenade Arabemiraten och vill  inkludera Sverige från i år i sin internationella satsning på arabgalopp.

"Sheik Mansour Global Arabian Flat Racing Festival" är ett evenemang som sträcker sig över fyra kontinenter.

Leder ett investmentbolag

Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan är mannen bakom Manchesters Citys miljardrullning och har blivit känd över hela världen efter sitt engagemang i fotbollsklubben där tränaren Roberto Mancini tycks ha obegränsade resurser för att köpa spelare.

Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan som är medlem i Förenade Arabemiratens kungliga familj leder investmentbolaget Abu Dhabi United Group for Development.

ADUG ansvarar för Förenade Arabemiratens enorma intäkter från oljeexport som har gjort landet till ett av de rikaste i världen. Pengarna investeras i bland annat fastigheter och banker världen över och ska göra landet mindre beroende av oljeintäkterna.

Förmögenhet om 6 000 miljarder kr!

Tillgångar uppskattas till inte mindre än 4 biljoner kr. Den kungliga familjens totala förmögenhet beräknas vara nånstans runt 1 biljon US-dollar, 6 000 miljarder kr.

Inte undra på att det går att köpa och sälja fotbollsspelare i parti och minut…

Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan och ADUG blev känt i västvärlden den 1 september 2008 när företaget köpte Manchester City FC från thailändaren Thaksin Shinawatra.

"Vi ska bli bäst"

Köpesumman uppgick till cirka 2,5 miljarder kr för 90 procent av aktierna och omgående deklarerade Sulaiman Al-Fahim att klubben tog sikte på de största titlarna.

- Vi ska bli bäst i världen, sa shejken och lät öppna plånboken.

Säkerligen upplyste någon honom om att grannen,  Manchester United, var strået vassare, åtminstone än så länge.

Sedan dess har jakten pågått, ja, redan första dagen med Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan som ägare köptes brassen Robinho för 380 miljoner kronor från Real Madrid, som då innebar engelskt transferrekord! Och så har det fortsatt.

Nu är turen kommen till Sverige – och galoppsporten.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.