Världens störste sponsor gästar Stockholm

En av världens största idrottssponsorer, eller ägare, kommer till Stockholm på torsdagen. Shejk Mansour Bin Zayed Al Nahyan med en förmögenhet om cirka 18 000 miljoner brittiska pund och ägare till Manchester City ska nu stödja svensk idrott.

Sheik MansoUr är i sportvärlden mest känd som ägare till Manchester City, och i finansvärlden för att äga mer än 9 procent av Daimler-koncernen. Han har också en stor passion för arabgalopp och distansridning och det är skälet till att han gästar Sverige.

Ska sponsra svensk galopp

Han lovar en hundraprocentig satsning i svensk arabgalopp och ska berätta mera vid en presskonferens på Grand Hotell.

Men av det som har framkommit ska shejken backa upp:
• Världens största arabgaloppserie får en deltävling i Stockholm
• Arabalopp från Täby direktsänds i Abu Dhabi TV
• Stor global satsning på kvinnliga galoppryttare från arabvärlden
• Global Arabian Racing Conference - en årlig arabgaloppkonferens

Evenemang över fyra kontinenter

- Satsningen på Arabgalopp är ett sätt att knyta band mellan den arabiska och den västerländska kulturen, heter det i en kommuniké.

Sheik Mansour bin Zayed Al Nayhan är också vice premiärminister i Förenade Arabemiraten och vill  inkludera Sverige från i år i sin internationella satsning på arabgalopp.

"Sheik Mansour Global Arabian Flat Racing Festival" är ett evenemang som sträcker sig över fyra kontinenter.

Leder ett investmentbolag

Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan är mannen bakom Manchesters Citys miljardrullning och har blivit känd över hela världen efter sitt engagemang i fotbollsklubben där tränaren Roberto Mancini tycks ha obegränsade resurser för att köpa spelare.

Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan som är medlem i Förenade Arabemiratens kungliga familj leder investmentbolaget Abu Dhabi United Group for Development.

ADUG ansvarar för Förenade Arabemiratens enorma intäkter från oljeexport som har gjort landet till ett av de rikaste i världen. Pengarna investeras i bland annat fastigheter och banker världen över och ska göra landet mindre beroende av oljeintäkterna.

Förmögenhet om 6 000 miljarder kr!

Tillgångar uppskattas till inte mindre än 4 biljoner kr. Den kungliga familjens totala förmögenhet beräknas vara nånstans runt 1 biljon US-dollar, 6 000 miljarder kr.

Inte undra på att det går att köpa och sälja fotbollsspelare i parti och minut…

Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan och ADUG blev känt i västvärlden den 1 september 2008 när företaget köpte Manchester City FC från thailändaren Thaksin Shinawatra.

"Vi ska bli bäst"

Köpesumman uppgick till cirka 2,5 miljarder kr för 90 procent av aktierna och omgående deklarerade Sulaiman Al-Fahim att klubben tog sikte på de största titlarna.

- Vi ska bli bäst i världen, sa shejken och lät öppna plånboken.

Säkerligen upplyste någon honom om att grannen,  Manchester United, var strået vassare, åtminstone än så länge.

Sedan dess har jakten pågått, ja, redan första dagen med Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan som ägare köptes brassen Robinho för 380 miljoner kronor från Real Madrid, som då innebar engelskt transferrekord! Och så har det fortsatt.

Nu är turen kommen till Sverige – och galoppsporten.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.