25-miljonersponsorn alla drömmer om

Balticgruppen i Umeå är den verkliga drömsponsorn. Nu avslöjas att Krister Olssons företagsskapelse går in med 20 miljoner i en hockeysatsning.
Annons

Krister Olsson och Balticgruppen gav klartecken till 5 miljoner kronor och var en stor del av räddningsaktionen när Björklöven var på konkursens brant för ett drygt år sedan.

100 miljoner - på ett villkor

Nu när miljonskulderna är sanerade låter Krister Olsson meddela att han vill satsa ytterligare 20 miljoner i hockeyklubben.

Företaget är unikt och har deltagit i ett flertal marknadsföringsprojekt inom såväl kultur, kommun som idrott.

I december 2007 gav bolaget en gåva på 100 miljoner kronor till Umeå universitet. Två år senare fick Umeå kommun 20 miljoner kronor – på ett villkor. Att kommunen också anställde ungdomar för 20 miljoner.

Ett sådant besked

Under åren har både fotbollstjejerna i Umeå IK och ishockeyspelare gynnats av bolagets välvilja till idrott. Det har aldrig rört sig om små belopp.

Björklövens ordförande Bertil Hammarstedt höll ändå på att trilla av stolen vid det senaste beskedet.

Krister Olsson och Balticgruppen lät meddela att ytterligare 20 miljoner kronor går till Björklöven under de närmaste tre åren.

Köper aktier

10 miljonerna är en personlig gåva från Balticgruppens huvudägare Krister Olsson och 10 miljoner kommer via aktieköp och sponsorbidrag.

- Det känns helt fantastiskt, jag är rörd av lycka, säger Björklövens ordförande Bertil Hammarstedt till Västerbottens-Kuriren.

- Det här tyder på ett enormt förtroende från både Krister Olsson personligen och från hans företag.

Räddningsaktion

I Umeå har många följt Björklövens kamp undan konkurs. Skulderna uppgick till mer än 10 miljoner kronor och många var besvikna över förfallet.

Många företaget engagerade sig i en räddningsaktion under förra våren och efter en rekonstruktion var skulden reglerad.

- Varför vi har väntat så länge med att gå ut med den här informationen beror på att vi inte ville ta emot några pengar innan vi gjort Björklöven helt skuldfritt, säger Bertil Hammarstedt.

"Bästa varumärket i Umeå"

I klartext, Krister Olsson sa tidigt att han kunde ställa upp med större belopp.

- Jag har velat undanröja alla spekulationer om att pengarna bara skulle gå ned i ett svart hål som tyvärr har hänt vid några tidigare tillfällen, säger Bertil Hammarstedt.

Krister Olsson själv är förtegen, men Bertil Hammarstedt vet att den framgångsrike företagaren anser att Björklöven är det absolut bästa varumärket i regionen.

- Krister säger att han vill vara med och stödja varumärket och på så sätt stärka Umeås profil fram till 2014, säger Bertil Hammarstedt.

Björklöven mot elitserien

Av de 10 miljonerna från själva Balticgruppen utgör 500 000 kronor årligen ett sponsorbidrag. I övrigt köper Balticgruppen aktier i Björklöven, i dag ägda av föreningen som även i fortsättningen har en aktiemajoritet.

Satsningen gäller tre år och är inriktad på 2014 då Umeå är Europas kulturhuvudstad.

- Både Krister Olsson och jag anser att idrott också är en form av kultur. Det här betyder att vi 2014 ska ha kunnat etablera Björklöven på en annan nivå än i dag, säger Hammarstedt.

Fakta

Balticgruppen är ett samlingsnamnför en ett antal företag inom främst  ägande och förvaltning av fastigheter. Krister Olsson bildade företaget 1987 och gruppen är det största privata fastighetsbolaget i Umeå. Balticgruppen ägs av Krister Olsson, hans söner och måg.

Padelverket som grundades 2016 blir en del av Padel United. Via den sammanslagningen uppstårStockholms största padelaktör n. Fusionen innebär en tydlig satsning på att göra padel tillgängligt för alla och siktet ärinställt på att starta padelverksamhet i hela Sverige

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

I Kil strax nordväst om Karlstad välkomnar golfklubben nyanlända med öppna i armar – i samarbete med ortens språkcafé som blir navet i en satsning för att få nyanlända att komma in bättre i samhället genom golfanläggningen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.