25-miljonersponsorn alla drömmer om

Balticgruppen i Umeå är den verkliga drömsponsorn. Nu avslöjas att Krister Olssons företagsskapelse går in med 20 miljoner i en hockeysatsning.

Krister Olsson och Balticgruppen gav klartecken till 5 miljoner kronor och var en stor del av räddningsaktionen när Björklöven var på konkursens brant för ett drygt år sedan.

100 miljoner - på ett villkor

Nu när miljonskulderna är sanerade låter Krister Olsson meddela att han vill satsa ytterligare 20 miljoner i hockeyklubben.

Företaget är unikt och har deltagit i ett flertal marknadsföringsprojekt inom såväl kultur, kommun som idrott.

I december 2007 gav bolaget en gåva på 100 miljoner kronor till Umeå universitet. Två år senare fick Umeå kommun 20 miljoner kronor – på ett villkor. Att kommunen också anställde ungdomar för 20 miljoner.

Ett sådant besked

Under åren har både fotbollstjejerna i Umeå IK och ishockeyspelare gynnats av bolagets välvilja till idrott. Det har aldrig rört sig om små belopp.

Björklövens ordförande Bertil Hammarstedt höll ändå på att trilla av stolen vid det senaste beskedet.

Krister Olsson och Balticgruppen lät meddela att ytterligare 20 miljoner kronor går till Björklöven under de närmaste tre åren.

Köper aktier

10 miljonerna är en personlig gåva från Balticgruppens huvudägare Krister Olsson och 10 miljoner kommer via aktieköp och sponsorbidrag.

- Det känns helt fantastiskt, jag är rörd av lycka, säger Björklövens ordförande Bertil Hammarstedt till Västerbottens-Kuriren.

- Det här tyder på ett enormt förtroende från både Krister Olsson personligen och från hans företag.

Räddningsaktion

I Umeå har många följt Björklövens kamp undan konkurs. Skulderna uppgick till mer än 10 miljoner kronor och många var besvikna över förfallet.

Många företaget engagerade sig i en räddningsaktion under förra våren och efter en rekonstruktion var skulden reglerad.

- Varför vi har väntat så länge med att gå ut med den här informationen beror på att vi inte ville ta emot några pengar innan vi gjort Björklöven helt skuldfritt, säger Bertil Hammarstedt.

"Bästa varumärket i Umeå"

I klartext, Krister Olsson sa tidigt att han kunde ställa upp med större belopp.

- Jag har velat undanröja alla spekulationer om att pengarna bara skulle gå ned i ett svart hål som tyvärr har hänt vid några tidigare tillfällen, säger Bertil Hammarstedt.

Krister Olsson själv är förtegen, men Bertil Hammarstedt vet att den framgångsrike företagaren anser att Björklöven är det absolut bästa varumärket i regionen.

- Krister säger att han vill vara med och stödja varumärket och på så sätt stärka Umeås profil fram till 2014, säger Bertil Hammarstedt.

Björklöven mot elitserien

Av de 10 miljonerna från själva Balticgruppen utgör 500 000 kronor årligen ett sponsorbidrag. I övrigt köper Balticgruppen aktier i Björklöven, i dag ägda av föreningen som även i fortsättningen har en aktiemajoritet.

Satsningen gäller tre år och är inriktad på 2014 då Umeå är Europas kulturhuvudstad.

- Både Krister Olsson och jag anser att idrott också är en form av kultur. Det här betyder att vi 2014 ska ha kunnat etablera Björklöven på en annan nivå än i dag, säger Hammarstedt.

Fakta

Balticgruppen är ett samlingsnamnför en ett antal företag inom främst  ägande och förvaltning av fastigheter. Krister Olsson bildade företaget 1987 och gruppen är det största privata fastighetsbolaget i Umeå. Balticgruppen ägs av Krister Olsson, hans söner och måg.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ett antal män utnyttjade sina positioner inom ridsporten och hade sexuella relationer med minderåriga flickor. Under flera års tid var det olika personer som larmade om missförhållandena till förbundet men åtgärder mot männen uteblev. 

Händelserna började istället diskuteras på sociala medier och en kvinnlig dressyrdomare straffades – inte männen.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.