SCA i unik Volvo Ocean Race-start

Från hygien och skog till havet. Svenska koncernen SCA gör en sensationell sponsorsatsning och medverkar i Volvo Ocean Race 2014-2015. En satsning som beräknas kosta 130 miljoner under tre år och besättningen ska bara bestå av kvinnor.
Fyrverkerier och fest när Volvo Ocean Race når ett etappmål. Så här såg det ut i Lissabon senast. Foto: Paul Todd, AP Photo/Scanpix
Annons


En idé om global marknadsföring slog rot hos SCA. Det ursprungliga skogsföretaget med verksamhet i över 100 länder, 37 000 medarbetare och en försäljning på över 100 miljarder kronor var i behov av ett gigantiskt evenemang.

Skillnad mot 1929

Volvo Ocean Race var det företaget sökte. Och när cirka 80 procent av SCA:s konsumenter är kvinnor kom idén att besättningen skulle bestå av just kvinnor.

- Vi satsar på global tillväxt, i synnerhet inom hygienområdet. Volvo Ocean Race kommer att öka kännedomen om SCA samt skapa starkare kopplingar till produktvarumärken, säger Kersti Strandqvist, kommunikationsdirektör på SCA.

Liksom kärnprodukten skog har koncernen vuxit åtskilligt sedan den dag 1929 när Svenska Cellulosa Aktiebolaget grundades genom en sammanslagning av ett tiotal svenska skogsbolag.

Hygienföretaget ska framhållas

SCA är i dag Europas största privata skogsägare och äger 2,6 miljoner hektar skog, varav ca 2,0 miljoner hektar brukas.

Men framför allt under de senaste 30 åren har SCA vuxit från skogsföretag till världens näst största hygienföretag.

- Vi kommer att nå full effekt på våra marknader tack vare tävlingens alla stopovers världen över, säger Jörgen Olsson, pressekreterare vid SCA.

Nu kan SCA:s 81 513 aktieägare se fram emot att segling ska bli en del av företaget i tre år.

Brisius leder projektet

Kostnaderna är beräknade till ca 130 miljoner kronor och den som får förtroendet att leda satsningen är svensken Richard Brisius som har vunnit tävlingen två gånger.

Han ska bl a rekrytera en kvinnlig besättning och leda arbetet med att bygga en helt ny båt som under nio månader ska klara alla prövningar.

Ledningen för Volvo Ocean Race har ju beslutat om en förändrad och mindre båt som ska gälla för alla startande och som också ska begränsa kostnaderna.

Han vet vad han talar om

- Den nya båtdesignen möjliggör en start för en kvinnlig besättning, säger Richard Brisius, en av grundarna av Atlant Ocean Racing och som har stor erfarenhet från Volvo Ocean Race-projekt.

Atlant har organiserat och drivit fem VOR-projekt och har vunnit två gånger; 1998 med EF Language och 2009 med Ericsson Racing Team.

- SCA:s satsning på en kvinnlig besättning är unik. Att under nio månader tävla i världens tuffaste havskappsegling är en respektingivande utmaning, säger Richard Brisius.

Thomas Ejderhov

Avgörandet eller uppgörelsen kommer allt närmare, Den 26 februari ska IFK Norrköping ha årsmöte och ovissheten är fortfarande stor i och runt klubben. Det gäller Peter Hunts öde, men i lika hög grad även IFK:s öde.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Landets rally-entusiaster får bereda sig på att åka till norr Sverige för att se världens rallystjärnor framöver. Diskussioner ska pågå med flera nordliga regioner som är beredda att satsa miljoner för att Sverige ska ha ett vinterrally även i fortsättningen

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.