SCA i unik Volvo Ocean Race-start

Från hygien och skog till havet. Svenska koncernen SCA gör en sensationell sponsorsatsning och medverkar i Volvo Ocean Race 2014-2015. En satsning som beräknas kosta 130 miljoner under tre år och besättningen ska bara bestå av kvinnor.
Fyrverkerier och fest när Volvo Ocean Race når ett etappmål. Så här såg det ut i Lissabon senast. Foto: Paul Todd, AP Photo/Scanpix


En idé om global marknadsföring slog rot hos SCA. Det ursprungliga skogsföretaget med verksamhet i över 100 länder, 37 000 medarbetare och en försäljning på över 100 miljarder kronor var i behov av ett gigantiskt evenemang.

Skillnad mot 1929

Volvo Ocean Race var det företaget sökte. Och när cirka 80 procent av SCA:s konsumenter är kvinnor kom idén att besättningen skulle bestå av just kvinnor.

- Vi satsar på global tillväxt, i synnerhet inom hygienområdet. Volvo Ocean Race kommer att öka kännedomen om SCA samt skapa starkare kopplingar till produktvarumärken, säger Kersti Strandqvist, kommunikationsdirektör på SCA.

Liksom kärnprodukten skog har koncernen vuxit åtskilligt sedan den dag 1929 när Svenska Cellulosa Aktiebolaget grundades genom en sammanslagning av ett tiotal svenska skogsbolag.

Hygienföretaget ska framhållas

SCA är i dag Europas största privata skogsägare och äger 2,6 miljoner hektar skog, varav ca 2,0 miljoner hektar brukas.

Men framför allt under de senaste 30 åren har SCA vuxit från skogsföretag till världens näst största hygienföretag.

- Vi kommer att nå full effekt på våra marknader tack vare tävlingens alla stopovers världen över, säger Jörgen Olsson, pressekreterare vid SCA.

Nu kan SCA:s 81 513 aktieägare se fram emot att segling ska bli en del av företaget i tre år.

Brisius leder projektet

Kostnaderna är beräknade till ca 130 miljoner kronor och den som får förtroendet att leda satsningen är svensken Richard Brisius som har vunnit tävlingen två gånger.

Han ska bl a rekrytera en kvinnlig besättning och leda arbetet med att bygga en helt ny båt som under nio månader ska klara alla prövningar.

Ledningen för Volvo Ocean Race har ju beslutat om en förändrad och mindre båt som ska gälla för alla startande och som också ska begränsa kostnaderna.

Han vet vad han talar om

- Den nya båtdesignen möjliggör en start för en kvinnlig besättning, säger Richard Brisius, en av grundarna av Atlant Ocean Racing och som har stor erfarenhet från Volvo Ocean Race-projekt.

Atlant har organiserat och drivit fem VOR-projekt och har vunnit två gånger; 1998 med EF Language och 2009 med Ericsson Racing Team.

- SCA:s satsning på en kvinnlig besättning är unik. Att under nio månader tävla i världens tuffaste havskappsegling är en respektingivande utmaning, säger Richard Brisius.

Thomas Ejderhov

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.