Luftfakturor bakom racingsatsning

När några anställda tittade på STCC:s banracing började de undra. Där deltog en tävlingsbil med deras företagsloggo på ett stort utrymme. Fanns det verkligen pengar till en sådan satsning, undrade de, företaget gick ju halvknackigt. Så avslöjades sponsorbedrägeriet.
Luftfakturor om 6,3 miljoner kom att gynna Tomas Engström som tävlade i STCC. Men Engström själv hade inte en aning om det brottsliga bakom sponsoravtalet. Foto: Scanpix

 

Totalt handlar det om drygt 6,3 miljoner kronor mellan 2005 och 2008.

Gillade motorsport

Han var chef och intresserad av motorsport och när han träffade STCC-föraren Tomas Engström uppstod idén om att bli en framträdande samarbetspartner.

Det var början till det sponsorbedrägeri som nu Dalarnas Tidningar och Dala Demokraten rapporterar om och som inte hade varit möjligt utan luftfakturor.

Det ska betonas att Tomas Engström inte har någon som helst skuld eller del av bedrägeriet. Han blev kontaktad och erbjuden ett sponsorsamarbete och hade inget skäl att ifrågasätta det.

Gick runt sponsorreglerna

Mannen hade en ledande position vid SSAB i Borlänge och det gjorde det möjligt att i flera år gå runt sponsorreglerna och dölja utbetalningarna.

Att sponsra motorstjärnan bröt alltså mot SSAB:s policy, men 56-åringen tog kontakt med Nyhammars Bruk som hade ett stort avtal med SSAB om service och underhåll.

56-åringen kände där en tidigare ägare och nu chef som var hans barndomskamrat och hade också en nära relation med platschefen.

Stora dekaler

Här uppstod lösningen för att Tomas Engström Motorsport skulle få pengar. 55-åringen uppmanade Nyhammars Bruk att fakturera SSAB för arbeten som aldrig utförts och därmed fick han loss pengar att betala Engström Motorsport.

Racingstallet fick tillgång till 300 000 kronor plus moms under 2006. 2007-2008 växte beloppen och nu kom det totalt att handla om 2,8 miljoner kronor. Ett avtal tecknades inför 2009-2010 om 1,5 miljoner kronor, men de utbetalningarna stoppades vid avslöjandet.

Men luftfakturorna och sponsringen pågick i flera år. Engströms bil hade stora dekaler med ”Nyhammars bruk” och i sponsringen ingick också kläder till stallet.

Avslöjande via anställda

Avslöjandet kom efter att anställda vid bruket ifrågasatte sponsringen eftersom företaget hade vissa besvär med ekonomin.  De möttes av beskedet att pengarna till racingen kom från SSAB.

Under utredningen fanns misstankar om att det skulle röra sig om ett så stort belopp som 15 miljoner kronor men vid rättegången gällde halva beloppet.

Som chef hade 56-åringen befogenhet att attestera fakturor från underleverantörer. Han medgav också att han hade överträtt sina befogenheter och att vissa fakturor inte beskrev vad som faktiskt hade betalats. Men han erkände inga brott utan hävdade i stället:

- Jag gick över alla befogenheter för att klara det. Men jag räddade 4-500 miljoner åt SSAB.

Skulle användas med ideell syften

Efter granskning av en arbetsdator och mailkontakter stärktes misstankarna.

Sponsringen förklarade 56-åringen med att han krävde att stora utbetalningar till underleverantören  i form av ”bonus” och ”kompensation” skulle användas ideellt till viss del.

- Jag gjorde klart att det inte bara skulle föras in pengar i bolaget. Åklagaren har alldeles rätt i att jag är intresserad av motorsport och därför blev det sponsring av sådan, förklarade han.

Han dömdes för grov trolöshet mot huvudman och försök till grov trolöshet mot huvudman av Falu tingsrätt. Straffet är ett och ett halvt års fängelse.

Det hjälpte inte att försvarsadvokaten tryckte hårt på att "Inget uppsåt har funnits och allt har gjorts i företagets intresse och på affärsmässiga grunder".

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.