Kan Bandy-Sverige vara utan hans pengar?

I dag gör Marco Engborg en pudel. Han är Bandysveriges största sponsor. Har bandyn råd att tacka nej till hans tjänster? Marco är ingen söndagsskolgosse. Han är högljudd och bufflig när han är på det humöret. I lördags tappade han fattningen när Hammarby skickade ut hans hjärtelag Sandvikens AIK från SM-slutspelet (se artikel här intill).

Marco Engborg är ångerfull efter sitt uppträdande i helgen.

Det blev bråk utanför omklädningsrummen i Göranssons Arena efter matchen. Marco var där och skrek könsord till Hammarby. Idag ångrar sig Engborg. I en intervju med Bandypuls, som tv-sände matchen och filmade bråket, ber Engborg om ursäkt och säger att han är ångerfull.

Han säger att han blev fysiskt angripen av Hammarbyanhängare utanför omklädningsrummen. 

- Klart att man blir förbannad då, säger han.

Engborgs plånbok talar

Många i Bandysverige har retat sig på Marco Engborgs stil i många år. Men hans feta plånbok har gett honom förlåtelse. Sandvikenbon Engborg sponsrar SAIK med fyra miljoner kronor om året. Plus att han sponsrat flera andra klubbar genom åren. 

- Jag kommer att fortsätta sponsra SAIK och Hammarby. Jag har jättemånga anställda som jobbar i dessa klubbar. Jag har ingenting emot någon i varken Hammarby eller Sandviken, säger han.

 Dessutom är han mannen bakom AIK Bandy uppståndelse från de döda. Inför den här säsongen anställdes Per Fosshaug som tränare och evigt unge Andreas Bergwall som assisterande tränare och målvakt. AIK kvalar just nu till elitserien.

Efter bråket i lördags har Engborg förbjudit spelare och ledare i AIK att tala med media under kvalet. En åtgärd som tillhör forntiden!

Engborg äger företaget Fortaxa Security i Årsta som tillverkar galler och grindar som ska förhindra inbrott. Företaget går bra, omsatte senaste räkenskapsåret 75 miljoner kronor. Vinsten var 3,1 miljoner. Företagets tillgångar är 32,3 miljoner.

Ingen anmälan från domarna

På Facebook skrivs det om en händelse efter matchen Tellus-Sandviken den 15 december då Engborg ska ha attackerat domarna. Någon anmälan mot Engborg kom aldrig.

Inte så konstigt kanske. Domarna i elitserien bär hans företagsnamn och logga på sina  tröjor. Avtalet slöts i sista stund i december. Ansvarig för avtalet är Elitdomarnas Kamratförening tillsammans med Tävlingskommittén. Ordförande i Kamratföreningen är Hasse Hellgren, Gävle. Han säger:

- Det som hänt är olyckligt och inget som stämmer med våra värdegrunder. Imorgon (läs tisdag) ska styrelsen ha ett telefonsammanträde och diskutera händelsen. Självklart ska vi tala med Marco också.

Enligt min källa handlar inte ersättningen om några jättepengar i domaravtalet men SBF behöver alla kronor som kommer in.

Förra säsongen hade alla domare som dömde internationellt Fortaxa och loggan på sina tröjor. Det internationella bandyförbundet bröt avtalet inför den här säsongen. Nu är domarnas tröjor reklamfria.

Idrottens Affärer har sökt Svenska bandyförbundets avgående ordförande Stig Bertilsson. Han har mer att tänka på. Landslagets förbundskapten Svenne Olsson har sagt upp sitt kontrakt Svenne har varit förbundskapten sedan 2015. Från den här säsongen är han också tränare för Bollnäs.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.