Ralf ställde upp för sin moderklubb

Pengarna räcker bara en månad till!

Så hette det från Degerfors IF i början av september. N e e j, inte n u u, var reaktionen från många rödvita sympatisörer, och andra, i idrottssverige.

I dag kan kampanjen ” ”Tro på det” sammanfattas. Klubben har fått in 1,6 miljoner, varav 600 000 från privatpersoner - på blott en månad.

Ralf vill hjälpa sin moderklubb och medverkar på en film tillsammans med bl a Tord Grip och , Sven - Göran Eriksson i försöket att samla in pengar och rädda säsongen

Krisen öppnades lagom när Laget gick upp i ledning i Superettan med chans till allsvenskt återtåg. Senast det begav sig var år 1997. Det fattades pengar

Då skruvades kampanjen ”Tro på det” upp några snäpp. Målet var den så kallade gratismatchen mot Västerås SK. Det blev ett fantasiskt ekonomiskt utfall. En månad senare har 1,6 miljoner kronor kommit in och fortfarande leder Degerfors superettan, nu med inte mindre än åtta poäng.

Ger tryghhet

-Nu har vi pengar till löner några månader framöver, säger Victor Lundmark, informatör i i föreningen.

-Skulle det bli allsvenskan är det andra förutsättningar som gäller, heter det sedan med lite sänkt, trevande röst. 

Jo, här tar man inte ut något i förskott. Om värmlänningen sägs det att han lôvar och lôvar. Men det gäller inte fotbollen i Degerfors.

”Tro på det” var egentligen ett samlingsbegrepp för hela föreningen i strävan att vara med och konkurrera med de stora. Myntat innan det lilla osynliga coronaviruset hade slagit till som oberäknelig motståndare.

Att ”Degefôss i Sagans och poesins Värmland” inte är som alla andra är oomtvistat. Men att de har en gratismatch som utmanar sponsorerna, med ”en, två eller tre kronor per åskådare” är nästan lika vanligt i idrottssverige som att publiken skall kittlas med ”halva potten”.

När det blev offentligt att föreningen stod på ruinens brant blev det en insamlingsfeber som kunde få vilken frikyrkoförsamling som helst i Småland grön av avund.

Film med Fotbollskändisar

-Vi spelade in en film på 2,5 minut med kända Degeforsare som Ralf Edström, Tord Grip, Sven - Göran Eriksson , säger Victor Lundmark

-Via sociala medier fick den en spridning till 60 000 mottagare, den helgen fick vi in 140 000 kronor, sägs utan ett förändrat röstläge

I insamlingskampanjen ”Tro på det” fanns det inledningsvis inte någon resultatåtergivning med staplar eller liknande. Från att Värmlands Folkblad hade varit först med att skriva om det ekonomiska dilemmat hakade rikspressen på.

-Skämtsamt brukar vi säga att nu är det bara CNN och Al-Jazira som inte har skrivit om oss, säger Victor Lundmark.

Fullt förklarligt är informationsfunktionen det arbetsområde bland personal (bara sex anställda på kansliet) och spelare som haft lägst permitteringsgrad. Bland spelartruppens 24 deltagare är det en spelare som är gymnasieelev, en studerar på universitetet i Karlstad och tre-fyra jobbar extra. Ingen av tränarna Tobias Sohlberg eller Andreas Holmberg är heltidsanställd.

 Viktor Lundmark betonar att Coronan med uteblivna publikintäkter inte slår hårdare mot Degerfors IF än andra.

-Det var bara så att vi fick på något sätt bli symbolen för det 

När vi för en tid sedan frågade den klassiske materialförvaltaren Bengt Hagström och tränaren för damlaget Yrjö Toivonen, jo, det är Olas far,om hemligheten bakom Degerfors framgångar på plan blev det samlande svaret; 

- Det är sammanhållningen 

På lite värmländskt skönt sätt skämtade då goe Hagström, han med läktarfiket ”den skitige bullen”, också om att vi passar bäst att spela utan publik.

Victor Lundmark berättar om tränarna Tobias Sohlberg, flest DIF-matcher, och Andreas Holmberg ,också han med många matcher i rödvitt, och deras förmåga att se alla och få dem att växa. De tolerera exempelvis inga fula ord på träningen. 

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ytterligheternas klubb – FC Barcelona. Tidigt i våras framkom uppgifter om att klubben hade runt 10 miljarder i skulder. Nu redovisar klubbens styrande en sensationell vinst på 1 miljard - trots spelarköp på nära 2 miljarder blev det en vinst på 98 miljoner euro, motsvarande cirka 1miljard svenska kronor, enligt klubbens pressmeddelande.

Höjningen av styrräntan med en hel procent till 1,75 sänder kalla kårar till SHL-lagen och underliggande ligor.

 Visserligen talar riksbankchefen Stefan Ingves om en ”mild inbromsning av ekonomin”, andra som Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och Robert Boije, chefsekonom på SBAB, beskriver höjningen som  en ”räntesmocka”. Det påverkar hockeypublikens plånbok.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.