Ralf ställde upp för sin moderklubb

Pengarna räcker bara en månad till!

Så hette det från Degerfors IF i början av september. N e e j, inte n u u, var reaktionen från många rödvita sympatisörer, och andra, i idrottssverige.

I dag kan kampanjen ” ”Tro på det” sammanfattas. Klubben har fått in 1,6 miljoner, varav 600 000 från privatpersoner - på blott en månad.

Ralf vill hjälpa sin moderklubb och medverkar på en film tillsammans med bl a Tord Grip och , Sven - Göran Eriksson i försöket att samla in pengar och rädda säsongen

Krisen öppnades lagom när Laget gick upp i ledning i Superettan med chans till allsvenskt återtåg. Senast det begav sig var år 1997. Det fattades pengar

Då skruvades kampanjen ”Tro på det” upp några snäpp. Målet var den så kallade gratismatchen mot Västerås SK. Det blev ett fantasiskt ekonomiskt utfall. En månad senare har 1,6 miljoner kronor kommit in och fortfarande leder Degerfors superettan, nu med inte mindre än åtta poäng.

Ger tryghhet

-Nu har vi pengar till löner några månader framöver, säger Victor Lundmark, informatör i i föreningen.

-Skulle det bli allsvenskan är det andra förutsättningar som gäller, heter det sedan med lite sänkt, trevande röst. 

Jo, här tar man inte ut något i förskott. Om värmlänningen sägs det att han lôvar och lôvar. Men det gäller inte fotbollen i Degerfors.

”Tro på det” var egentligen ett samlingsbegrepp för hela föreningen i strävan att vara med och konkurrera med de stora. Myntat innan det lilla osynliga coronaviruset hade slagit till som oberäknelig motståndare.

Att ”Degefôss i Sagans och poesins Värmland” inte är som alla andra är oomtvistat. Men att de har en gratismatch som utmanar sponsorerna, med ”en, två eller tre kronor per åskådare” är nästan lika vanligt i idrottssverige som att publiken skall kittlas med ”halva potten”.

När det blev offentligt att föreningen stod på ruinens brant blev det en insamlingsfeber som kunde få vilken frikyrkoförsamling som helst i Småland grön av avund.

Film med Fotbollskändisar

-Vi spelade in en film på 2,5 minut med kända Degeforsare som Ralf Edström, Tord Grip, Sven - Göran Eriksson , säger Victor Lundmark

-Via sociala medier fick den en spridning till 60 000 mottagare, den helgen fick vi in 140 000 kronor, sägs utan ett förändrat röstläge

I insamlingskampanjen ”Tro på det” fanns det inledningsvis inte någon resultatåtergivning med staplar eller liknande. Från att Värmlands Folkblad hade varit först med att skriva om det ekonomiska dilemmat hakade rikspressen på.

-Skämtsamt brukar vi säga att nu är det bara CNN och Al-Jazira som inte har skrivit om oss, säger Victor Lundmark.

Fullt förklarligt är informationsfunktionen det arbetsområde bland personal (bara sex anställda på kansliet) och spelare som haft lägst permitteringsgrad. Bland spelartruppens 24 deltagare är det en spelare som är gymnasieelev, en studerar på universitetet i Karlstad och tre-fyra jobbar extra. Ingen av tränarna Tobias Sohlberg eller Andreas Holmberg är heltidsanställd.

 Viktor Lundmark betonar att Coronan med uteblivna publikintäkter inte slår hårdare mot Degerfors IF än andra.

-Det var bara så att vi fick på något sätt bli symbolen för det 

När vi för en tid sedan frågade den klassiske materialförvaltaren Bengt Hagström och tränaren för damlaget Yrjö Toivonen, jo, det är Olas far,om hemligheten bakom Degerfors framgångar på plan blev det samlande svaret; 

- Det är sammanhållningen 

På lite värmländskt skönt sätt skämtade då goe Hagström, han med läktarfiket ”den skitige bullen”, också om att vi passar bäst att spela utan publik.

Victor Lundmark berättar om tränarna Tobias Sohlberg, flest DIF-matcher, och Andreas Holmberg ,också han med många matcher i rödvitt, och deras förmåga att se alla och få dem att växa. De tolerera exempelvis inga fula ord på träningen. 

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Striden i Hockeyettan fortsätter, trots  Ishockeyförbundets uppmaning att avbryta bojkotten mot Boden och Karlskrona och vägran att spela matcher I de lagens arenor. 

På fredagen meddelade Piteå Hockey att fredagskvällens möte med Boden Hockey i Björknäshallen är inställd.  Olof Östblom, ordförande i förbundets tävlingsutskott är informerad och har lämnat över ärendet till tävlingsnämnden, ordförande Jonas Sandberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.