Skoda backar ur ishockey-VM

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

 

”Vi har respekt för och värnar om mänskliga rättigheter. Därför kommer Skoda att dra sig ur om det bekräftas att Belarus är en av värdnationerna”, skrev företaget på Tvitter.

IIHF:s ordförande, schweizaren René Fasel, väckte internationell uppmärksamhet, och avsky då han i veckan vid ett besök i Minsk inbjöds till en björnkram med Alexander Lukasjenko, Belaus omstridde diktator, anklagad för valfusk, brott mot mänskliga rättigheter, men också stor hockeysupporter.

Fasel har tills vidare hållit fast med Belarus och Lettland som första alternativ att arrangera vårens VM. Lettland har dock tidigt meddelat att nationen inte är intresserat satt samarrangera med Belaus.

IIHF väntas slutgiltigt lämna besked vid sammanträde i slutet av januari. Skodas klara ställningstagande pressar IIHF ytterligare. Situationen kompliceras ytterligare av IIHF är starkt beroende av promotion företaget Infront Sports&Media som äger IIHF:s  all marknadsrelaterad verksamhet. 

Kontraktet är ifrågasatt men har nyligen förlängts till 2033. Infront, baserat i Schweiz ägs av en kinesisk industrigrupp, Wanda Sport.

IIHF pressas från två håll, dels den internationella opinionen som är absolut motståndare till VM, ett mästerskap på Lukasjenkos is legaliserar hans förtryckarregim. Däremot är respekten för mänskliga rättigheter inte högt prioriterad hos kines-ägda Infront.

IIHF sitter i rävsaxen och här krävs ett Joe Labero-trick för att komma ur knipan. 

I kulisserna sägs Danmark eller Slovakien villiga att överta mästerskapet. Ja, Lettland nämns också som ensam arrangör.

 Då uppstår genast nästa problem. Enligt nuvarande regler är enbart biljettförsäljningen arrangerande nations ekonomiska intäkt. Övriga marknadsrelaterande intäkter, som rinkreklam, hamnar i Infronts ficka.

Pågående pandemi, och med vittgående publikrestriktioner, sopar under 2021 bort alla möjligheter till utsålda ishallar. 

Kan eller vågar IIHF bryta upp avtalet med Infront och tillförsäkra exempelvis Lettland ekonomisk ersättning, belopp hämtat ur det marknadsrelaterade kontot – det är en framkomlig väg för att rädda vårens mästerskap.

Det innebär mindre pengar till IIHF – men ett räddat anseende. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Tävlingskalendern för STCC nästa säsong växer när banracing i Sverige tar största steget framåt, alternativt gasar mer än någon gång sedan starten 1996 och blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.