Skoda backar ur ishockey-VM

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

Annons

 

”Vi har respekt för och värnar om mänskliga rättigheter. Därför kommer Skoda att dra sig ur om det bekräftas att Belarus är en av värdnationerna”, skrev företaget på Tvitter.

IIHF:s ordförande, schweizaren René Fasel, väckte internationell uppmärksamhet, och avsky då han i veckan vid ett besök i Minsk inbjöds till en björnkram med Alexander Lukasjenko, Belaus omstridde diktator, anklagad för valfusk, brott mot mänskliga rättigheter, men också stor hockeysupporter.

Fasel har tills vidare hållit fast med Belarus och Lettland som första alternativ att arrangera vårens VM. Lettland har dock tidigt meddelat att nationen inte är intresserat satt samarrangera med Belaus.

IIHF väntas slutgiltigt lämna besked vid sammanträde i slutet av januari. Skodas klara ställningstagande pressar IIHF ytterligare. Situationen kompliceras ytterligare av IIHF är starkt beroende av promotion företaget Infront Sports&Media som äger IIHF:s  all marknadsrelaterad verksamhet. 

Kontraktet är ifrågasatt men har nyligen förlängts till 2033. Infront, baserat i Schweiz ägs av en kinesisk industrigrupp, Wanda Sport.

IIHF pressas från två håll, dels den internationella opinionen som är absolut motståndare till VM, ett mästerskap på Lukasjenkos is legaliserar hans förtryckarregim. Däremot är respekten för mänskliga rättigheter inte högt prioriterad hos kines-ägda Infront.

IIHF sitter i rävsaxen och här krävs ett Joe Labero-trick för att komma ur knipan. 

I kulisserna sägs Danmark eller Slovakien villiga att överta mästerskapet. Ja, Lettland nämns också som ensam arrangör.

 Då uppstår genast nästa problem. Enligt nuvarande regler är enbart biljettförsäljningen arrangerande nations ekonomiska intäkt. Övriga marknadsrelaterande intäkter, som rinkreklam, hamnar i Infronts ficka.

Pågående pandemi, och med vittgående publikrestriktioner, sopar under 2021 bort alla möjligheter till utsålda ishallar. 

Kan eller vågar IIHF bryta upp avtalet med Infront och tillförsäkra exempelvis Lettland ekonomisk ersättning, belopp hämtat ur det marknadsrelaterade kontot – det är en framkomlig väg för att rädda vårens mästerskap.

Det innebär mindre pengar till IIHF – men ett räddat anseende. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.