Skoda backar ur ishockey-VM

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

 

”Vi har respekt för och värnar om mänskliga rättigheter. Därför kommer Skoda att dra sig ur om det bekräftas att Belarus är en av värdnationerna”, skrev företaget på Tvitter.

IIHF:s ordförande, schweizaren René Fasel, väckte internationell uppmärksamhet, och avsky då han i veckan vid ett besök i Minsk inbjöds till en björnkram med Alexander Lukasjenko, Belaus omstridde diktator, anklagad för valfusk, brott mot mänskliga rättigheter, men också stor hockeysupporter.

Fasel har tills vidare hållit fast med Belarus och Lettland som första alternativ att arrangera vårens VM. Lettland har dock tidigt meddelat att nationen inte är intresserat satt samarrangera med Belaus.

IIHF väntas slutgiltigt lämna besked vid sammanträde i slutet av januari. Skodas klara ställningstagande pressar IIHF ytterligare. Situationen kompliceras ytterligare av IIHF är starkt beroende av promotion företaget Infront Sports&Media som äger IIHF:s  all marknadsrelaterad verksamhet. 

Kontraktet är ifrågasatt men har nyligen förlängts till 2033. Infront, baserat i Schweiz ägs av en kinesisk industrigrupp, Wanda Sport.

IIHF pressas från två håll, dels den internationella opinionen som är absolut motståndare till VM, ett mästerskap på Lukasjenkos is legaliserar hans förtryckarregim. Däremot är respekten för mänskliga rättigheter inte högt prioriterad hos kines-ägda Infront.

IIHF sitter i rävsaxen och här krävs ett Joe Labero-trick för att komma ur knipan. 

I kulisserna sägs Danmark eller Slovakien villiga att överta mästerskapet. Ja, Lettland nämns också som ensam arrangör.

 Då uppstår genast nästa problem. Enligt nuvarande regler är enbart biljettförsäljningen arrangerande nations ekonomiska intäkt. Övriga marknadsrelaterande intäkter, som rinkreklam, hamnar i Infronts ficka.

Pågående pandemi, och med vittgående publikrestriktioner, sopar under 2021 bort alla möjligheter till utsålda ishallar. 

Kan eller vågar IIHF bryta upp avtalet med Infront och tillförsäkra exempelvis Lettland ekonomisk ersättning, belopp hämtat ur det marknadsrelaterade kontot – det är en framkomlig väg för att rädda vårens mästerskap.

Det innebär mindre pengar till IIHF – men ett räddat anseende. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.