Frölunda betalade 84 miljoner i löner

Elitserien blöder. En efter en av klubbarna tvingas notera förluster. Värst är Frölunda med 29 miljoner kronor back medan Skellefteå gör en vinst på 6,4 miljoner och Timrå bryter sin trend och gläds över ett plus på 400 000 kronor.

Timrå medverkade varken i slutspelet eller i kvalserien. Just de matcherna som ofta genererar pengar och bestämmer det slutliga ekonomiska resultatet.

Ungefär samma omsättning

Men glädjen i klubben är ändå stor eftersom en negativ trend bryts. 400 000 kronor är förvisso bara fyra månadslöner för en spelare, men betyder ändå att ledarna slipper jobba med ett besvärligt underskott.

Notera också – Timrå hade en omsättning på 107,4 miljoner kronor, vilket är den högsta någonsin i klubbens historia.

Samtidigt redovisar Frölunda en omsättning på bara en miljon mer (108,3 miljoner kr i moderbolaget) än Timrå. 

Ett underskott på 29,5 miljoner

I övrigt är det slut med alla likheter. Frölunda Indian tvingas medge att den ekonomiska förlusten blev stor, mycket för stor, nämligen 29,5 miljoner kronor.

Men så har också intäkterna minskat med 13 miljoner kronor samtidigt som personalkostnaderna har ökat med 6 miljoner.

77,2 procent av omsättningen var just personalkostnader. Det är lika med 83,6 miljoner kronor. En lönekostnad som torde slå allt annat i svensk lagidrott.

Här försvann miljonerna

Det egna kapitalet minskade från 64,6 miljoner kronor till 35,2.

Dra ned, spara, skär hårt – påbudet från Frölunda styrelse är distinkt. 20 miljoner ska sparas tack vare inskränkningar.

- Den största delen av besparingen är på A-laget, men berör hela föreningen, säger ordförande Per Anders Örtendahl till klubbens hemsida.

I koncernen stannar förlusten på 19 miljoner kronor och det beror mycket på en nyemission i dotterbolaget Frölunda Hockey Utveckling AB på 15 miljoner kronor.

Mitt upp i besvärligheterna kommer ändå den roliga nyheten att fem västsvenska företag sponsrar ungdomshockeyn med 15 miljoner kronor. Pengarna går till Frölunda Hockey utvecklings AB och ska enbart användas till en satsning på ungdomslagen och visionen om en kommande europeisk hockeyliga.

LHC blöder ordentligt

Minus 3,3 miljoner kronor minst – det fick medlemmarna redovisat vid Linköpings HC:s årsmöte. Alla var beredda på dystra siffror eftersom laget misslyckades i SM-slutspelet.

- Vi har jobbat och fortsätter jobba intensivt med vår kostnadssida. Nu vill vi vända på trenden igen och sikta mot SM-guldet. Det är den känslan som också får vår omgivning att vara med och satsa och därmed öka intäkterna, säger klubbdirektören Mike Helber i ett pressmeddelande.

Målet är att nå ett nollresultat för grundserien och det ska ske tack vare några miljoner från Hockeyligan via ett nytt avtal med Svenska Spel, successivt minskade lönekostnader för spelartruppen och en viss ökning på marknadssidan.

LHC-koncernen, inklusive affärsverksamheten, omsatte 169,4 miljoner kronor.

Påfestande för Modo

Modo Hockey har upplevt två krisår. Sviterna efter en påfrestande säsong stannade vid ett minus på 5,2 miljoner. Dyra, påtvingade värvningar och sämre publiksiffror drar ned resultatet.

Brynäs anslås en optimism för att komma tillrätta med ekonomin. 

- Vi måste satsa på den privata marknaden, menar gästrikarna och lanserar ett så kallat ”flex-kort” med ett biljettpaket om sex matcher till rabattpriser.

Utbudet av mat i restaurangen, pubar och kiosker ska bli avsevärt bättre. Temadagar med bl a Ladies hockey night och medlemskvällar finns också med i planerna. 100-årsjubiléet kommer dessutom innebära hemliga aktiviteter.

Bästa i klubbens historia

Skellefteå AIK Hockey redovisar en vinst på 6,4 miljoner kronor och ett eget kapital om 14,9 miljoner kronor. Det är det bästa ekonomiska resultatet i klubbens historia.

I verksamhetsberättelsen konstaterar klubbdirektören Pea Israelsson och ordförande Pär Nordlund att det blev ett så mycket bättre resultat än budget beroende på att prognosen baserades på grundseriesäsongen.

I vinsten ingår resultatet för det helägda dotterbolaget Rinkside AB som redovisar en vinst på 2,4 miljoner. Totalt har klubben en omsättning på 101, 5 miljoner kronor.

Skellefteå hade den gångna säsongen 108 spelare och tränare anställda till en kostnad om 21 miljoner kronor.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.