Gunde en av åtta i Mästarnas mästare

Gunde Svan är klar för den kommande säsongen av Mästarnas mästare. Han är en av våra mest framgångsrika idrottsmän och anses som en av historiens bästa skidåkare. Nu är åtta av tolv deltagare klara.

Gunde Svans klartecken stärker programmet. Han har en rang typ Ingemar Stenmark och är samma vinnarskalle.

Fyra OS-guld, ett OS-silver och ett OS-brons, sju VM-guld, tre VM-silver, ett VM-brons, ett Bragdguldet och 30 segrar i Världscupen. Han vann 342 lopp på 615 starter åren 1965-91.

Han är exceptionell.

"Passar bäst i tiden"

Och nu sa Gunde Svan ja – till skillnad mot Björn Borg, Peter "Foppa" Forsberg, Frank Andersson, Jan-Ove Waldner och Börje Salming.

- Nu passade det. Det har varit väldigt svårt att få in i kalendern, men nu funkar det, säger Gunde Svan.

Han har följt programmet och vet vad som väntar.

- Förra säsongen var väldigt bra och det var jättekul att se Ingemar vara med. Han är så komplett så det är helt otroligt. Ingemar har både precision, kondition, styrka och allt möjligt.

Nu börjar de träna också...

Mästarnas mästare har blivit ett av SVT:s mest populära program. Kända idrottare i ny kamp kombinerat med samtalen dem emellan är en succémix.

I takt med att de tackar ja är det många av dem som också börjar träna för att komma någorlunda förberedda.

Eller som Anders Björkman skriver i Expressen om Gunde Svan: ”Vinnarskallen har han kvar, så jag blir inte förvånad om han redan börjat träna på att fånga ljusblå stavar. Gunde tänker inte förlora någon nattduell.”

Här är de åtta som har gett klartecken

Här är de sju övriga som är klara för programmet:

Anna Le Moine, född 30 oktober 1973 i Sveg, är tillsammans med lagkamraterna i curlinglandslaget en av Sveriges främsta olympier genom tiderna.
Anders Järryd, född 13 juli 1961 i Lidköping, är en av de mest framgångsrika svenska tennisspelarna genom tiderna. Han hade sina största framgångar i dubbel där han tillhörde den yppersta världseliten. Under karriären vann Järryd 8 singel- och 59 dubbeltitlar. Arbetar idag med olika uppdrag inom tennisen och bor i Båstad, spelar en del på veterantouren.

Victoria Sandell Svensson, född 18 maj 1977 i Rånnaväg. Hon belönades med diamantbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare 1998 för sina insatser i klubblaget och 2003 för sina insatser i landslaget i VM. Hon har 4 SM-guld och tog VM-silver 2003. I dag arbetar hon som sportchef för Djurgårdens damfotboll och är för närvarande föräldraledig.

Magnus Wislander, född 22 februari 1964, är en av världens bästa handbollsspelare genom tiderna. Han utnämndes 1999 av Internationella handbollsförbundet till "Århundradets handbollsspelare". Under karriären vann han 2 VM-guld, 4 EM-guld och tog 3 OS-silver. Arbetar idag inom posten och som tränare för Redbergslid.

Annichen Kringstad, född 15 juli 1960, är en av världens bästa orienterare genom tiderna med bland annat sex VM-guld. Hon vann Jerringpriset och bragdguldet 1981. Idag bor hon i Falun och arbetar som kommunikationsansvarig på svenska orienteringsförbundet.

Håkan Loob, född 3 juli 1960 i Slite på Gotland. En av Sveriges absolut bästa ishockeyspelare genom tiderna. Vann OS 1994, två VM-guld och Stanley Cup 1989. Legend i Färjestad där han idag jobbar som klubbdirektör.

Linda Haglund, född 15 juni 1956 i Enskede, är en svensk före detta friidrottare. Hon vann ett guld och fyra silver i olika europamästerskap. Haglunds personliga rekord på 100 m (11,16) och 200 m (22,82) är också svenska rekord. Bor i Tyresö och arbetar som lärare i Haninge.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.