Äntligen fick han ett nytt avtal

Niclas Andersson har haft sköna helgdagar. Lagom till jul kunde han som vd för Kanal 75 säkra ett nytt tv-avtal med ett enda mål – få fler människor att spela på hästar.
Hästsportens nya TV-avtal innebär minst 14 timmar trav och galopp i TV4-gruppens kanaler per vecka.


Ju mer det skrivs och pratas om hästar och spel, desto mer spelar svensken. Trav och galopp är beroende av medvind för att få fart på både spelande och intresset igen. Vägen dit går via mycket TV.

Lång kamp mellan två TV-bolag

Under hela hösten har kampen mellan TV-bolagen varit intensiv och till slut tog striden mellan TV4-gruppen och Viasat.

TV4 har en stark tradition och har ansvarat för bevakningen de senaste 20 åren. Men nu såg Visat en chans att ta över, uppmuntrade av framgångarna med fotboll i både Premier League och Champions League och inte minst rättigheterna till kommande OS.

Bolagen överträffade varandra i budgivningen. Här handlade det om åtskilliga miljoner.

Avsikten var att få avtalet klart tidigare under hösten, men diskussionerna har dragit ut på tiden.

14 timmar trav i veckan

Om TV4 skulle tappa rättigheterna till Viasat hade jobben för exempelvis  Jessica Almenäs samt Per Skoglund varit i fara.

Men nu kom alltså beslutet - ATG och Kanal 75 var överens med OTW om ett upplägg för travproduktionen i TV4 de kommande tre åren.

Det är ett omfattande avtal som TV4 och OTW ska sköta. I sändningsrättigheter ingår bland annat direktsändning av alla V75-tävlingar, Elitloppet och sammandrag av alla V64-tävlingar.

Totalt handlar det om minst 14 timmar trav och galopp i TV4-gruppens kanaler per vecka.

En av Sveriges största TV-sporter

- Det blir fler program med inriktning på nyrekrytering, betonar kanal 75:s vd, Niclas Andersson och understryker vad allt handlar om, fler måste spela på hästar.

Den förre sportjournalisten har haft den här rollen sedan 2000. Från jobben på sportredaktioner på Nerikes Allehanda i Örebro, Barometern i Kalmar och Expressen värvades han av en annan före detta sportjournalist, Remy Nilson, och blev chefredaktör och VD för Kanal 75, AB Trav- och Galopps eget mediehus.

Här har många av landets mest kända programledare medverkat i olika årgångar av travprogrammen och gått vidare i karriären. Allt från journalister till Lasse Brandeby, Fredrik Wikingsson, Sven Melander och Benny Haag, Kristin Kaspersen, fram till dagens programledare med Jessica Almenäs i spetsen.

- Trav är ju de facto en av Sveriges största TV-sporter. Det märks också på det galleri av programledare som vi har använt i TV4-sändningarna genom åren. Många av våra i-rutan-profiler i TV4 har blivit både skickliga och folkkära genom travsändningarna, och ofta gått vidare och börjat synas även i en massa andra sammanhang, säger Niclas Andersson.

Många nyheter

I det nya avtalet och programmen ingår många nyheter. Som direktsänt trav varje fredag eftermiddag i programmet V65 Direkt, oftast från Solvalla.

- Det här innebär en hel del nytt för tittarna. Dessutom ska vi förstås se över också alla våra ”gamla” programformat och helt säkert göra om och utveckla flera av dem.

Det blir ett snabbare och rappare V86 Direkt på onsdagskvällar. Många inslag kommer i nya TV12. Vinnare V75 på lördagar i TV4 blir kvar. V65 Direkt ska lanseras.  V86 Direkt återkommer. 

- Även inslaget i Nyhetsmorgon på lördagar samt fem-minuters-programmet strax före kl 18.00 på fredagar i TV4 fortsätter. Och travet kommer få 45 sekunder i sporten varje vardagskväll, berättar Niclas Andersson.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen