Äntligen fick han ett nytt avtal

Niclas Andersson har haft sköna helgdagar. Lagom till jul kunde han som vd för Kanal 75 säkra ett nytt tv-avtal med ett enda mål – få fler människor att spela på hästar.
Hästsportens nya TV-avtal innebär minst 14 timmar trav och galopp i TV4-gruppens kanaler per vecka.
Annons


Ju mer det skrivs och pratas om hästar och spel, desto mer spelar svensken. Trav och galopp är beroende av medvind för att få fart på både spelande och intresset igen. Vägen dit går via mycket TV.

Lång kamp mellan två TV-bolag

Under hela hösten har kampen mellan TV-bolagen varit intensiv och till slut tog striden mellan TV4-gruppen och Viasat.

TV4 har en stark tradition och har ansvarat för bevakningen de senaste 20 åren. Men nu såg Visat en chans att ta över, uppmuntrade av framgångarna med fotboll i både Premier League och Champions League och inte minst rättigheterna till kommande OS.

Bolagen överträffade varandra i budgivningen. Här handlade det om åtskilliga miljoner.

Avsikten var att få avtalet klart tidigare under hösten, men diskussionerna har dragit ut på tiden.

14 timmar trav i veckan

Om TV4 skulle tappa rättigheterna till Viasat hade jobben för exempelvis  Jessica Almenäs samt Per Skoglund varit i fara.

Men nu kom alltså beslutet - ATG och Kanal 75 var överens med OTW om ett upplägg för travproduktionen i TV4 de kommande tre åren.

Det är ett omfattande avtal som TV4 och OTW ska sköta. I sändningsrättigheter ingår bland annat direktsändning av alla V75-tävlingar, Elitloppet och sammandrag av alla V64-tävlingar.

Totalt handlar det om minst 14 timmar trav och galopp i TV4-gruppens kanaler per vecka.

En av Sveriges största TV-sporter

- Det blir fler program med inriktning på nyrekrytering, betonar kanal 75:s vd, Niclas Andersson och understryker vad allt handlar om, fler måste spela på hästar.

Den förre sportjournalisten har haft den här rollen sedan 2000. Från jobben på sportredaktioner på Nerikes Allehanda i Örebro, Barometern i Kalmar och Expressen värvades han av en annan före detta sportjournalist, Remy Nilson, och blev chefredaktör och VD för Kanal 75, AB Trav- och Galopps eget mediehus.

Här har många av landets mest kända programledare medverkat i olika årgångar av travprogrammen och gått vidare i karriären. Allt från journalister till Lasse Brandeby, Fredrik Wikingsson, Sven Melander och Benny Haag, Kristin Kaspersen, fram till dagens programledare med Jessica Almenäs i spetsen.

- Trav är ju de facto en av Sveriges största TV-sporter. Det märks också på det galleri av programledare som vi har använt i TV4-sändningarna genom åren. Många av våra i-rutan-profiler i TV4 har blivit både skickliga och folkkära genom travsändningarna, och ofta gått vidare och börjat synas även i en massa andra sammanhang, säger Niclas Andersson.

Många nyheter

I det nya avtalet och programmen ingår många nyheter. Som direktsänt trav varje fredag eftermiddag i programmet V65 Direkt, oftast från Solvalla.

- Det här innebär en hel del nytt för tittarna. Dessutom ska vi förstås se över också alla våra ”gamla” programformat och helt säkert göra om och utveckla flera av dem.

Det blir ett snabbare och rappare V86 Direkt på onsdagskvällar. Många inslag kommer i nya TV12. Vinnare V75 på lördagar i TV4 blir kvar. V65 Direkt ska lanseras.  V86 Direkt återkommer. 

- Även inslaget i Nyhetsmorgon på lördagar samt fem-minuters-programmet strax före kl 18.00 på fredagar i TV4 fortsätter. Och travet kommer få 45 sekunder i sporten varje vardagskväll, berättar Niclas Andersson.

Tre Kronors historiska misslyckande i VM-Riga, nionde plats och den sämsta placeringen sedan 1937 i London, diskuterades inte alls vid Svenska Ishockeyförbundets digitala årsmöte på fredagen.

Mats Larsson, avgående styrelseledamot bekräftar för Idrottens Affärer att det var locket på vad gäller VM-insatsen. Dagordningen gav inte utrymme för minsta diskussion,  frågestund eller förklaringar till haveriet i Riga.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Regeringen ökar takten mot ett någorlunda öppet liv för svenskarna. Inriktningen är att idrotter på väg, vatten och i skog ska  kunna ta emot fler än vad nuvarande reglering tillåter. Regeringen ökar också möjligheterna att ta emot mer publik på arenor med flera sektioner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

EM-experterna Daniel Nannskog, Therese Strömberg och Jonas Eriksson samt programledaren André Pops. Foto: Jan Danielsson/SVT

Dagen efter att Ola Toivonen fått beskedet att han tvingas till en knäoperation och inte kan spela mer i MFF i år, presenteras han av  SvT-sporten som ny expertkommentator vid EM-turneringen.

SVt:s stab består totalt av 16 personer. De 16 utgör den synliga staben - kommentatorer, experter och programledare.  

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.