Äntligen fick han ett nytt avtal

Niclas Andersson har haft sköna helgdagar. Lagom till jul kunde han som vd för Kanal 75 säkra ett nytt tv-avtal med ett enda mål – få fler människor att spela på hästar.
Hästsportens nya TV-avtal innebär minst 14 timmar trav och galopp i TV4-gruppens kanaler per vecka.


Ju mer det skrivs och pratas om hästar och spel, desto mer spelar svensken. Trav och galopp är beroende av medvind för att få fart på både spelande och intresset igen. Vägen dit går via mycket TV.

Lång kamp mellan två TV-bolag

Under hela hösten har kampen mellan TV-bolagen varit intensiv och till slut tog striden mellan TV4-gruppen och Viasat.

TV4 har en stark tradition och har ansvarat för bevakningen de senaste 20 åren. Men nu såg Visat en chans att ta över, uppmuntrade av framgångarna med fotboll i både Premier League och Champions League och inte minst rättigheterna till kommande OS.

Bolagen överträffade varandra i budgivningen. Här handlade det om åtskilliga miljoner.

Avsikten var att få avtalet klart tidigare under hösten, men diskussionerna har dragit ut på tiden.

14 timmar trav i veckan

Om TV4 skulle tappa rättigheterna till Viasat hade jobben för exempelvis  Jessica Almenäs samt Per Skoglund varit i fara.

Men nu kom alltså beslutet - ATG och Kanal 75 var överens med OTW om ett upplägg för travproduktionen i TV4 de kommande tre åren.

Det är ett omfattande avtal som TV4 och OTW ska sköta. I sändningsrättigheter ingår bland annat direktsändning av alla V75-tävlingar, Elitloppet och sammandrag av alla V64-tävlingar.

Totalt handlar det om minst 14 timmar trav och galopp i TV4-gruppens kanaler per vecka.

En av Sveriges största TV-sporter

- Det blir fler program med inriktning på nyrekrytering, betonar kanal 75:s vd, Niclas Andersson och understryker vad allt handlar om, fler måste spela på hästar.

Den förre sportjournalisten har haft den här rollen sedan 2000. Från jobben på sportredaktioner på Nerikes Allehanda i Örebro, Barometern i Kalmar och Expressen värvades han av en annan före detta sportjournalist, Remy Nilson, och blev chefredaktör och VD för Kanal 75, AB Trav- och Galopps eget mediehus.

Här har många av landets mest kända programledare medverkat i olika årgångar av travprogrammen och gått vidare i karriären. Allt från journalister till Lasse Brandeby, Fredrik Wikingsson, Sven Melander och Benny Haag, Kristin Kaspersen, fram till dagens programledare med Jessica Almenäs i spetsen.

- Trav är ju de facto en av Sveriges största TV-sporter. Det märks också på det galleri av programledare som vi har använt i TV4-sändningarna genom åren. Många av våra i-rutan-profiler i TV4 har blivit både skickliga och folkkära genom travsändningarna, och ofta gått vidare och börjat synas även i en massa andra sammanhang, säger Niclas Andersson.

Många nyheter

I det nya avtalet och programmen ingår många nyheter. Som direktsänt trav varje fredag eftermiddag i programmet V65 Direkt, oftast från Solvalla.

- Det här innebär en hel del nytt för tittarna. Dessutom ska vi förstås se över också alla våra ”gamla” programformat och helt säkert göra om och utveckla flera av dem.

Det blir ett snabbare och rappare V86 Direkt på onsdagskvällar. Många inslag kommer i nya TV12. Vinnare V75 på lördagar i TV4 blir kvar. V65 Direkt ska lanseras.  V86 Direkt återkommer. 

- Även inslaget i Nyhetsmorgon på lördagar samt fem-minuters-programmet strax före kl 18.00 på fredagar i TV4 fortsätter. Och travet kommer få 45 sekunder i sporten varje vardagskväll, berättar Niclas Andersson.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Striden i Hockeyettan fortsätter, trots  Ishockeyförbundets uppmaning att avbryta bojkotten mot Boden och Karlskrona och vägran att spela matcher I de lagens arenor. 

På fredagen meddelade Piteå Hockey att fredagskvällens möte med Boden Hockey i Björknäshallen är inställd.  Olof Östblom, ordförande i förbundets tävlingsutskott är informerad och har lämnat över ärendet till tävlingsnämnden, ordförande Jonas Sandberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.