Uppstickaren ska bekänna färg

Emir Osmanbegovic befann sig i Rio de Janeiro för att planera TV4:s VM-sändningar. Då kom det ett sms, det var början till att Sverige fick ny en stark kanal inom TV-sport. En aktör som dessutom har värvat starkt.
Nora Henriksson, Anders Svensson, Karin Frick, Niklas Jarelind och Hasse Backe kompletteras nu av Simon Bank. Allt värvade av Emir Osmanbegovic.

 

Emir Osmanbegovic flydde krigets Bosnien och kom till Sverige som 13-åring. Han vet vad det innebär att bo på en flyktingförläggning och försöka uthärda i hopp om att få ett uppehållstillstånd. 

Det efterlängtade beskedet kom och familjen etablerade sig här. Via gymnasiet och en första kontakt med sportjournalistiken hos sajten Sportnow kom han till Sportal varpå han fick ett vikariat på Sportbladet. Därpå sökte han sig till TV4, först som reporter och sedan som arbetsledare.

Nu har den i dag 35-årige Emir Osmanbegovic ett av de mest eftertraktade jobben inom TV-sporten.

Vd:ns direkta fråga

Det där SMS:et på Copacabana kom från Calle Jansson, vd vid SBS Discovery.

Det var kort: ”Vill du börja jobba hos oss?”

Emir Osmanbegovis behövde inte så mycket betänketid. Det här var tillfället när han skulle få bygga sitt eget team.

Senast i raden av förstärkningar - Sportbladets krönikör Simon Bank som lånas ut till SBS som studioexpert.

- Det känns underbart, säger Emir Osmanbegovic.

Senaste värvningen

Tidigare har Erik Niva engagerats av Viasat. Nu ska en annan krönikör, Simon Bank, berika SBS:s sändningar från EM-kvalet.

- Vi får en av Sveriges bästa sportjournalister när vi sänder andra stora europeiska nationer. Hans kunskap och hans unika förmåga att uttrycka sig passar perfekt, säger Emir Osmanbegovic.

Det är han som ligger bakom alla värvningar. Han har pekat ut de medarbetare som han tycker är så framträdande att TV-matcherna ska bli hundraprocentiga.

Tar över från TV4

SBS tog affärsbeslutet att satsa mer på sport i Kanal 5 och fick chansen att först köpa rättigheter till VM-kvalet från TV4. Parterna fortsatte diskussionerna, det blev nya affärer och nu är det SBS som har ansvaret för alla Sveriges matcher i EM-kvalet.

Emir Osmanbegovic blev ansvarig. Han lockades över med uppdraget – bygg vår sportredaktion!

- Det var ett privilegium

- Vi ska dessutom samarbeta mycket med Eurosport eftersom vi har samma ägare. Och vi ska sända både i Kanal 5 och 9:an. Det innebär att vi får ett stort utbud.

Det innebär en tillgång till Bundesliga med bl a Bayern Münchens och Dortmunds matcher.

"Kommer att ha ögonen på oss"

Men det absolut viktigaste just nu är fotbollslandslaget och EM-kvalet där vi har rättigheterna för alla matcher.

På måndag i Wien ska Emir och hans gäng motsvara förväntningarna.

- Det gäller att vi gör det riktigt bra. Vi kommer att ha ögonen på oss

- Tittarna kräver en bra sändning utan några konstigheter. Vet att allt kommer att granskas hårt nu när vi är en ny aktör. Viktigast är att visa att vi kan, vi behärskar det här.

1,5 miljon tittare

En fotbollslandskamp av tävlingskaraktär har runt 1,5 miljoner tittare.

- Vi har ett otroligt bra gäng. Jag har skrivit avtal med runt 15 personer. Några som syns i rutan, men också mycket kompetenta människor inom teknik och bildproduktion. Inga rookies, utan kunniga och erfarna, hävdar Emir Osmanbegovic bestämt.

- Kompletterat med Henrik von Zweigbergk som en mycket erfaren studioman och Mediatec som teknikleverantör så har vi ett pålitlig team.

Det låter dyrbart…

- Vi har en budget i nivå med vad vi hade på fyran.

Svensson höll inte tyst om Zlatan

Värvningen av Anders Svensson är spännande och det blev ännu mera uppmärksamhet runt honom efter uttalandet om att landslaget skulle vara bättre utan Zlatan Ibrahimovic.

- Jag visste tidigt att det var honom jag ville ha som expert. Han kan uttrycka sig och är inte rädd att säga vad han tycker. Han är vår meste landslagsman och vågar både berömma och kritisera sina gamla lagkamrater

Niklas Jarelind ska referera och Karin Frick och Nora Henriksson kompletterar i studion vid arenan. Där finns också den kanske största värvningen.

Hasse Backe är pricken över i:et i den omfattande rekryteringen.

Backe ett klipp

- Hans övergång till oss visar att vi menar allvar. Det är en prestigevärvning. Som expertkommentator är han bäst i Sverige.

- Det är faktiskt tredje gången som jag skriver kontrakt med honom. Han har fantastiska ledaregenskaper och blir en enorm tillgång i gruppen, berättar Emir Osmanbegovic.

- Jag har lärt känna honom mycket väl, ja, vi har blivit kompisar och jag visste att han var sugen på att få göra landslaget och EM-kval. Där hade vi vår chans.

Tidigt överens med Backe

Hasse Backe har varit tränare i 30 år, och Emir Osmanbegovic visste vad som gällde.

- Även om Backe kunde bli tränare i morgon igen, så bra och eftertraktad är han, så var det inte vad han önskade. Han vill göra landslaget och vill ingå i ett team.

- Därför var det läge för att fråga och det behövdes inte mycket diskussion, så mycket kan jag säga.

I dag kan han också avslöja att kontraktet låg klart redan innan Hasse Backe åkte till Brasilien och VM för TV4:s räkning.

- Vi var överens med Backe tidigt, långt innan VM och TV4 fick också beskedet.

Sa upp sig i alla fall

Emir Osmanbegovic var kall när han fundera på sin framtid. Han sa upp sig i december från TV4 utan att veta vad han skulle göra.

- Jag visste att jobb skulle komma. Att det skulle uppstå möjligheter någonstans. Så mycket händer i branschen just nu.

Han passade på att vara hemmapappa men avslutade först nio år hos TV4.

Du var i Brasilien och ledde ju hela planeringen av fyrans VM-produktion, var du inte sugen på att också uppleva turneringen?

- Jo, på sitt sätt, men jag har haft den rollen i sex stora mästerskap och känner till villkoren. 16 timmars jobb per dag i 35 dagar. Man gör inte annat än sover och äter.

Allt inte frid och fröjd på TV4

Därför vill han påstå att beslutet var lätt.

- Det kan tyckas märkligt, men jag kände att det ändå var rätt. Allt var inte heller frid och fröjd på TV4. Det finns bakomvarande skäl som jag dock inte vill gå in på. Men sportens roll i utbudet skulle bli annorlunda och det påverkade mitt val.

Från TV4 och 25 medarbetare på sportredaktionen till Kanal 5 och inte en enda medarbetare…

- Men jag fick möjligheten att bygga mitt team. Den chansen kunde jag inte motstå.

"Nu måste vi visa kvalité"

- Och det här halvåret på SBS har lärt mig mera än vad jag gjorde under alla mina nio år på TV4.

- Där var mycket serverat på silverfat, här har jag fått insyn i egentligen allt och utvecklat min kunskap om TV-produktion.

Emir Osmanbegovic vill dock påpeka:

- Som sagt, det är nu vi ska bekänna färg.

Thomas Ejderhov

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.