Anja tar över efter veteranen

Först petas Ralf Edström från Radiosporten. Nu har Stig Strand gjort sitt efter 28 år som alpin expert i SVT. Förändringens vind blåser genom expertbåsen och inte helt okontroversiellt.
Björn Ferry är en av TV-sportens nya medarbetare. Liksom Anja Pärson. Foto: TT

 

Ralf Edström ersätts av Håkan Mild.

Stig Strand får sin efterföljare i Anja Pärson.

Men han är sur.

- Jag skulle aldrig drömma om att behandla någon på det här sättet. Otroligt respektlöst, säger Strand sedan han fått beskedet på fredagen.

"Klumpigt agerat"

Till Sportbladet säger han också: 

- De vill ha en annan besättning helt enkelt. Jag har varit där i 28 år så det är inget som förvånar mig. Jag hade gärna fortsatt, men jag har full förståelse för att man blir utbytt, det är inget konstigt, säger han.

- Sent i våras fick jag höra att man förde förhandlingar med Anja och hade för avsikt att byta ut mig. Jag blev lovad att få beskedet i slutet av maj/början av juni. Men de hörde av sig i dag och det tycker jag är dåligt, säger Strand och fortsätter:

- Det är tråkigt och klumpigt agerat. Man måste ha respekt, men det här är otroligt respektlöst.

Anja Pärson återkommer i SVT, men fick sitt definitiva genombrott vid OS i Sotji när hon jobbade för Viasat.

Ferry gör debut

SVT Sports evenemangschef Kjell Andersson vill förklara:

- Det får stå för Stig Strand. Beskedet kan inte komma förrän pusslet är klart och det var inte klart förrän nu, säger han.

Ytterligare en förändring sker eftersom skidskytteexperten Kalle Grenemarks kontrakt är uppsagt. Ersättare blir Björn Ferry.

 Vinterstudion kommer alltså allt närmare. Höjdpunkterna är också VM-perioden mellan 15 januari och 15 mars, där SVT sänder fyra olika världsmästerskap i skidsport under två månader - VM i freestyle i Österrike, följt av alpina VM i USA, längd-VM i Falun samt VM i skidskytte i Finland. 

- Det kommer bli en härlig inramning, men också en stor utmaning. Jag tror knappast vi sänt mer skidsport än vad vi gör i vinter, säger Jonas Karlsson, projektledare för både ”Vinterstudion” och längd-VM.

Smygstart i Finland

SVT smygstartar ”Vinterstudion” den 15-16 november med alpina världscuptävlingar i finska Levi. Helgen efter drar Vinterstudion igång på allvar, när André Pops hälsar välkommen till den svenska längdskidpremiären i Bruksvallarna. Därefter väntar ytterligare 17 helger. 

Vinterstudions tittare kommer att känna igen sig, men ett par nya ansikten dyker upp jämfört med förra säsongen. 

- Jag är jätteglad över två så meriterade och välkända experter. Det är två härliga personligheter med stor analytisk förmåga. Jag är övertygad om att Vinterstudion kommer lyfta med Anja Pärson och Björn Ferry, säger Jonas Karlsson.

Flera nyheter

Nya namn är även Mikael Junglind, Anja Pärsons tränare och skidskytten Anna-Karin Strömstedt.

- Vi jobbar alltid med att förändra våra sändningar i jakten på att bli bättre och vässa vår journalistik. Jag är nöjd med det lag vi har. Men allt handlar inte om namn. Vi har många program och timmar som ska fyllas med bra journalistik, säger Jonas Karlsson.

Ytterligare en nyhet i ”Vinterstudion” är att bandyn blir stadigt återkommanade. Likaså ska handboll och hästtävlingar ingå i ”Vinterstudion”

Fakta

Vinterstadion medarbetare 

Skidskytte, kommentatorer: AnnaMaria Jansson, Ola Bränholm. Experter: Björn Ferry, Magdalena Forsberg, Anna-Karin Strömstedt.

Längd, kommentatorer: Jonas Karlsson, Jacob Hård. Experter: Johanna Ojala, Mathias Fredriksson, Anders Blomquist. 

Alpint, kommentatorer: Johan Ejeborg, Björn Fagerlind. Experter: Anja Pärson, Pernilla Wiberg, Tobias Hellman, Mikael Junglind.

Svante carlberg (inte verifierad)

tis, 2014-10-14 11:29

1. Anja

Anja var en otroligt duktig idrottare. Tror hon skulle göra stor nytta som peppande coach åt unga utförsåkare. Men att vi som vill ha en saklig analys av utförsåkarnas åkning nu skall behöva lyssna till hennes tjatiga stön och skrik under åken är bedrövligt. För att använda ett av Ralf Edströms bevingade ord.

Mats Matsson (inte verifierad)

tis, 2014-10-14 11:48

2. expert svt

Stig Strand har på ett häpnadsväckande bra sätt varit expertkommentator under många år. Självklart måste allt förnyas, men jag håller med om klumpigheten hur svt agerat. Dessutom anser jag att Anja Pärson var en fantastisk skidåkare, men är en lika undermålig kommentator. Det har hon inte visat att hon klarar av. Så för mig inget bra val.

Carl Johan Bernce (inte verifierad)

mån, 2014-11-03 15:39

3. Karlssons oförmåga

Strand är mycket bra. Anja är känslomässigt närvarande men det blir fel och endast jobbbigt att lyssna på. Tråkigt val som styrs populistiskt av Karlsson som kan friidrott och det borde han hålla sig till. Blomqvist är outstanding!

Daniel (inte verifierad)

sön, 2015-03-22 11:38

4. Jaha, då har vi haft en

Jaha, då har vi haft en säsong med Anja, Pernilla och Björn istället för Stig och Kalle. Maken till usla expert-kommentatorer har jag inte varit med om. De är alla fantastiska idrottare men det hjälper inte när Anja konstant skriker, Pernilla konstant upprepar samma sak och Björn sitter och småskämtar utan inlevelse eller analys. Mycket tråkig utveckling.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.