Tre nya expertkommmentatorer

SVT värvar nya medarbetare. Teamet av expertkommentatorer växer. Först kom Alhaji Jeng, 38. Den förre stavhopparen gjorde debut vid Finnkampen och ser nu fram emot VM i slutet av september. Sedan anslöt två f.d hockeyspelare, Dick Axelsson och Nils Ekman som i höst blir experter för SVT:s CHL-sändningar

Alhaji Jeng har skrivit kontrakt med SVT. Debuten skedde vid Finnkampen och nu väntar VM. Ett mästerskap som inleds den 27 september. och avslutas den 6 oktober.

 

Alhaji Jeng har tagit VM-silver, deltagit i OS och vunnit Finnkamper.

Nu står Alhaji Jeng inför en ny utmaning – som expertkommentator i SVT:s friidrottssändningar där friidrotts-VM gäller närmast.

– Det ska bli roligt. Kul att min gamla gren stavhopp är så het, det är fantastiskt att se Duplantis, säger den förre stavhopparen.

För ett par år sedan avslutade Alhaji Jeng sin friidrottskarriär. Som 36-åring och med problem med en skadad fot lämnade han sporten.

– Jag har inte tränat någon friidrott, eller varit tränare. Men jag håller ju koll på friidrotten, och min bästa kompis är ju Christian Olsson (OS-mästare i tresteg). Vi spelar padel och golf.

Han är inte bara expert på idrotten utan också på Doha, Qatar, där VM avgörs. Under tre år bodde och tränade Jeng i värmen på Khaliffa-stadion under supertränaren Stanislaw Szczyrba.

Nu ser han fram emot sitt nya jobb:

– Det blir en balansgång, kruxet är om man ska prata för de fem procent som är friidrottsexperter, eller till de 95 procent som tittar och inte har full koll? 

Som stavhoppare tränar man i stort sett alla friidrottsgrenar, utom kastgrenarna, så visst kan jag det här, säger Alhaji Jeng som nu efter friidrottskarriären jobbar på ett IT-företag i Göteborg.

Nya på SVT är också Dick Axelsson och Nils Ekman

De ska komplettera kommentatorerna Jonas Andersson och Chris Härenstam från studion i Stockholm vid CHL-sändningarna som leds av Marie Lehmann och Dusan Umicevic.

- Vi är glada över att kunna knyta till oss två kompetenta och färgstarka CHL-experter i form av Nils och Dick. Som De är profilstarka och verbalt oskygga, säger Bobby Baksi, SVT:s projektledare för CHL-sändningarna.

Dick Axelsson, som fortfarande är aktiv, har under sommaren och fortsätter under hösten att rehabträna på grund av knäproblem och kan därför arbeta som expertkommentator för SVT. Nils Ekman avslutade sin karriär 2010, efter en stroke.

- Det ska bli väldigt spännande! Framförallt är det kul att få chansen att bidra med mina erfarenheter och kunna se hockey på ett nytt sätt när man spelat så länge.Jag vill fortsätta att fokusera och jobba med hockey på det här nya sättet för mig är perfekt, säger Dick.

Han debuterade i Elitserien (numera SHL) för Djurgården 2007/2008. Sedan dess har han bland annat tagit Färjestad till SM-guld två gånger, spelat i Modo och Frölunda. Han har också provat på spel i NHL-klubben Detroit Red Wings, samt spelat två säsonger i schweiziska klubben Davos. Han var med i landslaget som tog VM-guld under VM 2013.

-Det ska bli jättekul att prova på expertrollen. Jag hoppas och tror att jag kommer att göra ett bra jobb. Jag älskar hockey, det har alltid varit en stor del av mitt liv och är fortfarande min stora hobby, säger Nils Ekman.

Han spelade för Djurgården när han avslutade sin karriär och är numera sportchef för Djurgårdens damlag. Utöver hundratalet matcher i Elitserien spelade han även flera säsonger i finska SM-liiga, ryska KHL och i NHL-lagen Tampa Bay Lightning, San Jose Shars och Pittsburgh Penguins. 

SVT gör en satsning på CHL och ska sända inte mindre än tio matcher fram till och med den 15 oktober. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.