Sportway i gigantiskt avtal med hockeyn

 Mer ishockey via streaming-tjänster – det är innebörden i Svenska Ishockeyförbundets nya avtal med Sportway, ett företag som specialiserat sig på mediarättigheter, digitala lösningar och produktion av bredd och ungdomsidrott.

Sportways samarbete med ishockeyn inleddes redan 2019 och nu har parterna kommit överens om en fortsatt utbyggnad av automatiserad produktionsutrustning  i  landets ishallar,  och som bygger på avancerad AI -teknologi, (artificiell intelligens online).

Uppgörelsen är klar och alla är belåtna, från vänster Mats Larsson, styrelseledamot Ishockeyförbundet, Anders Nilsson, Live Arena, Jonas Persson, styrelseordförande Sportway, Christer Plars, kommersiell chef Svenska Ishockeyförbundet, Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet och Daniel Franck, vd Sportway

 Något som möjliggör sändningar online på  www.svenskhockey.tv. Ai-tekniken innebär användning av datorers styrka för att automatisera, i det här avtalet, bildupptagning av ishockeymatcher på ungdomsnivå och i seriepyramidens lägre divisioner, herrar och damer.

Ett fast kamerasystem med fyra linser som automatiskt väljer bildsekvens efter spelet. Matcher och grafik skapas i realtid via integration med förbundets statistiksystem och matchsekreteriat. Ljud, exempelvis speaker, kan läggas till manuellt.

Kamerariggar i 361 ishallar

I ett inledande skede kommer kamerariggar att monteras upp i 162 av landets 361 ishallar, och målsättningen är att över 30  000 matcher ska livesändas. Visionen är att samtliga ishallar inom några år ska kopplas upp för användning av AI-teknologi .

Inom industrin är AI-lösningar väl känd, , tekniken vilar på att maskiner/datorer ska klara samma uppgifter som en mänsklig varelse, men annorlunda och på ett  bättre sätt.

För ishockeyn är Sportway ett tekniksprång som öppnar nya kommersiella möjligheter, och inte minst ska stärka ishockeyns varumärke som är tilltufsat efter vårens turbulens, och generalsekreteraren Tommy Boustedts hastiga och påtvingade avgång.

-AI teknologi rymmer åtskilligt mer än live-sändningar, jag vill säga att förbundet  utöver underhållningsprodukten även erbjuds unika möjligheter att utveckla sporten och skaffa kunskapsbaser vad gäller träning, utbildning och forskning   för att nämna några områden där den här tekniken kan tillämpas, säger Daniel Franck, vd. på Sportway.

Köpa abonnemang

Tjänsten www.svenskhockey.tv kontrolleras av Svenska Ishockeyförbundet via bolaget Svensk Hockey TV AB.  Sportway har det operativa ansvaret och Live Arena, som varit partner till förbundet sedan 2012, utvecklar och sköter  teknik samt mjukvara.  Sportway har en 10 procentig ägardel  i moderbolaget, Svensk Hockey TV AB..

Genom att teckna abonnemang, helår, månad eller per match (PPV)  via www.svenskhockey.tv  ska föräldrar följa sina barns framfart på hockeyisen, i mobilen, i surfplattan eller framför TV:n. Ett helårsabonnemang kostar 995 kr kronor.

 Den initiala kostnaden är 80 000-100 000 kr för kamerariggen, en kostnad som delas mellan förbund och Sportway.

Den stora poängen är förstås att streaming-tjänsten ska ge klirr i klubbkassan. Intäktsfördelningen sker på basis av sålda abonnemang och beräknas i snitt ge förening med  10 ungdomslag cirka 40 000 kronor extra. Grundprincipen är att minst en tredjedel ska tillbaka till föreningslivet.

-Svensk ishockey vill vara sporten som engagerar och med den här tekniken kommer sporten att knytas samman och bli tillgänglig på ett helt nytt sätt, betonar Christer Plars, kommersiell chef på förbundet.

Nya teknikens möjligheter

-Med det här avtalet går vi vidare och utvecklar det samarbete som vi haft tidigare med Sportway.  Vi ser verkligen fram emot att erbjuda ishockey  via Svensk Hockey AB under kommande säsong, , då det är osäkert om publik kommer att finnas på plats, framhåller Christer Plars.

Idrottens Affärer har tidigare artiklar belyst hur den nya tekniken påverkar idrotten, och möjliggör nya intäktskällor, extra värdefullt i coronatider. Solidsport, som grundades redan 2008, har vuxit sig stora med live streaming inom ungdomsfotbollen, och har nyligen tecknat ett avtal med Svenska Handbollsförbundet.

Företaget Never Offside har utvecklat en app, Score, en helt ny kommunikationskanal för affärer mellan klubb, sponsorer och medlemmar.

 Ett datatåg rullar inom svensk idrott -coronasmittan har ökat hastigheten och klubbar och förbund har inte råd att stå kvar på stationen.

Kjell Nilsson   

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Badmintonförbundet, Bangolfförbundet, Basketbollförbundet, Fotbollförbundet, Klätterförbundet och Tennisförbundet får alla medel ur Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Rörelsefond 2022. Pengarna går till projektidéer som underlättar för barn, unga, vuxna och äldre att röra på sig.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.