Rekordavtal mitt i värsta krisen

SHL-organisationen,  ishockeyns 14 SHL-lag, har skrivit ett nytt guldkantat avtal med TV 4 och C-More. Den nya överenskommelsen gäller från 2024, då nuvarande avtal går ut, till 2030. Det totala beloppet överstiger en miljard kronor. Bakom avtalet står bl a  SHL:s nytillträdda vd. Jenny Silfverstrand, från Djurgården. Hon är den första kvinnan i en topposition i den mansdominerande ishockeyn.

TV 4 och C-More ägs av börsnoterade Telia Company där svenska staten har ett aktieinnehav som uppgår till 38,4 procent. Telia förvärvade  TV 4 och C-More i en uppmärksammad affär 2018. Säljare var Bonnier Broadcasting  AB för 9,2 miljarder kronor. Affären godkändes 2019 av Konkurrensverket. Vd. och koncernchef på Telia Company är sedan  maj 2020 är Allison Kirkby, 53 år.

Tröst mitt i bedrövelsen

För SHL säkrar det nya avtalet långsiktighet – speciellt viktigt då utbrottet av covid-19 tvingar ned SHL-klubbarna i svår ekonomisk brygga, och vars effekter är svåra att överblicka.

Det nya avtalet har föregåtts av en rättighetsstrid där Nent-gruppen, med Viasat-utbudet och Discovery, har trissat upp budgivningen till glädje för SHL:s media förhandlare, Erik Strandmark.

Nuvarande avtal, som när det skrevs klassades som det bästa någonsin för de stora arenaidrotterna, garanterar SHL-klubbarna 35-40 miljoner kronor årligen. Det är en rimlig gissning att det framtida beloppet blir betydligt högre. 

För SHL-klubbarnas ekonomiansvariga ger avtalet framtidstro i en besvärlig tid.

Jenny höll  i regin

Avtalet är också en stor framgång för SHL:s nytillträdda vd. Jenny Silfverstrand, från Djurgården och den första kvinnan i en topposition i den mansdominerande ishockeyn.   Svenska Serieföreningen, intresseorganisation, såg dagens ljus i oktober 1955, det är den tidiga förlagan till nuvarande SHL, bildat i januari 1995.

I ett uttalande betonar Jenny Silfverstrand.

-Vi är otroligt glada över att kunna förlänga avtalet med C More, och speciellt nu under dessa utmanande tider. Nu ser vi fram emot att tillsammans fortsätta att utveckla SHL-upplevelsen, i våra arenor och i TV-soffan.

Carsten Almqvist, vd på TV 4 Media, kommenterar uppgörelsen så här:

-Vi är enormt stolta över förtroendet att få förvalta Sveriges bästa och mest uppskattade liga i ytterligare tio år.

SVT och TV4 delar på fotbolls-VM

Kontraktssumman är inte officiell men som tidigare nämnts landar totalbeloppet på flera miljarder kronor.

Ännu en rättighetsaffär blev klar under tisdagen.  SVT och TV 4 kommer att samarbeta vad gäller kommande EM i fotboll 2024 och 2028.

-Att skapa gemensamma upplevelser är kärnan i vårt public service uppdrag och därför är det oerhört glädjande att vi kan erbjuda detta i samarbete med TV 4.  Själva kan vi inte bära en så här stor rättighet själva, vi behöver samarbeta, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin.

SVT och TV 4 har sedan tidigare avtal gällande nästa års EM. Ett mästerskap som skulle ha avgjorts 2020 men som har flyttats fram ett år.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.