TV-avtal splittrar parterna i hockeybråk

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

På förbundet har frågan tills vidare bordlagts, och räkna därför med fortsatt infekterad stämning i hockey-Sveriges tredje liga – så till den grad att lag uteblir från seriespel.

Idrottens Affärer har i tidigare artiklar skildrat Boden och Karlskronas uppror mot ligan, de anser att de, och ingen annan, ska bestämma över hur verksamheten ska bedrivas i den egna föreningen.

TV-avtal splittrade parterna 

Missnöjet har sin grund i de kommersiella avtal som Hockeyettan har tecknat med Kanal 75, eller ATG, om sändningsrätten till lagens matcher.

Thomas Regemalm, ordförande i Boden, lägger stor skuld på Ishockeyförbundet, som inte visat något intresse av att lösa upp alla knutar – trots det kräva beskedet från RIN.

-Nu har jag åter kontaktat RF, och påtalat att Ishockeyförbundet tycks vägra att behandla ärendet. Vi har också skickat en räkning till Örnsköldsvik för de kostnader vi hade när de uteblev från söndagens möte.

-I kommande omgång har vi Kiruna på bortais, vi åker självklart dit, vi vill spela ishockey, säger Bodens ordförande.

Ligachefen Mats Johansson medger att situationen är svår men betonar att Hockeyettan är en förbundsserie och anmälda, och kvalificerade lag, är skyldiga att delta. Han värjer sig bestämt mot påståenden att Hockeyettan som organisation har uppmanat lag att bojkotta Boden och Karlskrona.

-Dessa uppgifter är helt felaktiga, och jag har ingen vetskap om att lag har pratat sig samman.  Jag kan bara hänvisa till förbundets tävlingsnämnd och Olof Östblom, tävlingschef, allt detta ligger på hans bord, menar Mats Johansson

En hockeysåpa

Ytterst handlar striden om att upplåta rättigheter för ljud och bild i samband med lagens hemmamatcher.  Ersättningen är inte tillräcklig hävdas både från Boden och Karlskrona.

-Vi förlorar stora belopp jämfört med att sända på egen hand. Vi måste ta ansvar för vår ekonomi, skriver klubbchefen Per Rosenqvist på Karlskronas hemsida.

Ligachefen Mats Johansson hänvisar till avtalet med Kanal 75 där vite, böter, blir en följd om inte samtliga lag i Hockeyettan är beredda leva upp till avtalet. Det vill säga totalsumman till ligan blir lägre.

Fortsättning lär följa i denna hockeysåpa som ingen tycks se något slut på och bara innehåller förlorare, ligaorganisationen, förbundet, och Hockeyettans samtliga klubbar.

Idrottens Affärer har sökt Olof Östblom som inte har återkommit.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.