Bästa kombon: frukost och vintersport

 När Yvette Hermundstad och André Pops börjar plocka med penna och papper, då vet man att Vinterstudion är på gång. Vintern närmar sig. Frukostar med tv och eld i spisen, då är livet rätt gott. Premiären sker  i Idre med skidskytte.

Det har blivit en en av Sveriges starkaste vintertraditioner. Det är som om två vänner tar plats i TV-rummet. 

Lätt igenkännliga, Strävsamma programledarna i Vinterstudion, Yvette Hermundstad och André Pops är tillbaka i helgen igen.

Först ut är de svenska världsstjärnorna Elvira och Hanna Öberg samt Sebastian Samuelsson står på startlinjen i den svenska säsongspremiären i skidskytte. 

Helgen efter blir det längdpremiär från Bruksvallarna med Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Sedan rullar sändningarna vidare ytterligare tolv helger fram till slutet av mars, med Vasaloppet samt EM och VM i skidskytte som några av vårens höjdpunkter.

Säsong 16!

– Äntligen dags igen, säsong 16! Längtar som alltid efter vintern, att få återförenas med våra experter, tittarna och sända vintersport på helgerna, säger Vinterstudions programledare Yvette Hermundstad.

Likt förra säsongen har Vinterstudion huvudfokus på den hos tittarna mycket est populära skidskyttet. Världscupsändningarna som lockar miljonpublik, har premiär 29 november i Kontiolahti, Finland och här tävlar folkkära profiler som systrarna Hanna och Elvira Öberg, Stina Nilsson, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma.

Vinterstudion sänder hela världscupen i skidskytte samt EM och VM. 

– VM i tyska Oberhof i februari blir höjdpunkten. Men det ska också bli spännande att se om någon av ”di svenske” kan utmana om totalsegern i världscupen, säger skidskytteexperten Björn Ferry.  

Britta flyttar flyttar in i studion

Förra säsongen var Ski Classics – långloppscupen i längdskidåkning – tillbaka i Vinterstudion och blev snabbt populär hos publiken. I år gör den främsta kvinnliga långloppsåkaren genom tiderna, Britta Johansson Norgren, debut som expert i Vinterstudion. Johansson Norgren lade tävlingsskidorna på hyllan i april i år och har bland annat 25 Ski Classics-segrar, sex totalsegrar, två Vasaloppsvinster samt fem triumfer i Tjejvasan bakom sig. 

– Det ska bli fantastiskt kul och inspirerande att jobba som expert hos SVT Sport. Jag hoppas bidra med erfarenhet kring hur det är att köra långloppen och det taktiska spelet ute i spåren. Säsongen känns riktigt spännande med flera stora svenska team och efter en innehållsrik silly season så känns det mer öppet inför säsongen än någonsin. Mest ser jag ändå fram emot Vasaloppet och se om vi kan få en efterlängtad svensk herrsegrare igen, säger Britta Johansson Norgren.  

Intresset för långlopp har ökat kraftigt de senaste åren och Sverige har några av världens bästa långloppsåkare i Ida Dahl, Emil Persson och Max Novak. Flera av de största profilerna inom traditionell längdskidåkning har satsat på Ski Classics senaste säsongerna och i år kommer en av världens främsta längdåkare genom tiderna, norske Petter Northug, att göra debut i Ski Classics och synas i SVT:s sändningar.  

Det blir även alpint under Vintertudiosäsongen. SVT visar totalt tolv tävlingar från världscupen från några av de mest klassiska orterna som Kitzbühel och St Anton. Dessutom bjuds det på längdskidor från säsongspremiären i Bruksvallarna, SM-tävlingarna i Skövde och intressanta junior-VM i Kanada.   

14 sändningar

Totalt sänder Vinterstudion 14 helger säsongen 2022/2023, fem på hösten och nio på våren. Yvette Hermundstad och André Pops är fortsatt programledare. I Vinterstudion mönstrar Sveriges starkaste vinterprofiler: Jacob Hård, Anders Blomquist, Mathias Fredriksson och nu också Britta Johansson Norgren på längd, Björn Ferry, Helena Ekholm och Fredrik Lindström på skidskytte och Pernilla Wiberg på alpint. 

Förutom själva tävlingarna gör frågesportprogrammet Vintermästarna comeback. 

– Det blir en säsong två av oerhört omtyckta succén Vintermästarna. Vi har lite nya sköna profiler och det skruvas nu infernaliskt på frågor. Dessutom jobbar vi tajtare med vår nyhetsredaktion för att få till fler intressanta fördjupningar kring vintersporten. Vinterstudion drivs av journalistik och nyfikenhet och ska vara det program där de stora vintersporterna överbryggar varandra i diskussioner och ämnen, säger Marcus Törngren, projektledare för Vinterstudion.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.