Bästa kombon: frukost och vintersport

 När Yvette Hermundstad och André Pops börjar plocka med penna och papper, då vet man att Vinterstudion är på gång. Vintern närmar sig. Frukostar med tv och eld i spisen, då är livet rätt gott. Premiären sker  i Idre med skidskytte.

Det har blivit en en av Sveriges starkaste vintertraditioner. Det är som om två vänner tar plats i TV-rummet. 

Lätt igenkännliga, Strävsamma programledarna i Vinterstudion, Yvette Hermundstad och André Pops är tillbaka i helgen igen.

Först ut är de svenska världsstjärnorna Elvira och Hanna Öberg samt Sebastian Samuelsson står på startlinjen i den svenska säsongspremiären i skidskytte. 

Helgen efter blir det längdpremiär från Bruksvallarna med Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Sedan rullar sändningarna vidare ytterligare tolv helger fram till slutet av mars, med Vasaloppet samt EM och VM i skidskytte som några av vårens höjdpunkter.

Säsong 16!

– Äntligen dags igen, säsong 16! Längtar som alltid efter vintern, att få återförenas med våra experter, tittarna och sända vintersport på helgerna, säger Vinterstudions programledare Yvette Hermundstad.

Likt förra säsongen har Vinterstudion huvudfokus på den hos tittarna mycket est populära skidskyttet. Världscupsändningarna som lockar miljonpublik, har premiär 29 november i Kontiolahti, Finland och här tävlar folkkära profiler som systrarna Hanna och Elvira Öberg, Stina Nilsson, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma.

Vinterstudion sänder hela världscupen i skidskytte samt EM och VM. 

– VM i tyska Oberhof i februari blir höjdpunkten. Men det ska också bli spännande att se om någon av ”di svenske” kan utmana om totalsegern i världscupen, säger skidskytteexperten Björn Ferry.  

Britta flyttar flyttar in i studion

Förra säsongen var Ski Classics – långloppscupen i längdskidåkning – tillbaka i Vinterstudion och blev snabbt populär hos publiken. I år gör den främsta kvinnliga långloppsåkaren genom tiderna, Britta Johansson Norgren, debut som expert i Vinterstudion. Johansson Norgren lade tävlingsskidorna på hyllan i april i år och har bland annat 25 Ski Classics-segrar, sex totalsegrar, två Vasaloppsvinster samt fem triumfer i Tjejvasan bakom sig. 

– Det ska bli fantastiskt kul och inspirerande att jobba som expert hos SVT Sport. Jag hoppas bidra med erfarenhet kring hur det är att köra långloppen och det taktiska spelet ute i spåren. Säsongen känns riktigt spännande med flera stora svenska team och efter en innehållsrik silly season så känns det mer öppet inför säsongen än någonsin. Mest ser jag ändå fram emot Vasaloppet och se om vi kan få en efterlängtad svensk herrsegrare igen, säger Britta Johansson Norgren.  

Intresset för långlopp har ökat kraftigt de senaste åren och Sverige har några av världens bästa långloppsåkare i Ida Dahl, Emil Persson och Max Novak. Flera av de största profilerna inom traditionell längdskidåkning har satsat på Ski Classics senaste säsongerna och i år kommer en av världens främsta längdåkare genom tiderna, norske Petter Northug, att göra debut i Ski Classics och synas i SVT:s sändningar.  

Det blir även alpint under Vintertudiosäsongen. SVT visar totalt tolv tävlingar från världscupen från några av de mest klassiska orterna som Kitzbühel och St Anton. Dessutom bjuds det på längdskidor från säsongspremiären i Bruksvallarna, SM-tävlingarna i Skövde och intressanta junior-VM i Kanada.   

14 sändningar

Totalt sänder Vinterstudion 14 helger säsongen 2022/2023, fem på hösten och nio på våren. Yvette Hermundstad och André Pops är fortsatt programledare. I Vinterstudion mönstrar Sveriges starkaste vinterprofiler: Jacob Hård, Anders Blomquist, Mathias Fredriksson och nu också Britta Johansson Norgren på längd, Björn Ferry, Helena Ekholm och Fredrik Lindström på skidskytte och Pernilla Wiberg på alpint. 

Förutom själva tävlingarna gör frågesportprogrammet Vintermästarna comeback. 

– Det blir en säsong två av oerhört omtyckta succén Vintermästarna. Vi har lite nya sköna profiler och det skruvas nu infernaliskt på frågor. Dessutom jobbar vi tajtare med vår nyhetsredaktion för att få till fler intressanta fördjupningar kring vintersporten. Vinterstudion drivs av journalistik och nyfikenhet och ska vara det program där de stora vintersporterna överbryggar varandra i diskussioner och ämnen, säger Marcus Törngren, projektledare för Vinterstudion.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.