Bakom SVT:s succé - teknik och 100 medarbetare för miljoner

Vi sitter där i stugvärmen bekvämt tillbakalutade och får allt, bilder och fakta, serverat enligt våra önskemål, inget går att klaga på.

Men så satsar SVT massivt på direktsändningen i många timmar från Vasaloppet. Nu avslöjas för första gången hur stort projektet är och hur många medarbetare som är engagerade. Det handlar om utgifter  på flera  miljoner, men det betraktas som väl investerade pengar då drygt 3 miljoner tittare attraherades i år. Och vi satt där i timme efter timme

Men så krävs det bl a ett flygplan en helikopter och  inte minst,100 entusiastiska medarbetare för att det ska fungera.

Vinterstudion sänder i timmar från Vasaloppet.

Dessutom ett antal skotrar och nästan 50 kameror eftersom vi inte vill missa en enda kurva eller backe...

–  Vasaloppssöndagen är något av ”Sveriges andra nationaldag”, som Jacob Hård uttryckte det i sändningen från Vasaloppet i år.

Programmet har allt

– Vasaloppet är inte bara idrott på högsta nivå utan också historia, kultur, motion och hälsa, en hörnsten i SVT:s sportutbud. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla denna traditionsrika TV-klassiker och ta Vasaloppet in i framtiden, inte minst med publikinteraktion och extramaterial i SVT Play utöver själva huvudsändningen, säger SVT:s tillförordnade sportchef Max Bursell.

Direktsändningen av Vasaloppet från Sälen till Mora är faktiskt Nordens största årligen återkommande TV-produktion.

– Vasaloppet är allas vår idrottsklassiker – en gemensam upplevelse av finaste sort. Finalen på Vasaloppsveckan, med start i Sälen och mål i Mora, följs av en pyjamasklädd miljonpublik till frukost, , säger SVT:s vd Hanna Stjärne. 

– Det är en stark SVT-tradition som jag är glad att vi kan erbjuda som sällskap första söndagen i mars i ytterligare fem år.

SVT sände ett program från Vasaloppet första gången 1960. Den första direktsändningen skedde 1966 och den första sändningen i färg från det 50:e Vasaloppet 1973. 

Motionsinspiratör

Hela loppet direktsändes för första gången 1982 och från och med 1992 har SVT varje år direktsänt hela Vasaloppet, som är ett av Sveriges mest folkkära sportevenemang för både tittare och utövare.

Därtill har Tjejvasan direktsänts varje år sedan 2012 medan Cykelvasan 90 direktsändes av SVT för första gången 2022.

– För oss känns det väldigt roligt och inspirerande att kunna berätta att Vasaloppet i sin roll som motionsinspiratör kan fortsätta attnå ut till de svenska TV-tittarna ända till 2028. Att Cykelvasan 90 nu också ingår i de årliga TV-sändningarna är så klart extra glädjande. Nu kan TV-publiken ladda upp för Vasaloppsfrukost hemma i soffan både sommar och vinter, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

Sveriges Televisions fem och en halv timmar långa direktsändning av det 99:e Vasaloppet 2023 som sändes i SVT1 sågs av totalt 3 150 000 tittare (genomsnittet låg på 1 364 000 tittare). 

Dessutom hade SVT Play totalt över 1 miljon strömstarter (för alla sändningar på söndagen). Vinterstudion med Yvette Hermundstad sändes både lördag och söndag från målområdet i Mora och på lördag fanns även Lilla Sportspegeln på plats.

SVT:s åkande reportrar i "Laget", med den officiella Vasaloppscoachen Mattias Svahn, hade en egen sändning i SVT Play under Vasaloppssöndagen. Den elva timmar långa sändningen hade 315 000 strömstarter. Inte nog med det,Tjejvasan sågs i år av totalt 975 000 tittare under den två timmar och 45 minuter långa sändningen (311 000 tittare i genomsnitt).

Vasaloppets olika initiativ och nya lop bevakas nära av SVT. För det närmaste året innebär det nya avtalet att följande direktsändningar kommer att ske: Lördag 12 augusti 2023 sänds den 15:e Cykelvasan 90, lördag 24 februari 2024 sänds den 36:e Tjejvasan och söndag 3 mars 2024 sänds det 100:e Vasaloppet!

Siffrorna bakom bilderna

Detta är vad som krävs i form av personal och teknik för att direktsända från Vasaloppet och Tjejvasan.

VASALOPPET 5 mars

 • Drygt 100 personer jobbar med produktionen från SVT. Det krävs också...
 • 47  kameror totalt, varav:
 • 25  CCU kameror
 • 8  remotekameror
 • 4 länkade kameror i start och mål
 • 4  skotrar med länkade kameror
 • 1  helikopter med cineflex-kamera
 • 5 effektkameror/övriga kameror
 • 8 reporterpositioner plus Laget och åkande elit-reportern Jörgen Brink
 • 2 studiopositioner (på Vasaloppsstarten i Sälen och i målområdet i Mora)
 • Cirka 120 mikrofoner
 • 1 flygplan som länkar skoterkamerorna

TJEJVASAN 25 februari 2023

 • 21 st kameror totalt, varav:
 • 11 st CCU kameror
 • 2 st ENG-kameror
 • 3 st remotekameror
 • 2 st effektkameror/övriga kameror
 • 2 st skoterkameror varav 1 st med steadicam
 • 1 st helikopter med cineflex-kamera
 • 2 st reportrar på 3 positioner (på start, i Hökberg och i målområdet i Mora)
 • 1 st åkande elit-reporter Anna Jönsson Haag
 • Cirka 60 mikrofoner

Vasaloppet-TV

Vasaloppet arrangerar varje år 24 lopp under Vasaloppets vintervecka och Och inte nog med SVT:s pådrag . Vasaloppet har också sin egen playtjänst 

Nytt avtal 

Nu har Vasaloppet och Sveriges Television nu signerat ett femårsavtal som sträcker sig till och med 2028. En av de största klassikerna inom sport och TV får en fortsättning i minst fem år till: Det nya avtalet innebär att SVT  direktsändera Vasaloppet  men också Tjejvasan samt Cykelvasan i augusti.  

Thomas Ejderhov

Fakta

Läs mer om radio- och tv-sändningarna från Vasaloppet genom åren. https://www.vasaloppet.se/om-oss/historia/radio-tv/

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen