Bakom SVT:s succé - teknik och 100 medarbetare för miljoner

Vi sitter där i stugvärmen bekvämt tillbakalutade och får allt, bilder och fakta, serverat enligt våra önskemål, inget går att klaga på.

Men så satsar SVT massivt på direktsändningen i många timmar från Vasaloppet. Nu avslöjas för första gången hur stort projektet är och hur många medarbetare som är engagerade. Det handlar om utgifter  på flera  miljoner, men det betraktas som väl investerade pengar då drygt 3 miljoner tittare attraherades i år. Och vi satt där i timme efter timme

Men så krävs det bl a ett flygplan en helikopter och  inte minst,100 entusiastiska medarbetare för att det ska fungera.

Vinterstudion sänder i timmar från Vasaloppet.

Dessutom ett antal skotrar och nästan 50 kameror eftersom vi inte vill missa en enda kurva eller backe...

–  Vasaloppssöndagen är något av ”Sveriges andra nationaldag”, som Jacob Hård uttryckte det i sändningen från Vasaloppet i år.

Programmet har allt

– Vasaloppet är inte bara idrott på högsta nivå utan också historia, kultur, motion och hälsa, en hörnsten i SVT:s sportutbud. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla denna traditionsrika TV-klassiker och ta Vasaloppet in i framtiden, inte minst med publikinteraktion och extramaterial i SVT Play utöver själva huvudsändningen, säger SVT:s tillförordnade sportchef Max Bursell.

Direktsändningen av Vasaloppet från Sälen till Mora är faktiskt Nordens största årligen återkommande TV-produktion.

– Vasaloppet är allas vår idrottsklassiker – en gemensam upplevelse av finaste sort. Finalen på Vasaloppsveckan, med start i Sälen och mål i Mora, följs av en pyjamasklädd miljonpublik till frukost, , säger SVT:s vd Hanna Stjärne. 

– Det är en stark SVT-tradition som jag är glad att vi kan erbjuda som sällskap första söndagen i mars i ytterligare fem år.

SVT sände ett program från Vasaloppet första gången 1960. Den första direktsändningen skedde 1966 och den första sändningen i färg från det 50:e Vasaloppet 1973. 

Motionsinspiratör

Hela loppet direktsändes för första gången 1982 och från och med 1992 har SVT varje år direktsänt hela Vasaloppet, som är ett av Sveriges mest folkkära sportevenemang för både tittare och utövare.

Därtill har Tjejvasan direktsänts varje år sedan 2012 medan Cykelvasan 90 direktsändes av SVT för första gången 2022.

– För oss känns det väldigt roligt och inspirerande att kunna berätta att Vasaloppet i sin roll som motionsinspiratör kan fortsätta attnå ut till de svenska TV-tittarna ända till 2028. Att Cykelvasan 90 nu också ingår i de årliga TV-sändningarna är så klart extra glädjande. Nu kan TV-publiken ladda upp för Vasaloppsfrukost hemma i soffan både sommar och vinter, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

Sveriges Televisions fem och en halv timmar långa direktsändning av det 99:e Vasaloppet 2023 som sändes i SVT1 sågs av totalt 3 150 000 tittare (genomsnittet låg på 1 364 000 tittare). 

Dessutom hade SVT Play totalt över 1 miljon strömstarter (för alla sändningar på söndagen). Vinterstudion med Yvette Hermundstad sändes både lördag och söndag från målområdet i Mora och på lördag fanns även Lilla Sportspegeln på plats.

SVT:s åkande reportrar i "Laget", med den officiella Vasaloppscoachen Mattias Svahn, hade en egen sändning i SVT Play under Vasaloppssöndagen. Den elva timmar långa sändningen hade 315 000 strömstarter. Inte nog med det,Tjejvasan sågs i år av totalt 975 000 tittare under den två timmar och 45 minuter långa sändningen (311 000 tittare i genomsnitt).

Vasaloppets olika initiativ och nya lop bevakas nära av SVT. För det närmaste året innebär det nya avtalet att följande direktsändningar kommer att ske: Lördag 12 augusti 2023 sänds den 15:e Cykelvasan 90, lördag 24 februari 2024 sänds den 36:e Tjejvasan och söndag 3 mars 2024 sänds det 100:e Vasaloppet!

Siffrorna bakom bilderna

Detta är vad som krävs i form av personal och teknik för att direktsända från Vasaloppet och Tjejvasan.

VASALOPPET 5 mars

 • Drygt 100 personer jobbar med produktionen från SVT. Det krävs också...
 • 47  kameror totalt, varav:
 • 25  CCU kameror
 • 8  remotekameror
 • 4 länkade kameror i start och mål
 • 4  skotrar med länkade kameror
 • 1  helikopter med cineflex-kamera
 • 5 effektkameror/övriga kameror
 • 8 reporterpositioner plus Laget och åkande elit-reportern Jörgen Brink
 • 2 studiopositioner (på Vasaloppsstarten i Sälen och i målområdet i Mora)
 • Cirka 120 mikrofoner
 • 1 flygplan som länkar skoterkamerorna

TJEJVASAN 25 februari 2023

 • 21 st kameror totalt, varav:
 • 11 st CCU kameror
 • 2 st ENG-kameror
 • 3 st remotekameror
 • 2 st effektkameror/övriga kameror
 • 2 st skoterkameror varav 1 st med steadicam
 • 1 st helikopter med cineflex-kamera
 • 2 st reportrar på 3 positioner (på start, i Hökberg och i målområdet i Mora)
 • 1 st åkande elit-reporter Anna Jönsson Haag
 • Cirka 60 mikrofoner

Vasaloppet-TV

Vasaloppet arrangerar varje år 24 lopp under Vasaloppets vintervecka och Och inte nog med SVT:s pådrag . Vasaloppet har också sin egen playtjänst 

Nytt avtal 

Nu har Vasaloppet och Sveriges Television nu signerat ett femårsavtal som sträcker sig till och med 2028. En av de största klassikerna inom sport och TV får en fortsättning i minst fem år till: Det nya avtalet innebär att SVT  direktsändera Vasaloppet  men också Tjejvasan samt Cykelvasan i augusti.  

Thomas Ejderhov

Fakta

Läs mer om radio- och tv-sändningarna från Vasaloppet genom åren. https://www.vasaloppet.se/om-oss/historia/radio-tv/

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.