Börje Salming säljer för 100 miljoner

Det är 18 år sedan han kom hem från Kanada. Ishockeyspelaren Börje Salming blev affärsmannen Börje Salming. I dag omsätter hans bolag runt 100 miljoner kronor.
Börje Salming, alltid lika högaktuell i olika sammanhang. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

Företagsgruppen Salming växer hela tiden. Han gillar att ha många järn i elden. Men av alla bolag med namnet Salming är han endast ägare till Salming Hockey. Annars handlar det om licensavtal.

- Jag äger varumärket Salming och licensierar ut det. Jag måste godkänna allt.

Det innebär att han granskar exempelvis alla kollektioner.

"En trygghet för mig"

- Det är en trygghet, det går inte att göra vad som helst, berättar han i en intervju i Dagens Industri bilaga, Weekend.

Nu i vårdagar är han aktuell med ett nytt varumärke, Salming Golf.

Själv har han handikapp 10 och hankar sig fram, som han själv uttrycker det.

- Jag började spela sent. Jag köpte faktiskt ett golfset första året i Kanada, 1973, men jag spelade aldrig med det, jag gav det till brorsan.

Gillar ny golfkollektion

- Sedan började jag spela lite sporadiskt fyra- fem år innan jag flyttade hem. Men det var först på 90-talet som jag började känna att det var kul.

Han är entusiastisk inför golfkollektionens lansering.

- Jag tror att det kommer att gå bra, det är ett bra komplement. Vi har just plåtat andra kollektionen som kommer i augusti.

Företagsgruppen Salming består av kalsonger (det var där allt började när han återvände till Sverige) i Salming Underwear som har en kollektion med flera plagg.

Salming Sports marknadsför och säljer utrustning för innebandy och handboll. Sedan finns Salming Hockey med sitt naturliga utbud, nya Salming Golf, företaget Viking Ice där han tillsammans med broder Stig säljer konstis, däremot har han inte längre någon del av vinimportföretaget Bornicon&Salming.

Egen doftserie

I slutet av året ska hans egen doftserie introduceras och där ska det finnas deoderanter, duschkrämer m m. Ja, just det, en kokbok med titeln Grilla med Salming är också aktuell.

- Man kan inte komma hem som 40-åring och inte ha något att göra, som han sammanfattar åren i  Sverige.

Vilka belopp handlar det om totalt i din företagsgrupp?

- Jag skulle gissa att vi omsätter cirka 100 miljoner kronor. Vi har inte i närheten av Björn Borg som har stor försäljning i utlandet.

Skillnad på proffsmiljoner

Han bor numera i Vaxholm, är granne och kompis med Ingemar Stenmark som inte har lika mycket kända affärer. Men de båda marknadsför bl a en etablering av bostäder i Thailand där de äger hus.

Börje är stolt över sina proffsår, men konstaterar också hur han tjänade 550 000 dollar under det sista året i Toronto, där han gjorde en oförglömlig karriär, men att skillnaden är stor mot i dag då en annan svensk succéback, Niklas Lidström, har en årslön på 7 450 000 dollar.

Det är inget beklagande, mer ett konstaterande, av dagens 58-åring.

- Jag trivs med livet. Tränar rätt mycket, två tre gånger i veckan, jag kör lätta vikter, då mår jag bra, säger Börje Salming till DI.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.