Klubbarna bakom mångmiljonindustrin

2 000 tjejer sprang den första Tjejmilen 1984. I den 27:e upplagan deltar 28 000 deltagare från 22 nationer. Hässelby och Spårvägen som drar in miljoner från Stockholm Marathon har fått ytterligare ett mångmiljonevenemang.

Tack vare Stockholm Marathon och Tjejmilen har Hässelby och Spårvägen en ekonomi som andra föreningar avundas. Hässelby har exempelvis kunnat investera över 4 miljoner kronor i bättre träningsmöjligheter på Hässelby IP.

- Det måste vara möjligt att samla alla kvinnor i ett lopp, tyckte några friidrottsledare i början på 80-talet.

Tre år senare tog man beslutet att starta Tjejmilen. Hässelby och Spårvägen hade kunskap från Stockholm Marathon och framsynta ledare såg hur allt flera tjejer använde löpning i sitt motionerande.

Så lockades tjejerna

Arrangörsklubbarna satsade intensivt på marknadsföringen inför premiärloppet 1984. Det stod klart att målgruppen bestod av tjejer som inte tävlade och inte heller var så särskilt intresserade av idrott och resultat, mer av sitt eget välbefinnande.

Frågan var hur de skulle bli intresserade av ett motionslopp med ambition att bli stort. Dessutom insåg arrangörerna att det var avgörande för framtiden med många deltagare redan från början.

Klubbarna valde att göra en påkostad åttasidig inbjudan i fyrfärg och tog också beslutet att annonsera i dags- och veckopress för 100 000 kronor, vilket då var en stor summa.

I dag betonar klubbarna i sin historiebeskrivning hur ett avtal med Damernas Värld blev ett klipp. Där ingick tre halvsidesannonser som gav 2 300 beställningar av inbjudan.

Idrottsministern startar

Ett försök blev permanent och i dag betraktas Tjejmilen som Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor. 28 000 deltagare på söndag är 2 000 anmälda än förra året.

Tjejmilen är ett lopp som många återkommer till år efter år. Mer än hälften har deltagit fler än tre gånger. Självaste idrottsministern, Lena Adelsohn Liljeroth, har inte missat loppet en enda gång sedan premiären 1984.

Evenemanget är en folkfest, men också en viktig tävling för Sveriges kvinnliga löparelit. Favorit i årets lopp är Isabellah Andersson som vann 2007 och 2009 och nu har chansen att ta sin tredje seger.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.