Klubbarna bakom mångmiljonindustrin

2 000 tjejer sprang den första Tjejmilen 1984. I den 27:e upplagan deltar 28 000 deltagare från 22 nationer. Hässelby och Spårvägen som drar in miljoner från Stockholm Marathon har fått ytterligare ett mångmiljonevenemang.

Tack vare Stockholm Marathon och Tjejmilen har Hässelby och Spårvägen en ekonomi som andra föreningar avundas. Hässelby har exempelvis kunnat investera över 4 miljoner kronor i bättre träningsmöjligheter på Hässelby IP.

- Det måste vara möjligt att samla alla kvinnor i ett lopp, tyckte några friidrottsledare i början på 80-talet.

Tre år senare tog man beslutet att starta Tjejmilen. Hässelby och Spårvägen hade kunskap från Stockholm Marathon och framsynta ledare såg hur allt flera tjejer använde löpning i sitt motionerande.

Så lockades tjejerna

Arrangörsklubbarna satsade intensivt på marknadsföringen inför premiärloppet 1984. Det stod klart att målgruppen bestod av tjejer som inte tävlade och inte heller var så särskilt intresserade av idrott och resultat, mer av sitt eget välbefinnande.

Frågan var hur de skulle bli intresserade av ett motionslopp med ambition att bli stort. Dessutom insåg arrangörerna att det var avgörande för framtiden med många deltagare redan från början.

Klubbarna valde att göra en påkostad åttasidig inbjudan i fyrfärg och tog också beslutet att annonsera i dags- och veckopress för 100 000 kronor, vilket då var en stor summa.

I dag betonar klubbarna i sin historiebeskrivning hur ett avtal med Damernas Värld blev ett klipp. Där ingick tre halvsidesannonser som gav 2 300 beställningar av inbjudan.

Idrottsministern startar

Ett försök blev permanent och i dag betraktas Tjejmilen som Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor. 28 000 deltagare på söndag är 2 000 anmälda än förra året.

Tjejmilen är ett lopp som många återkommer till år efter år. Mer än hälften har deltagit fler än tre gånger. Självaste idrottsministern, Lena Adelsohn Liljeroth, har inte missat loppet en enda gång sedan premiären 1984.

Evenemanget är en folkfest, men också en viktig tävling för Sveriges kvinnliga löparelit. Favorit i årets lopp är Isabellah Andersson som vann 2007 och 2009 och nu har chansen att ta sin tredje seger.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.