9 miljarder i vinst tack vare motionslopp

En ny rapport från Svenska Motionslopp och Idrottsekonomiskt Centrum (IEC), visar att motionsloppen har betydande positiva effekter på både folkhälsan och samhällsekonomin. Under 2024 deltog över 621 795 personer i de tretton analyserade motionsloppen runt om i landet och de totala folkhälsoekonomiska vinsterna uppgick till över 9,5 miljarder kronor.

Ohälsa drabbar en allt större grupp i samhället med försämrad livskvalitet och sämre möjligheter till en fungerande vardag. Samtidigt medför ohälsan enorma kostnader för samhället där hundratals miljarder kronor årligen krävs för direkta och indirekta sjukvårdskostnader men även bortfall i produktion och arbete.

Gymträning inför själva kraftprovet.

Offentlig sektor har tagit krafttag mot ohälsan vilket är välkomnande och viktigt. Men vad finns det för redan existerande insatser som främjar folkhälsan och framför allt skapar folkhälsoekonomiska vinster i samhället? Ett sådant område är alla de motionslopp som varje år arrangeras runtom i landet och som lockar hundratusentals deltagare varje år.

Forskning på området saknas och därför har Idrottsekonomiskt Centrum (IEC) på uppdrag av Svenska Motionslopp undersökt de folkhälsoekonomiska vinsterna för de tretton motionsloppen tillsammans.

Minskade sjukvårdskostnader

Under 2023 deltog 621 795 personer i de tretton största motionsloppen. Rapporten visar att deras insats resulterade i folkhälsoekonomiska vinster på 5,5 miljarder kronor. Deltagarna förbättrade sin hälsa genom ökad fysisk aktivitet, vilket ledde till minskade sjukvårdskostnader och högre produktivitet. Även de som anmält sig men inte kom till start bidrog positivt genom sin förberedande träning och hälsosamma vanor. Denna grupp beräknades ge ytterligare 1 miljard kronor i nytta för samhället.

Än mer anmärkningsvärt är den påverkan motionsloppen har på anhöriga, publik och andra aktörer runt om loppen. Inspirationen från evenemangen sprids som ringar på vattnet och denna bredare grupp bidrog med 3 miljarder kronor i folkhälsoekonomisk nytta. Totalt står alltså motionsloppen för imponerande 9,5 miljarder kronor i folkhälsoekonomisk nytta, enligt Björn-Anders Larsson, doktorand i företagsekonomi och samhällsanalytiker vid IEC, som gjort rapporten.

– Den stora folkhälsoekonomiska vinsten stod deltagarna för som tränade och sen genomförde loppen. Men även den grupp som tränade inför loppen och sen aldrig kom till start samt gruppen av anhöriga, ledare, vänner som inspireras, bidrar med stora folkhälsoekonomiska vinster. Det är verkligen en ögonöppnare för hur stor samhällspåverkan de här loppen har på den svenska folkhälsan, säger Björn-Anders Larsson.

De samhällsaspekter som Larsson undersökt är minskade sjukvårdskostnader, minskade kostnader för Försäkringskassan, ökad BNP genom minskad frånvaro i arbete samt ökad produktivitet genom individens ökade BNP. För varje startande deltagare uppskattas den folkhälsoekonomiska nyttan till i snitt 12 500 kronor per individ och år. 

– Siffrorna är unika och ytterligare ett bevis på motionsloppens värde och betydelse för hälsan i Sverige. Vi vet sedan tidigare att motionsloppen engagerar och inspirerar till ökad motion och rörelse men nu har vi fått svart på vitt att de även bidrar med stora folkhälsoekonomiska effekter.

De aktuella loppen

– Det stimulerar oss inför kommande lopp, men visar också vikten av motionsloppens roll i samhället och att förutsättningarna för att kunna ordna så bra motionslopp som möjligt, är fortsatt goda, säger Staffan Movin, 

Mätningarna är utförda på följande lopp och avser 2024: 

Göteborgsvarvet, Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Vätternrundan, Vasaloppet, Engelbrektsloppet, O-ringen, Vansbrosimningen, Blodomloppet, Midnattsloppet, Kalvinknatet/Malmömilen, Stockholm Triathlon och Lundaloppet. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen.  Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.

Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.

Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.