9 miljarder i vinst tack vare motionslopp

En ny rapport från Svenska Motionslopp och Idrottsekonomiskt Centrum (IEC), visar att motionsloppen har betydande positiva effekter på både folkhälsan och samhällsekonomin. Under 2024 deltog över 621 795 personer i de tretton analyserade motionsloppen runt om i landet och de totala folkhälsoekonomiska vinsterna uppgick till över 9,5 miljarder kronor.

Ohälsa drabbar en allt större grupp i samhället med försämrad livskvalitet och sämre möjligheter till en fungerande vardag. Samtidigt medför ohälsan enorma kostnader för samhället där hundratals miljarder kronor årligen krävs för direkta och indirekta sjukvårdskostnader men även bortfall i produktion och arbete.

Gymträning inför själva kraftprovet.

Offentlig sektor har tagit krafttag mot ohälsan vilket är välkomnande och viktigt. Men vad finns det för redan existerande insatser som främjar folkhälsan och framför allt skapar folkhälsoekonomiska vinster i samhället? Ett sådant område är alla de motionslopp som varje år arrangeras runtom i landet och som lockar hundratusentals deltagare varje år.

Forskning på området saknas och därför har Idrottsekonomiskt Centrum (IEC) på uppdrag av Svenska Motionslopp undersökt de folkhälsoekonomiska vinsterna för de tretton motionsloppen tillsammans.

Minskade sjukvårdskostnader

Under 2023 deltog 621 795 personer i de tretton största motionsloppen. Rapporten visar att deras insats resulterade i folkhälsoekonomiska vinster på 5,5 miljarder kronor. Deltagarna förbättrade sin hälsa genom ökad fysisk aktivitet, vilket ledde till minskade sjukvårdskostnader och högre produktivitet. Även de som anmält sig men inte kom till start bidrog positivt genom sin förberedande träning och hälsosamma vanor. Denna grupp beräknades ge ytterligare 1 miljard kronor i nytta för samhället.

Än mer anmärkningsvärt är den påverkan motionsloppen har på anhöriga, publik och andra aktörer runt om loppen. Inspirationen från evenemangen sprids som ringar på vattnet och denna bredare grupp bidrog med 3 miljarder kronor i folkhälsoekonomisk nytta. Totalt står alltså motionsloppen för imponerande 9,5 miljarder kronor i folkhälsoekonomisk nytta, enligt Björn-Anders Larsson, doktorand i företagsekonomi och samhällsanalytiker vid IEC, som gjort rapporten.

– Den stora folkhälsoekonomiska vinsten stod deltagarna för som tränade och sen genomförde loppen. Men även den grupp som tränade inför loppen och sen aldrig kom till start samt gruppen av anhöriga, ledare, vänner som inspireras, bidrar med stora folkhälsoekonomiska vinster. Det är verkligen en ögonöppnare för hur stor samhällspåverkan de här loppen har på den svenska folkhälsan, säger Björn-Anders Larsson.

De samhällsaspekter som Larsson undersökt är minskade sjukvårdskostnader, minskade kostnader för Försäkringskassan, ökad BNP genom minskad frånvaro i arbete samt ökad produktivitet genom individens ökade BNP. För varje startande deltagare uppskattas den folkhälsoekonomiska nyttan till i snitt 12 500 kronor per individ och år. 

– Siffrorna är unika och ytterligare ett bevis på motionsloppens värde och betydelse för hälsan i Sverige. Vi vet sedan tidigare att motionsloppen engagerar och inspirerar till ökad motion och rörelse men nu har vi fått svart på vitt att de även bidrar med stora folkhälsoekonomiska effekter.

De aktuella loppen

– Det stimulerar oss inför kommande lopp, men visar också vikten av motionsloppens roll i samhället och att förutsättningarna för att kunna ordna så bra motionslopp som möjligt, är fortsatt goda, säger Staffan Movin, 

Mätningarna är utförda på följande lopp och avser 2024: 

Göteborgsvarvet, Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Vätternrundan, Vasaloppet, Engelbrektsloppet, O-ringen, Vansbrosimningen, Blodomloppet, Midnattsloppet, Kalvinknatet/Malmömilen, Stockholm Triathlon och Lundaloppet. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.

Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor  för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast  rolig läsning, 

Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill

säga löner, angavs som främsta anledning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.