9 miljarder i vinst tack vare motionslopp

En ny rapport från Svenska Motionslopp och Idrottsekonomiskt Centrum (IEC), visar att motionsloppen har betydande positiva effekter på både folkhälsan och samhällsekonomin. Under 2024 deltog över 621 795 personer i de tretton analyserade motionsloppen runt om i landet och de totala folkhälsoekonomiska vinsterna uppgick till över 9,5 miljarder kronor.

Ohälsa drabbar en allt större grupp i samhället med försämrad livskvalitet och sämre möjligheter till en fungerande vardag. Samtidigt medför ohälsan enorma kostnader för samhället där hundratals miljarder kronor årligen krävs för direkta och indirekta sjukvårdskostnader men även bortfall i produktion och arbete.

Gymträning inför själva kraftprovet.

Offentlig sektor har tagit krafttag mot ohälsan vilket är välkomnande och viktigt. Men vad finns det för redan existerande insatser som främjar folkhälsan och framför allt skapar folkhälsoekonomiska vinster i samhället? Ett sådant område är alla de motionslopp som varje år arrangeras runtom i landet och som lockar hundratusentals deltagare varje år.

Forskning på området saknas och därför har Idrottsekonomiskt Centrum (IEC) på uppdrag av Svenska Motionslopp undersökt de folkhälsoekonomiska vinsterna för de tretton motionsloppen tillsammans.

Minskade sjukvårdskostnader

Under 2023 deltog 621 795 personer i de tretton största motionsloppen. Rapporten visar att deras insats resulterade i folkhälsoekonomiska vinster på 5,5 miljarder kronor. Deltagarna förbättrade sin hälsa genom ökad fysisk aktivitet, vilket ledde till minskade sjukvårdskostnader och högre produktivitet. Även de som anmält sig men inte kom till start bidrog positivt genom sin förberedande träning och hälsosamma vanor. Denna grupp beräknades ge ytterligare 1 miljard kronor i nytta för samhället.

Än mer anmärkningsvärt är den påverkan motionsloppen har på anhöriga, publik och andra aktörer runt om loppen. Inspirationen från evenemangen sprids som ringar på vattnet och denna bredare grupp bidrog med 3 miljarder kronor i folkhälsoekonomisk nytta. Totalt står alltså motionsloppen för imponerande 9,5 miljarder kronor i folkhälsoekonomisk nytta, enligt Björn-Anders Larsson, doktorand i företagsekonomi och samhällsanalytiker vid IEC, som gjort rapporten.

– Den stora folkhälsoekonomiska vinsten stod deltagarna för som tränade och sen genomförde loppen. Men även den grupp som tränade inför loppen och sen aldrig kom till start samt gruppen av anhöriga, ledare, vänner som inspireras, bidrar med stora folkhälsoekonomiska vinster. Det är verkligen en ögonöppnare för hur stor samhällspåverkan de här loppen har på den svenska folkhälsan, säger Björn-Anders Larsson.

De samhällsaspekter som Larsson undersökt är minskade sjukvårdskostnader, minskade kostnader för Försäkringskassan, ökad BNP genom minskad frånvaro i arbete samt ökad produktivitet genom individens ökade BNP. För varje startande deltagare uppskattas den folkhälsoekonomiska nyttan till i snitt 12 500 kronor per individ och år. 

– Siffrorna är unika och ytterligare ett bevis på motionsloppens värde och betydelse för hälsan i Sverige. Vi vet sedan tidigare att motionsloppen engagerar och inspirerar till ökad motion och rörelse men nu har vi fått svart på vitt att de även bidrar med stora folkhälsoekonomiska effekter.

De aktuella loppen

– Det stimulerar oss inför kommande lopp, men visar också vikten av motionsloppens roll i samhället och att förutsättningarna för att kunna ordna så bra motionslopp som möjligt, är fortsatt goda, säger Staffan Movin, 

Mätningarna är utförda på följande lopp och avser 2024: 

Göteborgsvarvet, Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Vätternrundan, Vasaloppet, Engelbrektsloppet, O-ringen, Vansbrosimningen, Blodomloppet, Midnattsloppet, Kalvinknatet/Malmömilen, Stockholm Triathlon och Lundaloppet. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Enkel majoritet, det vill säga 38 av 75 röster är vad som krävs för att Svenska Golfförbundet ska gå segrande ur den infekterade striden om att begränsa antalet golf-ID, ett ”tak”, ute i golf-Sverige.

Landets 21 distrikt, av vilka Skåne och Stockholm är de röststarkaste med 8 respektive 7 röster har att avge sina röster vid  SGF:s årsmöte 5-6 april.

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.