En halv miljard via alla joggare

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

 

– Det är fantastiska siffror på de stora effekterna på turistnäringen och folkhälsan som Varvetveckan bidrar till och det visar att det hårda arbete vi lägger ner är värt så mycket för så många, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Att Göteborgsvarvet betyder mycket för Göteborg är inget nytt. Engagemanget hos stadens invånare är stort och förra året följde till exempel mer än en fjärdedel av invånarna något av loppen under Varvetveckan som publik under minst 15 minuter, det visar en undersökning som Upplevelseinstitutet har gjort.
Syftet med undersökningen har bland annat varit att mäta Varvetveckans samhällsnyttovärde, men också att mäta mer specifikt vad evenemanget betyder för folkhälsan. Deltagare, publik, partners och invånare i Göteborg har medverkat.

Hela regionen gynnas

– Göteborgsvarvet och dess dotterlopp genererar oerhört mycket för samhället, både ekonomiskt till föreningarna men också till staden och regionen i form av turism och ökad konsumtion. Men framför allt visar undersökningen också de positiva effekter det ger på folkhälsan. –  På det hela taget kan man säga att Göteborgsvarvet är en sund investering för hela samhället, säger Eva-Lena Frick som är förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Undersökningen som Upplevelseinstitutet gjort visar att den turistekonomiska omsättningen ökade med 215,7 miljoner under Varvetveckan i fjol. Det motsvarar en total skatteeffekt på cirka 108 miljoner kronor totalt, varav 101 miljoner kronor till Göteborgs kommun.
Resultatet av deltagarnas träning gör att effekterna per individ kan översättas till cirka en dag mindre på vårdcentral per år, en dag mindre sjukskrivning per år och därmed en dag mer arbete per år. Bara det betyder totalt ungefär 110 miljoner kronor mindre i sjukvårdskostnader och cirka 70 miljoner kronor mindre i kostnader till Försäkringskassan. BNP-tillskottet beräknas till cirka 280 miljoner kronor.
Motion, gemenskap är behållningen för många. Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, är ett bra exempel, Byråns engagemang ger intäkter till Bris. Så mång a som ett 80-tal medarbetare springer och skänker 100 kronor för varje mil och vid olika aktiviteter i samband med loppen.

Ur Upplevelseinstitutets  rapport

• 61 808 person var anmälda till något av loppen, av dessa kom 80 procent till start (49 212).
• Av de startande var kom 68 procent (cirka 33 500) från andra kommuner än Göteborg.
• Den genomsnittliga turisten kom i resesällskap om 3,7 personer, av vilka 2,5 deltog i något av loppen och 1,2 var medföljande.
• 34 procent av turisterna övernattade kommersiellt, 21 procent övernattade icke-kommersiellt och 45 procent bodde inte kvar i Göteborg över natten.
• Den genomsnittliga dagspendlaren spenderade cirka 315 kronor, medan övernattare spenderade cirka 1 591 kronor per dygn på logi, restaurang, shopping och souvenirer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.