En halv miljard via alla joggare

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

 

– Det är fantastiska siffror på de stora effekterna på turistnäringen och folkhälsan som Varvetveckan bidrar till och det visar att det hårda arbete vi lägger ner är värt så mycket för så många, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Att Göteborgsvarvet betyder mycket för Göteborg är inget nytt. Engagemanget hos stadens invånare är stort och förra året följde till exempel mer än en fjärdedel av invånarna något av loppen under Varvetveckan som publik under minst 15 minuter, det visar en undersökning som Upplevelseinstitutet har gjort.
Syftet med undersökningen har bland annat varit att mäta Varvetveckans samhällsnyttovärde, men också att mäta mer specifikt vad evenemanget betyder för folkhälsan. Deltagare, publik, partners och invånare i Göteborg har medverkat.

Hela regionen gynnas

– Göteborgsvarvet och dess dotterlopp genererar oerhört mycket för samhället, både ekonomiskt till föreningarna men också till staden och regionen i form av turism och ökad konsumtion. Men framför allt visar undersökningen också de positiva effekter det ger på folkhälsan. –  På det hela taget kan man säga att Göteborgsvarvet är en sund investering för hela samhället, säger Eva-Lena Frick som är förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Undersökningen som Upplevelseinstitutet gjort visar att den turistekonomiska omsättningen ökade med 215,7 miljoner under Varvetveckan i fjol. Det motsvarar en total skatteeffekt på cirka 108 miljoner kronor totalt, varav 101 miljoner kronor till Göteborgs kommun.
Resultatet av deltagarnas träning gör att effekterna per individ kan översättas till cirka en dag mindre på vårdcentral per år, en dag mindre sjukskrivning per år och därmed en dag mer arbete per år. Bara det betyder totalt ungefär 110 miljoner kronor mindre i sjukvårdskostnader och cirka 70 miljoner kronor mindre i kostnader till Försäkringskassan. BNP-tillskottet beräknas till cirka 280 miljoner kronor.
Motion, gemenskap är behållningen för många. Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, är ett bra exempel, Byråns engagemang ger intäkter till Bris. Så mång a som ett 80-tal medarbetare springer och skänker 100 kronor för varje mil och vid olika aktiviteter i samband med loppen.

Ur Upplevelseinstitutets  rapport

• 61 808 person var anmälda till något av loppen, av dessa kom 80 procent till start (49 212).
• Av de startande var kom 68 procent (cirka 33 500) från andra kommuner än Göteborg.
• Den genomsnittliga turisten kom i resesällskap om 3,7 personer, av vilka 2,5 deltog i något av loppen och 1,2 var medföljande.
• 34 procent av turisterna övernattade kommersiellt, 21 procent övernattade icke-kommersiellt och 45 procent bodde inte kvar i Göteborg över natten.
• Den genomsnittliga dagspendlaren spenderade cirka 315 kronor, medan övernattare spenderade cirka 1 591 kronor per dygn på logi, restaurang, shopping och souvenirer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.