Från 290 till 375 hästkrafter!

Nya bilar, mera racingbil, högre farter. Svensk banracing tar sats inför framtiden. Nyheter och rapporter från STCC, BTCC och Carrera Cup förmedlar optimism.
Annons

Från 2012 gäller ett helt nytt reglemente i STCC och målet är ett hållbart reglemente från häftig racing till miljöaspekterna, enligt STCC:s vd Bub Huzell.

Vill undvika straffvikter

Nu presenterar STCC AB sitt förslag till tekniskt reglemente 2012 på sin hemsida sedan team och förare fått ta del av planerna.

Tanken är att ge publiken häftigare racing med sportsligt rättvisa förutsättningar. Samtidigt sänks kostnaderna för förare och team och den kommersiella plattformen breddas via ett skandinaviskt mästerskap.

Det nya reglementet, som skulle ha presenterats i samband med hösttävlingen på Ring Knutstorp, är inte fastslaget ännu. STCC AB avvaktar ett förslag från en teamgrupp innan beslutet klubbas.

Det handlar också mycket om fart. I de nya bilarna tillåts turbomotorer om 375 hästar mot 290 i dag. Annars är målet att undvika straffvikter och ändringar under säsongen och därmed skapa större rättvisa.

Mindre än två veckor efter årets final framkom planerna för Carrera Cup 2011 under en presentationsdag på Karlskoga-banan. Ny bil och en tävling under Nürburgring 24-timmars är de största nyheterna.

Carrera Cup på Nürburgring

- Nya bilar, världens största Cup-tävling på Nürburgring och en förstärkt organisation. Vi har ett mycket starkt paket till 2011, säger Carrera Cup-general Thomas Johansson.

Säsongen börjar på Jyllandsringen i maj och finalen körs traditionsenligt på Mantorp i september. Ett nytt och spännande tillägg i kalendern är Nürburgring Nordschleife.
Carrera Cup Scandinavia kommer att tävla mot de övriga Carrera Cup-mästerskapen i världen under legendariska Nürburgring 24-timmarshelgen, en tävling som lockar en kvarts miljon åskådare. Ett startfält på över 200 Carrera Cup-bilar är väntade.

20 nya bilar beställda

- Tävlingen är inte till 100 procent bekräftad, men det mesta pekar mot det och vi kommer ge slutgiltigt besked inom någon vecka. Tävlingen har potential att bli bland det häftigaste någonsin för ett enmärkesmästerskap, säger Johansson.

20 nya bilar är beställda till Carrera Cup Scandinavia 2011 och ytterligare fyra bilar är preliminärbokade. Dessutom kommer de äldre Carrera Cup-bilarna tillåtas att tävla jämsides med de nya Carrera Cup-bilarna i en egen kategori.

- Vi räknar med mellan 20 och 30 bilar på startlinjen i maj, ett mycket starkt startfält med intressanta förare i båda kategorier, säger Johansson.

Fakta

STCC 2011

1. 30-1 april-maj - Jyllandsringen, Danmark

2. 13-14 maj - Ring Knutstorp

3. 27-28 maj - Mantorp Park

4. 17-18 juni - STCC City Race, Göteborg

5. 1-2 juli - Falkenberg

6. 12-13 aug - Karlskoga

7. 27-28 aug - Jyllandsringen, Danmark

8. 9-10 sep - Ring Knutstorp

9. 23-24 sep - Mantorp Park

Nu börjar Dejan Kulusevski se resultatet av att han etablerar sig inom elitfotbollen. Han har blivit uppvaktad av företag och har skrivit sitt första reklamkontrakt. Vitamin Well låter medddela att Dejan ska gör reklam för företaget produkter.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Samma dag, bara några timmar efter att Svensk Elitfotboll presenterat förhoppningar i sin plan för att kunna bjuda in åskådarna till matcherna igen kom  dråpslaget -  Folkhälsomyndigheten tog beslutet och meddelade att idrottsrörelsen bör avstå, i klartext ska avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.