Från 290 till 375 hästkrafter!

Nya bilar, mera racingbil, högre farter. Svensk banracing tar sats inför framtiden. Nyheter och rapporter från STCC, BTCC och Carrera Cup förmedlar optimism.

Från 2012 gäller ett helt nytt reglemente i STCC och målet är ett hållbart reglemente från häftig racing till miljöaspekterna, enligt STCC:s vd Bub Huzell.

Vill undvika straffvikter

Nu presenterar STCC AB sitt förslag till tekniskt reglemente 2012 på sin hemsida sedan team och förare fått ta del av planerna.

Tanken är att ge publiken häftigare racing med sportsligt rättvisa förutsättningar. Samtidigt sänks kostnaderna för förare och team och den kommersiella plattformen breddas via ett skandinaviskt mästerskap.

Det nya reglementet, som skulle ha presenterats i samband med hösttävlingen på Ring Knutstorp, är inte fastslaget ännu. STCC AB avvaktar ett förslag från en teamgrupp innan beslutet klubbas.

Det handlar också mycket om fart. I de nya bilarna tillåts turbomotorer om 375 hästar mot 290 i dag. Annars är målet att undvika straffvikter och ändringar under säsongen och därmed skapa större rättvisa.

Mindre än två veckor efter årets final framkom planerna för Carrera Cup 2011 under en presentationsdag på Karlskoga-banan. Ny bil och en tävling under Nürburgring 24-timmars är de största nyheterna.

Carrera Cup på Nürburgring

- Nya bilar, världens största Cup-tävling på Nürburgring och en förstärkt organisation. Vi har ett mycket starkt paket till 2011, säger Carrera Cup-general Thomas Johansson.

Säsongen börjar på Jyllandsringen i maj och finalen körs traditionsenligt på Mantorp i september. Ett nytt och spännande tillägg i kalendern är Nürburgring Nordschleife.
Carrera Cup Scandinavia kommer att tävla mot de övriga Carrera Cup-mästerskapen i världen under legendariska Nürburgring 24-timmarshelgen, en tävling som lockar en kvarts miljon åskådare. Ett startfält på över 200 Carrera Cup-bilar är väntade.

20 nya bilar beställda

- Tävlingen är inte till 100 procent bekräftad, men det mesta pekar mot det och vi kommer ge slutgiltigt besked inom någon vecka. Tävlingen har potential att bli bland det häftigaste någonsin för ett enmärkesmästerskap, säger Johansson.

20 nya bilar är beställda till Carrera Cup Scandinavia 2011 och ytterligare fyra bilar är preliminärbokade. Dessutom kommer de äldre Carrera Cup-bilarna tillåtas att tävla jämsides med de nya Carrera Cup-bilarna i en egen kategori.

- Vi räknar med mellan 20 och 30 bilar på startlinjen i maj, ett mycket starkt startfält med intressanta förare i båda kategorier, säger Johansson.

Fakta

STCC 2011

1. 30-1 april-maj - Jyllandsringen, Danmark

2. 13-14 maj - Ring Knutstorp

3. 27-28 maj - Mantorp Park

4. 17-18 juni - STCC City Race, Göteborg

5. 1-2 juli - Falkenberg

6. 12-13 aug - Karlskoga

7. 27-28 aug - Jyllandsringen, Danmark

8. 9-10 sep - Ring Knutstorp

9. 23-24 sep - Mantorp Park

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.