Sisu-kurs genomfördes i - Argentina

Sisu Idrottsutbildarna i Örebro län är i blåsväder. 19 personer flög till Buenos Aires på kurs för 300 000 kronor. ”Vi måste utveckla vår personal för att inte stanna eller backa i vår verksamhet”, säger ordförande Per Jansson.

Den 27 oktober lyfte planet, med 19 personer från Sisu idrottsutbildarna Örebro, till Argentinas huvudstad Buenos Aires. 

"Ett val av personalen"

- Det var ett val av personalen. Ambitionen är ju att folkbilda och då är det intressant med ett land som är annorlunda, där vi kan öka förståelsen och möta en annan kultur och ett annat statsskick, säger Thomas Eklund, utbildningschef i Sisu Örebro, till Nerikes Allehanda.

Sisu idrottsutbildarna är idrottsrörelsens stödorganisation med uppgift att utveckla och vara ett stöd för länets specialdistriktsförbund och idrottsföreningar. Via kurser, studiecirklar, föreläsningar eller andra arrangemang, sker stödet.

Gruppen från Örebro besökte under en dryg vecka bl a fotbollens toppklubbara, River Plate och Boca Juniors, och gjorde även studiebesök på ett katolskt universitet.

Pengar från en kompetenspott

- Just deras historia med 200 år av integration kan vi lära oss massor av. I många delar har de hunnit längre än vi, anser Per Jansson, ordförande för Sisu i Örebro, och den var ansvarig för resan.

300 000 kronor kostade resan för de 19 personerna.

- Vi har ju en kompetenspott för utveckling av personalen och där har vi under tre år sparat pengar. Vi har haft framgång i våra ansökningar och då frigörs medel som vi satt undan.

"Personalen har gnetat"

- Personalen har verkligen gnetat för det här och har då egentligen fått stå tillbaka i tre år för att det skulle bli av. Alla företag har ju en kompetensutvecklingsbudget och nu har vi valt att spara vår för att göra något särskilt när vi har 25-årsjubileum i år.

Inte riktigt alla gillar de argumenten. Tidningen NA har fått motta kritiska synpunkter. Men Per Jonsson försvarar resan.

- Vi är ju i dag 20 personer här och vi kan inte tävla med privata bolag vad gäller lön. Då blir personalutvecklingen viktig.

"Jag hade avrått"

- Örebros Sisudistrikt är mycket framgångsrikt, med flest studietimmar per invånare. I alla sådana nyckeltal ligger vi i front, så många andra distrikt är avundsjuka på oss. Våra föreningar här har det väl förspänt.

Länsidrottsförbundets ordförande Raul Björk fick sent höra talas om Sisus resa.

- Jag hade avrått dem från att välja ett sådant resmål om jag fått veta detta tidigare, säger Björk till Nerikes Allehanda.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.