Ekonomisk kris i allsvensk klubb

Pengarna sinar och Gefle IF har infört värvningsstopp inför den allsvenska säsongen. Klubben har gjort mycket lyckade spelaraffärer de senaste åren och sålt spelare för uppemot 20 miljoner kronor. Men det räcker inte.

Gefles ekonomiska kris visar också hur illa ställt det är hos vissa allsvenska klubbar. Intäkterna räcker inte eftersom utgifterna är större och Gävle-klubben har nu hamnar i en knipa.

Kan tvingas stryka träningsläger

- Hittar vi inget externt kapital så får vi försöka skära ner internt. Jag är beredd att stryka träningslägret eftersom att jag hellre har ett slagkraftigt lag inför nästa säsong än att vi åker utomlands och tränar, säger tränaren Pelle Olsson.

Det är så illa att klubben saknar pengar för att behålla sina mittbackar. Omar Jawo är på väg bort och Daniel Theorin var beredd att söka ny klubb innan han fick besked om att klubben söker extern finansiering för en fortsättning.

Styrelsen har gett Pelle Olsson order att ligga lågt med planer på nyförvärv.

Söker finansiär externt

- Om vi inte löser den här frågan så känns det inte alls bra, säger Pelle Olsson till Arbetarbladet.

- Styrelsen måste så klart ta ett stort ekonomiskt ansvar och jag sköter det sportsliga. Men samtidigt är vi eniga i föreningen om att vi behöver ytterligare en mittback i laget.

Nu försöker klubben hitta externa finansiärer och på det viset kunna säkra en fortsättning för Daniel Theorin. 500 000 kronor måste in tämligen omedelbart och därför har klubben gått ut med tiggarbrev till sponsorer och fans.

Ordföranden Leif Lindstrand bekräftar att Pelle Olsson måste avvakta händelseutvecklingen:

- Myten om att Pelle bestämmer allt i föreningen stämmer inte. Han har sportsliga ambitioner och inte längre den ekonomiska järnkollen. Utan det är det andra som tar hand om och de som tagit beslutet att det inte finns några pengar att förnya kontrakt, säger Gefle IF:s ordförande till Arbetarbladet.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.