Ekonomisk kris i allsvensk klubb

Pengarna sinar och Gefle IF har infört värvningsstopp inför den allsvenska säsongen. Klubben har gjort mycket lyckade spelaraffärer de senaste åren och sålt spelare för uppemot 20 miljoner kronor. Men det räcker inte.

Gefles ekonomiska kris visar också hur illa ställt det är hos vissa allsvenska klubbar. Intäkterna räcker inte eftersom utgifterna är större och Gävle-klubben har nu hamnar i en knipa.

Kan tvingas stryka träningsläger

- Hittar vi inget externt kapital så får vi försöka skära ner internt. Jag är beredd att stryka träningslägret eftersom att jag hellre har ett slagkraftigt lag inför nästa säsong än att vi åker utomlands och tränar, säger tränaren Pelle Olsson.

Det är så illa att klubben saknar pengar för att behålla sina mittbackar. Omar Jawo är på väg bort och Daniel Theorin var beredd att söka ny klubb innan han fick besked om att klubben söker extern finansiering för en fortsättning.

Styrelsen har gett Pelle Olsson order att ligga lågt med planer på nyförvärv.

Söker finansiär externt

- Om vi inte löser den här frågan så känns det inte alls bra, säger Pelle Olsson till Arbetarbladet.

- Styrelsen måste så klart ta ett stort ekonomiskt ansvar och jag sköter det sportsliga. Men samtidigt är vi eniga i föreningen om att vi behöver ytterligare en mittback i laget.

Nu försöker klubben hitta externa finansiärer och på det viset kunna säkra en fortsättning för Daniel Theorin. 500 000 kronor måste in tämligen omedelbart och därför har klubben gått ut med tiggarbrev till sponsorer och fans.

Ordföranden Leif Lindstrand bekräftar att Pelle Olsson måste avvakta händelseutvecklingen:

- Myten om att Pelle bestämmer allt i föreningen stämmer inte. Han har sportsliga ambitioner och inte längre den ekonomiska järnkollen. Utan det är det andra som tar hand om och de som tagit beslutet att det inte finns några pengar att förnya kontrakt, säger Gefle IF:s ordförande till Arbetarbladet.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.