Men polisen tar miljoner från AIK

Örgryte IS måste betala 2 700 kronor för polisbevakningen vid en match i fjol. När AIK möter Djurgården i sommar tvingas klubben ta nära en miljon kronor från publikintäkterna för att betala polisen. Men poliser krävs vid flera matcher…

Det är konsekvensen av att polisen i Västra Götaland i fjol skickade en faktura till Örgryte IS efter bevakningen vid en match mot Hammarby på Gamla Ullevi.

Ett sensationellt polisbeslut

Ingen annan polismyndighet hade gjort något liknande, deras beslut var sensationellt.

Men polisen gjorde rätt, fastslår nu kammarrätten. Det handlar om ett aktiebolag som tjänar pengar, enligt rätten.

Att Örgryte i sin överklagan betonade att bolaget som driver klubbens elitfotbollsverksamhet borde betraktas som en ideell förening eftersom det ägs av en sådan (Örgryte Idrottssällskap) saknade betydelse.

Polisen utreder villkoren

Inte bara landets främsta fotbollsklubbar utan varje idrottsarrangör som i fortsättningen anser att det behövs en närvaro av polis måste räkna med den här nya kostnaden.

Polisen har rätt att ta betalt, enligt kammarrättens dom. Och inte nog med det, rätten säger också ”Enligt domen innefattar matcharrangemang i superettan ekonomiska aktiviteter av en sådan omfattning att matcherna ska anses vara anordnade i vinstsyfte”.

Örgrytes ordförande Lars Ranäng påpekade i en kommentar:

- Vi ifrågasätter om detta var lagstiftarnas tanke från början. Det finns rätt många idrottsbolag i dag. De fanns nog inte när den texten skrevs. Vi hävdar att idrottsbolag inte är bolag i vinstsyfte. Därför är lagen lite missvisande. Vi vill att någon funderar på om lagen ska justeras.

Vill överklaga igen

Han låter förstå att en ny överklagan bör bli aktuell. Något som är angeläget för hela den svenska idrottsrörelsen.

Rikspolisstyrelsen har redan inlett arbetet att skapa ett regelverk för att få en enhetlig linje i hela Sverige.

I dag råder en ovisshet om ”när, var, hur” polisens bevakning är av allmännytta eller till gagn för en arrangör, i synnerhet när det gäller idrott.

Erik Nord, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland, säger till TT:

- Vår bild är att det innebär på arenan eller precis i anslutning till den. Om det står 30 poliser utanför och följer efter supportrar kan vi inte ta betalt för dem, enlig vår tolkning.

Nära miljonen för ett derby

Den yttersta frågan är vad som sker vid ett glödhett Stockholmsderby, med den största publiken och de hetaste åskådarna.

Polisen har gjort bedömningen att bevakningen kostar upp emot 1 miljon kronor vid en match mellan AIK och Djurgården. 1 miljon för en match, det är några stycken till…

De där miljoner från nyemissionen går snart åt.

Ola (inte verifierad)

tors, 2011-02-10 10:51

1. Nu blir det väl aktuellt att

Nu blir det väl aktuellt att damma av förslaget att bara hemmasupportrar får gå på matcherna. Biljetter säljs bara mot medlemskort och varje köpare får köpa ett maximalt antal biljetter, legitimationskontroll vid entrén.....kul framtid. Vad händer om rivaliserande supportrar börjar slåss inne på sportbaren framför storbilden? Är det hemmalaget, fotbollsförbundet eller sportbaren som betalar för polisinsatsen?

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.