Men polisen tar miljoner från AIK

Örgryte IS måste betala 2 700 kronor för polisbevakningen vid en match i fjol. När AIK möter Djurgården i sommar tvingas klubben ta nära en miljon kronor från publikintäkterna för att betala polisen. Men poliser krävs vid flera matcher…

Det är konsekvensen av att polisen i Västra Götaland i fjol skickade en faktura till Örgryte IS efter bevakningen vid en match mot Hammarby på Gamla Ullevi.

Ett sensationellt polisbeslut

Ingen annan polismyndighet hade gjort något liknande, deras beslut var sensationellt.

Men polisen gjorde rätt, fastslår nu kammarrätten. Det handlar om ett aktiebolag som tjänar pengar, enligt rätten.

Att Örgryte i sin överklagan betonade att bolaget som driver klubbens elitfotbollsverksamhet borde betraktas som en ideell förening eftersom det ägs av en sådan (Örgryte Idrottssällskap) saknade betydelse.

Polisen utreder villkoren

Inte bara landets främsta fotbollsklubbar utan varje idrottsarrangör som i fortsättningen anser att det behövs en närvaro av polis måste räkna med den här nya kostnaden.

Polisen har rätt att ta betalt, enligt kammarrättens dom. Och inte nog med det, rätten säger också ”Enligt domen innefattar matcharrangemang i superettan ekonomiska aktiviteter av en sådan omfattning att matcherna ska anses vara anordnade i vinstsyfte”.

Örgrytes ordförande Lars Ranäng påpekade i en kommentar:

- Vi ifrågasätter om detta var lagstiftarnas tanke från början. Det finns rätt många idrottsbolag i dag. De fanns nog inte när den texten skrevs. Vi hävdar att idrottsbolag inte är bolag i vinstsyfte. Därför är lagen lite missvisande. Vi vill att någon funderar på om lagen ska justeras.

Vill överklaga igen

Han låter förstå att en ny överklagan bör bli aktuell. Något som är angeläget för hela den svenska idrottsrörelsen.

Rikspolisstyrelsen har redan inlett arbetet att skapa ett regelverk för att få en enhetlig linje i hela Sverige.

I dag råder en ovisshet om ”när, var, hur” polisens bevakning är av allmännytta eller till gagn för en arrangör, i synnerhet när det gäller idrott.

Erik Nord, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland, säger till TT:

- Vår bild är att det innebär på arenan eller precis i anslutning till den. Om det står 30 poliser utanför och följer efter supportrar kan vi inte ta betalt för dem, enlig vår tolkning.

Nära miljonen för ett derby

Den yttersta frågan är vad som sker vid ett glödhett Stockholmsderby, med den största publiken och de hetaste åskådarna.

Polisen har gjort bedömningen att bevakningen kostar upp emot 1 miljon kronor vid en match mellan AIK och Djurgården. 1 miljon för en match, det är några stycken till…

De där miljoner från nyemissionen går snart åt.

Ola (inte verifierad)

tors, 2011-02-10 10:51

1. Nu blir det väl aktuellt att

Nu blir det väl aktuellt att damma av förslaget att bara hemmasupportrar får gå på matcherna. Biljetter säljs bara mot medlemskort och varje köpare får köpa ett maximalt antal biljetter, legitimationskontroll vid entrén.....kul framtid. Vad händer om rivaliserande supportrar börjar slåss inne på sportbaren framför storbilden? Är det hemmalaget, fotbollsförbundet eller sportbaren som betalar för polisinsatsen?

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.