Men polisen tar miljoner från AIK

Örgryte IS måste betala 2 700 kronor för polisbevakningen vid en match i fjol. När AIK möter Djurgården i sommar tvingas klubben ta nära en miljon kronor från publikintäkterna för att betala polisen. Men poliser krävs vid flera matcher…

Det är konsekvensen av att polisen i Västra Götaland i fjol skickade en faktura till Örgryte IS efter bevakningen vid en match mot Hammarby på Gamla Ullevi.

Ett sensationellt polisbeslut

Ingen annan polismyndighet hade gjort något liknande, deras beslut var sensationellt.

Men polisen gjorde rätt, fastslår nu kammarrätten. Det handlar om ett aktiebolag som tjänar pengar, enligt rätten.

Att Örgryte i sin överklagan betonade att bolaget som driver klubbens elitfotbollsverksamhet borde betraktas som en ideell förening eftersom det ägs av en sådan (Örgryte Idrottssällskap) saknade betydelse.

Polisen utreder villkoren

Inte bara landets främsta fotbollsklubbar utan varje idrottsarrangör som i fortsättningen anser att det behövs en närvaro av polis måste räkna med den här nya kostnaden.

Polisen har rätt att ta betalt, enligt kammarrättens dom. Och inte nog med det, rätten säger också ”Enligt domen innefattar matcharrangemang i superettan ekonomiska aktiviteter av en sådan omfattning att matcherna ska anses vara anordnade i vinstsyfte”.

Örgrytes ordförande Lars Ranäng påpekade i en kommentar:

- Vi ifrågasätter om detta var lagstiftarnas tanke från början. Det finns rätt många idrottsbolag i dag. De fanns nog inte när den texten skrevs. Vi hävdar att idrottsbolag inte är bolag i vinstsyfte. Därför är lagen lite missvisande. Vi vill att någon funderar på om lagen ska justeras.

Vill överklaga igen

Han låter förstå att en ny överklagan bör bli aktuell. Något som är angeläget för hela den svenska idrottsrörelsen.

Rikspolisstyrelsen har redan inlett arbetet att skapa ett regelverk för att få en enhetlig linje i hela Sverige.

I dag råder en ovisshet om ”när, var, hur” polisens bevakning är av allmännytta eller till gagn för en arrangör, i synnerhet när det gäller idrott.

Erik Nord, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland, säger till TT:

- Vår bild är att det innebär på arenan eller precis i anslutning till den. Om det står 30 poliser utanför och följer efter supportrar kan vi inte ta betalt för dem, enlig vår tolkning.

Nära miljonen för ett derby

Den yttersta frågan är vad som sker vid ett glödhett Stockholmsderby, med den största publiken och de hetaste åskådarna.

Polisen har gjort bedömningen att bevakningen kostar upp emot 1 miljon kronor vid en match mellan AIK och Djurgården. 1 miljon för en match, det är några stycken till…

De där miljoner från nyemissionen går snart åt.

Ola (inte verifierad)

tors, 2011-02-10 10:51

1. Nu blir det väl aktuellt att

Nu blir det väl aktuellt att damma av förslaget att bara hemmasupportrar får gå på matcherna. Biljetter säljs bara mot medlemskort och varje köpare får köpa ett maximalt antal biljetter, legitimationskontroll vid entrén.....kul framtid. Vad händer om rivaliserande supportrar börjar slåss inne på sportbaren framför storbilden? Är det hemmalaget, fotbollsförbundet eller sportbaren som betalar för polisinsatsen?

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.