Leksand måste ha nya miljoner

Leksands IF fortsätter sin kamp för att överleva. Samtidigt som det framkommer att kommunen har betalat ut 40 662 075 kronor mellan 2006 och 2010 tvekar många politiker inför en ny utbetalning på 5 miljoner.

När fullmäktige i Leksand behandlade ärendet fanns många åsikter och det slutade med att miljöpartiet, vänsterpartiet, socialdemokraterna, bygdepartiet och sverigedemokraterna fick frågan återremitterad.

Politikerna oeniga

- Tack för ditt långa och välformulerade svar Ulrika, men precis som förra gången var det inte svar på våra frågor om vad kommunen betalar till LIF, sa miljöpartiets Eric Böwe enligt Dalarnas Tidningar.

Han bemötte kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C), som betonade hur viktigt Leksands IF är för kommunen.

Centerpartiet styr Leksand och vill anslå pengar för att Leksands IF ska kunna behålla sin elitprofil.

Måste invänta nytt möte

Anne-Lie Stenberg (M) berömde föreningen och menade att "De har gjort sin hemläxa!" och förklarade:

- Efter flera år med budgeterade underskott har man nu lyckats få bort de miljonerna.

Nu ska ett allmänt informations- och diskussionsmöte hållas i Leksand.

Så länge får de styrande i föreningen försöka behålla lugnet. Skulderna tynger och ovissheten gör situationen ännu värre.

Lång sorgsen historia

Dalarnas Tidningar har synat affärer mellan LIF och kommunen och funnit att 40 662 075 kronor har utbetalts till LIF-gruppen under åren 2006 till 2010.

Klubben har en sorgsen ekonomisk historia och varit beroende av kommunen sedan 70-talet och värst var det 1984 då kommunen tvingades köpa ishallen för 4 miljoner.

Leksands IF må vara en av idrotts-Sveriges mest populära klubbar, men kommuninvånarna har tvingats dra ett tungt lass.

Omsättning på 80 miljoner

Den politiska tvisten gäller ett miljonstöd för de kommande fem åren och en förlängning av hyresavtalet till 2035.

Dagens stora hall, Tegera Arena, började byggas sommaren 2004 och skänktes, tillsammans med den gamla hallen, till klubben samtidigt med ett investeringsbidrag på 15 miljoner.  Notera att hallarna värderas till 35 miljoner kronor.

I dag har Leksands IF en omsättning på 80 miljoner. Nu deklarerar klubbens företrädare att de gigantiska underskotten ska höra till dåtiden.

Söker balans i budgeten

För första gången sedan klubbens ideliga Återtåg inleddes för tio år sedan och arenabygget 2004 presenteras en budget som är i balans, gärna med en kommunmiljon i bidrag.

- Det är inte kommunens pengar som räddar oss, det är en liten del, säger Bertil Daniels, ordförande i LIF.

Störst del i en rekonstruktion har Leksand Sparbank och guldsponsorerna.

Ett unikt sponsorstöd

Klubbens stöd från stora sponsorer är unikt och anmärkningsvärt.

Vd:n Mats Aspemo har fått löfte om ökat stöd från några av sponsorerna, pengar som ska gå till att värva en kedja med toppspelare.

- Vi ska inte gå in med ett nytt underskott, försäkrar Aspemo till Dalarnas Tidningar.

Budgeten bygger på flera förhoppningar – som att 120 000 åskådare ska bli 150 000 och att sponsorintäkterna ska stiga från 15 till nära 18 miljoner.

Sparåtgärderna är flera – fyra spelare har i vinter tjänat 11 miljoner tillsammans, eller 40 procent av lönebudgeten i truppen. De kontrakten upphör och de ska inte förlängas.
 
 
.
Fakta

Kommunen och LIF under fem år

Leksands kommun har till Leksands Idrottsförening Ishockey åren 2006-2010 betalat ut 4 115 000 varav 1 387 000 under 2010 på 24 fakturor som investeringsbidrag/instruktörskostnad, specialidrott, loge/hockeybiljetter, matchsponsor, aktivitetsbidrag, handledararvode idrottsklass, LIF-kryssningen och reklam.

Till Leksands IF Konferens & Försäljnings AB har kommunen betalat bland annat hyran under åren 2006 till 2010 om totalt 32 538 174 kronor. Det rör sig om 61 fakturor under 2010 på tillsammans 7 184 700 kronor. Dessutom platsbidrag, fika/mat/biljetter vid möten/konferenser i logen och medfinansiering av vinterfestivalen.

Till Leksands IF Fastighets AB betalades 2006 ut 3 546 000 kronor.

Transaktioner ifrån LIF till kommunen ligger på mellan 15 000 och 20 000 kronor per år och det handlar om alkoholtillstånd, serveringstillstånd, ersättning för elevarbeten på medieprogrammet med mera.

Till Leksands IF Konståkning har kommunen betalat ut 180 900 mellan 2006 och 2010 och till Leksands IF Fotbollsklubb 282 000 kronor under femårsperioden.

Inga belopp har gått till Leksands IF Souvenir & Butik AB, Leksands IF Holding AB eller Leksand Strand AB under de fem åren.

Källa: Dalarnas Tidningar

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 08:40

1. "40 662 075 miljoner kronor".

"40 662 075 miljoner kronor". Hemskt många miljoner.

thomasejd

tors, 2011-03-31 08:52

2. Tackar och bugar

Bussigt, tack för korret.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 12:48

3. Tröttsamt...

40 662 075 miljoner kronor? SD sköter tydligen ekonomin här också....

Jack (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 12:54

4. Fusk - med andras pengar....

Snacka om ekonomisk doping!! Är det våra stockholmska Robin Hood-pengar som går till detta? Antagligen. Skatteutjämningen bör nog tas bort ändå. Syftet är gott men både här, i Timrå och på en hel del andra platser hanteras pengarna så ovarsamt att regionerna ifråga inte borde få något öht. Jag min idiot tyckte att det var ok eftersom det skulle gå till vård, skola och omsorg. Så dum var jag...

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Fotbollen och handbollen storsatsar på hållbarhet – och det är två fotbollsälskare med ett hjärta som klappar för Blåvitt som får ansvaret: Caroline Waldheim för Svenska Fotbollförbundets arbete och Thomas Björn för VM i handboll 2023.
Hållbarhet är begrepp som blivit allt viktigare i samhället – även inom idrotten och då speciellt våra större och mest folkkära idrotter såsom fotboll, handboll, skidor, innebandy, golf, basket, ishockey och brottning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.