Tufft EU-beslut slår mot breddidrott

Ideella föreningar ska också tvingas att betala moms. Det är utslaget av EU-kommissionens nej till Sveriges önskan om momsfrihet för ideella föreningar med en omsättning på under 1 miljon kronor.

Beskedet från EU slår hårt mot framför allt breddidrotten. Dels innebär det ytterligare utgifter och dels betyder det en ökad administration.

EU håller fast vid en hård linje

- Regeringen kommer att fortsätta arbeta för att den ideella sektorn inte ska drabbas om momsreglerna måste förändras, sa finansminister Anders Borg (M) direkt i ett uttalande.

Föreningarna drabbas – och föräldrarna. EU:s hårda linje får till följd att det blir dyrare för ungdomar att syssla med idrott.

- Ett ledord inom idrotten är att alla ska vara med. Men dagens beslut slår mot ekonomiskt svaga familjer och deras barn, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber till DN.se.

Borg förvånad och besviken

Anders Borg varken kan eller vill dölja en viss ilska:

- Beslutet från Kommissionen att avslå regeringens ansökan är förvånande och jag är besviken. Den ideella sektorn är en viktig och betydelsefull del av det svenska samhället som engagerar medborgare i olika idrottsföreningar, kulturföreningar och socialt arbete, säger Anders Borg.

EU-kommissionen tycker att den svenska momslagen ger alldeles för generösa undantag åt ideella föreningar. Från Bryssel tolereras inte den svenska modellen, den strider mot EU:s lagstiftning och därför agerar EU-kommissionen.

"Regeringen måste ta fajten"

Regeringen stöder idrottsrörelsen och menade i januari i ett svar till EU att de mindre föreningarna inte har utrymme för kostnadsökningar och kontrade med förslaget om en gräns för momsredovisning på 1 miljon kronor. Då skulle föreningar med lägre omsättning slippa att redovisa moms.

Nu menar finansdepartementet att om EU-kommissionen drar Sverige inför rätta i EU-domstolen och utslaget avfärdar Sveriges intressen ska regeringen pröva olika åtgärder för att kompensera de ideella föreningarna.

Både RF och regeringen agerade direkt på torsdagen och kallade till möten.

- Vår uppfattning är att regeringen måste ta fajten nere i Bryssel för att ideella föreningar ska fortsätta vara undantagna moms, säger Karin Mattsson Weijber.

Hans Lenkert (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 20:10

1. Moms på föreningsinkomster - hårt slag också för äldre

Detta blir också ett hårt slag för Sveriges äldreorganisationer som får en liten inkomst av att sälja kaffe med bröd, stå med bord på marknader, stavgång, anordna pensionärsdanser mm. Små inkomster kanske med viktigt för den enskilda föreningen. SPF, PRO m fl:s verksamhet har stor social betydelse för många äldre. Införs moms blir det dels 25 % dyrare, dels ökar pappersarbetet. Redan nu är det på sina håll svårt att rekrytera personer till bl. a. kassörstjänster. Med momsredovisning blir det inte lättare.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.