Tufft EU-beslut slår mot breddidrott

Ideella föreningar ska också tvingas att betala moms. Det är utslaget av EU-kommissionens nej till Sveriges önskan om momsfrihet för ideella föreningar med en omsättning på under 1 miljon kronor.

Beskedet från EU slår hårt mot framför allt breddidrotten. Dels innebär det ytterligare utgifter och dels betyder det en ökad administration.

EU håller fast vid en hård linje

- Regeringen kommer att fortsätta arbeta för att den ideella sektorn inte ska drabbas om momsreglerna måste förändras, sa finansminister Anders Borg (M) direkt i ett uttalande.

Föreningarna drabbas – och föräldrarna. EU:s hårda linje får till följd att det blir dyrare för ungdomar att syssla med idrott.

- Ett ledord inom idrotten är att alla ska vara med. Men dagens beslut slår mot ekonomiskt svaga familjer och deras barn, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber till DN.se.

Borg förvånad och besviken

Anders Borg varken kan eller vill dölja en viss ilska:

- Beslutet från Kommissionen att avslå regeringens ansökan är förvånande och jag är besviken. Den ideella sektorn är en viktig och betydelsefull del av det svenska samhället som engagerar medborgare i olika idrottsföreningar, kulturföreningar och socialt arbete, säger Anders Borg.

EU-kommissionen tycker att den svenska momslagen ger alldeles för generösa undantag åt ideella föreningar. Från Bryssel tolereras inte den svenska modellen, den strider mot EU:s lagstiftning och därför agerar EU-kommissionen.

"Regeringen måste ta fajten"

Regeringen stöder idrottsrörelsen och menade i januari i ett svar till EU att de mindre föreningarna inte har utrymme för kostnadsökningar och kontrade med förslaget om en gräns för momsredovisning på 1 miljon kronor. Då skulle föreningar med lägre omsättning slippa att redovisa moms.

Nu menar finansdepartementet att om EU-kommissionen drar Sverige inför rätta i EU-domstolen och utslaget avfärdar Sveriges intressen ska regeringen pröva olika åtgärder för att kompensera de ideella föreningarna.

Både RF och regeringen agerade direkt på torsdagen och kallade till möten.

- Vår uppfattning är att regeringen måste ta fajten nere i Bryssel för att ideella föreningar ska fortsätta vara undantagna moms, säger Karin Mattsson Weijber.

Hans Lenkert (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 19:10

1. Moms på föreningsinkomster - hårt slag också för äldre

Detta blir också ett hårt slag för Sveriges äldreorganisationer som får en liten inkomst av att sälja kaffe med bröd, stå med bord på marknader, stavgång, anordna pensionärsdanser mm. Små inkomster kanske med viktigt för den enskilda föreningen. SPF, PRO m fl:s verksamhet har stor social betydelse för många äldre. Införs moms blir det dels 25 % dyrare, dels ökar pappersarbetet. Redan nu är det på sina håll svårt att rekrytera personer till bl. a. kassörstjänster. Med momsredovisning blir det inte lättare.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.