MFF backar inte för gigantiskt lån

Malmö FF vill bli ensam ägare till Swedbank Stadion. Förhoppningen är att köpa aktier för 105 miljoner och varje år tjäna nära 15 miljoner kronor i mindre utgifter. Det innebär också att klubben får lån om totalt en halv miljard.
Annons

Erling Pålsson har redan sagt att hans Teknik&Fastighets AB är berett at sälja. Han blev delägare bara för att hjälpa sin favoritklubb. Avgörandet finns nu hos Peab som äger 50 procent av arenan.

MFF vänder på resonemanget

MFF kom till beslutet vid den självrannsakan som skedde efter fjolårets baslag på 33 miljoner kronor.

- Vi har tittat på olika lösningar för att kunna förbättra vårt resultat varaktigt. Många trodde då att vi skulle tvingas sälja vår del av Swedbank stadion, men det hade bara gett oss högre hyror och inte varit någon varaktig lösning, säger MFF-ordföranden Håkan Jeppsson till Sydsvenska Dagbladet.

Ett köp innebär att MFF ska anta lån på närmare en halv miljard. Ingen annan svensk idrottsklubb har varit i närheten av en liknande affär.

Sänkta hyreskostnader

- Netto skulle det innebära en sänkt hyreskostnad på mellan 10 och 15 miljoner kronor, i form av hyror, garantier, avskrivningar och dylikt varaktigt. Vi skulle också spara pengar på administration, eftersom vi inte längre skulle behöva ett fastighetsbolag, säger Håkan Jeppsson.

Aktierna beräknas kosta ca 105 miljoner kronor.

- Det är i princip nettovärdet på aktierna, det nominella värdet plus en liten uppräkning. Det är ju inte så att det är ett bolag som gått lysande så här långt, förklarar Håkan Jeppsson.

Ägandet länge ett mål

Jepsson förklarar också:

- Att Peab och Erling Pålsson Teknik AB blev delägare var ju ett sätt att klara finansieringen av bygget. MFF:s mål har hela tiden varit att äga stadion och driften. Peabs filosofi är inte att äga den här typen av fastigheter på sikt, hävdar Håkan Jeppsson.

Intäkterna från uthyrning av och event på arenan har varit för små och har en del i MFF:s underskott 2010. Att MFF nu föreslår ett köp överraskar många och väcker frågetecken.

"MFF:s risk ökar marginellt"

Swedbank Stadion måste få en ekonomi i balans och om MFF går från kvartsägare till helägare, med en avsevärt större låneskuld, garanterar inte intäkter.

- Men MFF:s risk ökar bara marginellt, faktiskt. En fotbollsarena är speciell, den kan inte som andra fastigheter användas till annat om hyresgästen flyttar eller går omkull. MFF ska leva i hundra år till och jag tror inte Peab och Erling Pålssons bolag hade varit särskilt intresserat av att hålla MFF under armarna så länge.

Affären har avancerat, säljarna är positiva just nu, banken känner till planerna och nu ska Malmö kommun säga ja eller nej till ett borgensåtagande.

Larmrapprterna från klubbar runt om i Sverige om att ungdomar tappade intresset i spåren på alla restriktioner fick regeringen att handla. På måndagen kom beskedet - Idrottsrörelsen får 600 miljoner kronor i s k krisstöd. Pengar ska riktas till åtgärder för att omstarta verksamheten. 

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.