Banracingens miljoner avslöjade

Samma dag som TTA presenterar Fredrik Ekblom som ytterligare en stjärnförare framkommer att STCC överväger ett lopp i Östersund 2012. Men framför allt, miljonspelet inom banracing har avslöjats.
Annons

Det är journalisten Lars-Ingvar Eriksson vid Dala Demokraten som avslöjar beloppen inom STCC. Han har följt racingserien sedan starten och skrivit om tävlingarna sedan 2000.

En vinnare, en förlorare....

Sponsorer, banägare och stallen har varje år ökat omsättningen i STCC, miljonerna har stigit takt med att tävlingarna har fått allt större uppmärksamhet och intresset har ökat hos publiken.

De två racingbolagen strider nu om pengarna och den konkurrensen innebär början till slutet för ett av bolagen, befarar många.

STCC omsatte, enligt Eriksson, 23 miljoner kronor 2010. Nära halva beloppet kom från stallen.

Sponsorer har hoppat av

Övriga, ca 12 miljoner, kom från huvudsponsorerna till de olika klasserna. Och då hör till saken att två av dessa har nu backat ur.

Dessutom, och till STCC:s stora besvär, stod de fyra TTA-teamen (Brovallen Design, West Coast Racing, Volvo Polestar Racing och Flash Engineering) för en omsättning tillsammans på cirka 90 miljoner i sin egen verksamhet under 2010.

Avhopparna lämnar rejäla hål i ekonomin.

TTA-stallen dominerar

Vid en granskning av det totala mediautrymme låg TTA bakom 60 procent av alla teamartiklar och förarna i jusst de teamen för 70 procent av alla förarrelaterade artiklar, enligt STCC:s egna mediarapporter.

Lars-Ingvar Eriksson påvisar också att TTA-teamen köpte 70 procent av alla inbjudningsbiljetter förra året.

Som om inte det skulle vara nog står avhopparna för sex av sju förar- och teamguld 2004-2010.

STCC har TV, TTA förarna

Med Fredrik Ekblom val och tidigare Rickard Göranssons och Jan ”Flash” Nilsson klartecken är flera av de starkaste och mest välkända förarna nu klara för TTA.

Det är just kampen om förarna och stallen som nu upptar bolagens ansträngningar.

Vad STCC har i TV-avtal har TTA i förare. Avgörande blir hur motorsportens största traditionella sponsorer väljer.
STCC:s ägare Rickard Pålsson tvekade länge i samtalen med TTA när en försäljning var aktuell. Till slut sa han nej och lät i stället meddela att han själv tänker satsat 10 miljoner kronor varje år. Nu prövas han och resurserna.

Tävling på Frösön

Tävling på en helt ny plats kan vara en väg till nya åskådare och nya pengar.

STCC:s representanter har synat Östersunds flygfält på Frösön.

- Vi har varit upp och tittat på möjligheterna ... bekräftar, säger STCC:s informationsansvarige Joakim Tärnström.
Åre Östersund Airport med sina långa banor är möjlig att förvandla enligt en liknande mobil banmodell som den som ska användas på Solvalla vid säsongsfinalen nästa år.

En riktig flygplatsbana

Förberedelserna är långt gångna och beslutet nära, den 11-12 augusti blir det tävling.

Alexander Danielsson, bygdens racingstjärna, är lyrisk när han får höra planerna:

- Det skulle kunna bli ett av de största loppen. Skithäftigt med en riktig flygplatsbana. På Storsjöns pärla med fjällen i bakgrunden, det är ju så vackert att man vill gråta. Tror att folk från hela Norrland skulle vallfärda. Det finns ju inga racingbanor i närheten, suget är jättestort, säger Danielsson.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

En svensk seger som öppnar perspektivet. Polen härnäst, men nu kan man se konturerna av ett avancemang. Då handlar det inte enbart om sportsliga värden utan i lika hög grad om pengar i belöning. Faktum är att Sverige redan har tjänat 100 miljoner kronor!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.