Leksand tvingas till rekonstruktion

Serieledningen i allsvenskan är en tröst, om än klen eftersom krisen i Leksands IF tilltar. På onsdagsmorgonen lämnade klubben in en ansökan om en rekonstruktion. Under dagen håller klubben möte med 650 sponsorer för att sedan också genomföra en presskonferens.
Spelarna drar sitt strå till stacken. Laget leder hockeyallsvenskan och anhängarna hoppas på elitserien. Om nu rekonstruktionen lyckas. Foto: Scanpix


Bakom ansökan står Leksand IF Ishockey AB och Leksand IF Fastighets AB och samtidigt meddelas att ”ansökan om rekonstruktion sker med stöd från Leksands Sparbank och Swedbank i syfte att lösa den uppkomna ekonomiska situationen.”

Fem personer förlorar jobbet

I ett pressmeddelande skriver klubben att "rekonstruktionen kommer att minska såväl kostnader som skulder dramatiskt och ge möjlighet att genomföra nödvändiga investeringar för att säkra klubbens framtid."

Det står samtidigt klart att fem personer mister sina anställningar eftersom föreningens allt sämre ekonomi inte ger de styrande något alternativt. Utgifterna måste minska.

”Rekonstruktionen kommer att minska såväl kostnader som skulder dramatiskt och ge möjlighet att genomföra nödvändiga investeringar för att säkra klubbens framtid”, heter det i pressmeddelandet .

Beräknas spara 15 miljoner

Nu är det här den enda och sista åtgärden, ”likviditeten har tidigare klarats med hjälp av förskott, men dessa är nu förbrukade. Leksand Hockey har därför ansökt om rekonstruktion för att trygga Leksands Hockeys framtid.”

Klubben anger investeringar i den nya arenan som ett starkt skäl samtidigt som intäkterna i allsvenskan är mycket mindre än i elitserien.

Enligt rekonstruktionförslaget beräknas skuldavskrivningar, kostnadsreduceringar och andra besparingar förbättra föreningens resultat med cirka 15 miljoner kronor per år.

Kallade 650 sponsorer

Oprioriterade fordringsägare ska få ett förslag om att 75 procent av skulderna skrivs av samtidigt som eftergifter från bankerna och andra fordringsägare beräknas totalt till ca 50 miljoner.

- Efter dagens besked så vet jag att spelarna och våra fans är ännu mer motiverade att ta Leksand Hockey till Elitserien, säger styrelseordföranden Sven Rosén i pressmeddelandet.

Ledningen inser också att utan anhängare och sponsorer går inte den här kampen att vinna. På onsdagsförmiddagen kallades samtliga 650 företagspartners till ett särskilt möte.

Här kan du läsa hela ansökan om rekonstruktion

Fakta

Rekonstruktion
En rekonstruktion innebär ett förfarande där en juridisk person, som bedöms ha en god affärsidé men som av någon anledning har råkat i ekonomiskt trångmål, kan rekonstrueras utan konkurs.
Begreppet används ibland som en allmän beteckning på stora förändringar av företag i problem.
Källa: Wikipedia

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.