Mörkret sänker sig över Tyresö

Avancemang till finalen i Champions League ena dagen. Besked om utebliven elitlicens från licensnämnden i fotbollsförbundet andra dagen.
lada Tyresöspelare efter vinst mot Birmingham med 3-0 i semifinal i Champions league på Tyresövallen. Matchen slutade 3-0 och Tyresö klara för finalen i Portugal. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Licensnämnden konstaterar att en reviderad årsredovisning från Tyresö Fotboll AB saknas, meddelade förbundet på måndagseftermiddagen.

”Då Tyresö Fotboll AB ännu idag inte inkommit med en reviderad årsredovisning per den 31 december 2013 (sista dag för detta var den 16 mars) vilket är en förutsättning för att kunna bedöma bolagets finansiella ställning, uppfyller inte Tyresö Fotboll AB de ekonomikriterier för elitlicens som ska licensprövas vid denna tidpunkt” står det att läsa. 

Varken spelare eller framtid?

Och därmed - Tyresö Fotboll AB har inte beviljats elitlicens för 2015. 

Nu ska Tyresö Fotboll AB överklaga beslutet till Appellationsnämnden, men svårigheterna bara växer när det gäller en eventuell fortsättning som elitlag. Ändå säger ordföranden Hans Lindberg till Radiosporten:

- Vi har fakta och vi tror på en bra lösning för vår del.

Segern mot Birmingham och finalspel i Champions League må så vara. Det har åstadkommits av ett lag ihopköpt med pengar som varken fanns eller finns. 

Det lag finns heller inte snart. Allt talar för att Tyresö degraderas till elitettan. 

Chans till 2,3 miljoner

Tyresö Fotboll AB hade redan varit i konkurs om inte löften om ett hemligt biståndsprojekt som ska ge 4 miljoner årligen och som tillfälligt har gett möjligheter att åstadkomma en rekonstruktion

Den 5 juni blir det en tingsrättsförhandling om ackordsuppgörelsen.

Finalen i Champions League spelas den 22 maj i Lissabon mot Wolfsburg eller Potsdam. Platsen i finalen garanterar Tyresö 1,8 miljoner. Vid seger tillkommer 500 000 kr.

Intecknade

Men de pengarna är intecknade sedan länge.

Bolagets skuld är uppe i nära 9 miljoner kronor. Men framför allt, stjärnorna i laget är försäkrade i sina kontrakt om en bonus vid framgångar i internationellt spel.

Enbart Marta ska få 800 000 kronor netto tack vare framgången och avancemanget till finalen. De pengarna lär hon inte se röken utav.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.