Oro när miljonerna försvinner

Han slutade som kommunalråd och sa ja när klubben bad om hjälp. Sverre Moum blev kassör i allsvenska Åtvidaberg, men efter nio månader hoppar han av.
Peter Swärdh och hans Åtvidaberg har säkrat kontrakter, men oron runt ekonomin och vilka spelare som blir kvar är stor. Foto: Stefan Jerrevång , TT

 

Åtvidabergs FF får inte ihop det ekonomiskt. 2014 lär sluta med en förlust om 4 miljoner kronor och med bara 794 000 kr i eget kapital så vänder allt till en mycket mörk bild. Med runt 3 miljoner i negativt kapital är elitlicensen i fara.

Kan inte acceptera kulturen

Sverre Moum var kommunalrådet som ville ställa upp för klubben och sa ja till kassörsysslan.

Men nu vill han inte längre acceptera resonemanget.

- Det finns en kultur man enkelt kan sammanfatta som att ”det har alltid varit dålig ekonomi, och det kommer alltid ordna sig”, säger Moum till Corren.

- Min uppgift när jag klev in som kassör var att få ordning på ekonomin och få ordning på den ekonomiska kulturen. För att klara det måste jag ha full uppbackning av styrelsen. Min slutsats efter det mötet var att den uppbackningen inte fanns.

- Det handlar inte bara om pengar, utan även om den ekonomiska kulturen i föreningen, säger Sverre Moum.

Stod bakom 30-miljonerssatsningen

På mötet lämnade Moum sin prognos för 2014 och det framkom att situationen är mer hotfull än vad som tidigare har framkommit.

- Ett negativt eget kapital måste rubriceras som ekonomisk kris. Det vore lögn att påstå något annat. En del tycker kanske att mitt avhopp är illojalt och så vidare, men nu satte jag detta på sin spets och då tvingar man upp alla aktörer på banan för att tänka till ordentligt.

Sverre Moum avgick som kommunalråd vid årsskiftet, men innan dess var han en stark kraft bakom beslutet för att kommunen skulle ge borgen för 30 miljoner när Kopparvallen renoverades.

Hotade tidigt att sluta

- Om allt det ska funka ska ÅFF betala hyra till bolaget och bolaget ska betala ränta och amorteringar till Sparbanken. Om ÅFF inte klarar av att betala sin hyra är det ju en stor risk att banken utlöser ett borgensåtagande mot kommunen. Om det sker, och det har jag sagt flera gånger tidigare, då hoppar jag av omedelbart, säger Sverre Moum.

Så har nu skett. Förre spelaren Tom Skarin är numera tf ordförande i Åtvidaberg.

- Sverre har gjort ett fantastiskt jobb. När det gäller ”kulturen” är det klart att det finns saker vi vill förändra och utveckla. Samtidigt tycker jag att vi har anammat en mer professionell organisation i år, men det är en process och ska man utveckla mjuka värden och kultur är det inte gjort på sex-sju månader, säger Skarin som har rekryterat en ny kassör i Karl-Magnus Alfredsson.

En hyresskuld

Läget är ansträngande för alla i klubben. Spelarlönerna har hittills kunnat betalas ut, men  en hyresskuld till arenabolaget, Kopparvallen i Åtvidaberg AB, på 1,5 miljoner kronor orsakar magvärk.

Det enda raka är att bromsa i alla avseenden och klubben hoppas att handlingsplanen räcker.

- Vi har aktier i vårt arenabolag som är föremål till försäljning. Sedan finns det eventuella spelarförsäljningar vi inte avstår från och så finns det en dialog med kommunen och arenabolaget när det gäller hyresvillkoren för Kopparvallen.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.