Du behöver inte missa något

Med ny teknologi vill Ericsson revolutionera din upplevelse vid idrottsevenemang i framtiden. Konceptet ”Virtual Live Arena” ska förstärka och förlänga eventet, både för besökare på plats och för publiken hemma i TV-soffan.
Vid skid-VM testades Virtual Live Arena som erbjuder fantastiska möjligheter för åskådarna att få en maximal överblick vid olika typer av idrottsevenemang.

 

- Som åskådare kan du själv bestämma hur eventet ska se ut. Vi ser det här som ett kommande affärsområde som vi håller på att bygga upp just nu, säger Mikael Sundström, chef för Networked Events på Ericsson.

Du ser inget - och allt

Den nya tekniken togs i bruk i samband med Faluns arrangemang av Skid-VM i våras. Som en del av sponsorskapet lanserade Ericsson appen med ambitionen att skapa nya möjligheter för besökarna att följa tävlingarna på närmare håll. 

- För publiken ute i spåren kan det vara svårt att hålla sig uppdaterad då man ser en så liten del av banan. Med hjälp av appen ”Live Results Falun2015” kunde man hålla sig ständigt uppdaterad även när åkarna inte var i närheten, säger Mikael Sundström.

För folk som inte besökte evenemanget skapades ”Live Arena Falun2015”. Genom att ladda hem denna app kunde publiken hemma i soffan vara sin egen bildproducent.

Du själv växlar melan kameror

- Applikationen erbjöd bland annat möjlighet för tittaren att själv växla mellan kamerorna utsatta längs spåret. Med en virtuell karta kan man se vart favoritåkaren befinner sig och välja kamera efter det, menar Sundström.

Tekniken användes även under damernas tennisvecka I Båstad. Då komprimerades allt i en och samma applikation. 

- I samband med Båstad hade vi fyra olika kameravinklar och möjliggjorde även för tittaren att kunna se alla kameror på en och samma skärm. 

Utöver livebilder och tävlingsresultat fylls apparna med annan relevant information. Som virtuella kartor av den aktuella orten med uppdateringar om väder, badtemperatur, restauranger och annan väsentlig information.

- Vi samlar in all typ av data som är intressant i sammanhanget. Det kan handla om allt från historisk tävlingsdata till vart man enklast kan parkera bilen.

Erbjudanden från sponsorn

Applikationerna skräddarsys för respektive event. Ericsson tillhandahåller det teknologiska innehållet medan själva appen tas fram på annat håll.

- Vi ser till så att innehållet och datan fungerar. Då kan apptillverkarna fokusera helt på att göra applikationerna så intressanta och innovativa som möjligt.

På virtuella kartor över tävlingsområdet placeras även sponsortälten ut. Användaren kan klicka sig in i tältet och uppleva samma visuella intryck och information som besökarna på plats. Mikael Sundström menar att denna ”sponsor activation” skapar nya möjligheter för eventet, sponsorerna och besökarna.

- Det gör så att sponsorerna kan få till en annan typ av interaktion med potentiella kunder.

Mikael Sundström menar att tekniken underlättar för det enskilda eventet att sprida sig globalt. Under VM i Falun laddades appen ner i 167 länder och var under tävlingsveckan den mest nedladdade i Sverige. 

- Även fast skidåkning är en nisch-sport internationellt sett så lyckades vi att med en ganska begränsad marknadsföring få 200 000 nerladdningar. 

Lockar yngre

Med apparna kan man även förlänga eventet, menar Sundström. 

- Arrangören kan upprätthålla en dialog med sina besökare och intressenter både före, under och efter eventet.

Under VM i Falun ville arrangören nå ut till nya målgrupper. Mikael Sundström tror att ny teknologi är ett effektivt hjälpmedel för att attrahera en yngre publik.

- Snittåldern på skidpubliken är ganska hög. Med teknikens hjälp når man ut till yngre målgrupper och blir konkurrenskraftiga mot allt annat intressant som händer i dagens samhälle.

Taggar i skorna

Sundström menar att Ericssons teknik även kan bidra till att utveckla utövarnas träning.

- Vi har bland annat gjort uppskattade tester med Hammarby Handboll där vi satt taggar i skorna och i bollen för att mäta hastigheten. Det är samma teknik som vi använder för att följa skidåkarna i spåret under tävling.

Under evenemangen i Falun och i Båstad har applikationen varit gratis att ladda hem till sin telefon eller läsplatta. Hur det blir i framöver är oklart.

- Det bestäms av respektive eventarrangör. Även om det än så länge har varit gratis så är det en potentiell intäktsström att börja ta betalt för den.

Kommande affärsområde

På vilket sätt Ericsson tar betalt för sin teknologi varierar beroende på event.

- Våra intäkter kan komma från olika håll beroende på eventets attraktionskraft och vilken datamängd som behövs. I Falun var det en del av vårt sponsorskap men i andra fall kan det vara själva eventet eller dess sponsorer som står för notan.

Visionen med projektet är att skapa något nytt som kan lyfta eventupplevelsen oavsett om du är på plats eller hemma, enligt Mikael Sundström.

- Vi vill skapa en ny plattform att interagera på för alla inblandade. Tekniken ger även ett litet event möjligheten att nå ut till en global publik.

Än så länge är man dock bara i ett inledande skede av projektet.

- Vi ser det här som ett kommande affärsområde som vi håller på att bygga upp just nu.

Henrik Fagerstedt

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.