Rekordsiffror för golfen

Golf som ett spel då och då respektive golf flera gånger i veckan, men nu har klubbarna börjat hitta rätt i att matcha människors olika intresse för sporten. Därför noterar golfförbundet rekordsiffror.
Var fjärde spelare på golfbanan är en kvinna visar statistiken.

 

Nördarna har egentligen hängt med hela tiden. De som spelar ständigt och jämnt. Men de som påverkar det totala intresset och antalet är de som anser att det räcker med ett besök på golfbanan då och då.

57 000 nya golfare

I slutänden visar statistiken över den svenske golfspelaren en positiv bild.

Klubbarna har fått 57 110 nya eller återkommande medlemmar. 

Av dessa var 9 598 (17 procent) tillbaka efter ett uppehåll på endast en säsong (2015). 

Totalt 49 128 individer slutade och lämnade sitt klubbmedlemskap.

För tredje året i rad blir golfarna fler. Antalet aktiva golfmedlemmar ökade under 2016 med 9 794 till totalt 486 631 medlemskap, den största ökningen sedan 2003. 6,4 miljoner bokade ronder är också rekord.

Sportsliga framgångar

- Dels tror jag ökningen kommer från att klubbarna successivt utvecklar sin verksamhet att passa fler, dels sprider sig bilden att golf är mer flexibel än tidigare avseende både spelformer och avgifter, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.

Håkansson tror också att sportsliga framgångar följt av ett medialt intresse betyder en hel del. Som Henrik Stensons majorseger i The Open och hans silvermedalj i OS.

Förbundets årliga medlemsstatistik visar höga siffror både vad gäller antalet golfare, som stigit med 2,1 procent och antalet bokade ronder. På nio månader genomfördes 6,4 miljoner ronder.

- Det är en fantastisk utveckling vi ser av golfspelet i Sverige. Det är också unikt att nästan alla grupper ökar. Vi har positiva siffror för män och kvinnor, juniorer och gruppen 70+ samt kraftigt upp i grupperna 25+ och 55+, säger Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare i Svenska Golfförbundet.

Var fjärde spelare är en kvinna

Av 486 631 medlemmar är 352 450 (72,4 procent) män och pojkjuniorer och 134 181 (27,6 procent) kvinnor och flickjuniorer. Notera, ungefär var fjärde spelare är en kvinna.

Den största åldersgruppen bland män är i spannet 41–50 år med 68 217 aktiva. 

Bland pojkjuniorer (till och med 21 år) är gruppen 13–18-åringar störst med 18 470 aktiva. 

Bland kvinnor är åldersgruppen 61–70 störst med 35 314 aktiva, och bland flickjuniorer gruppen 13–18 år med 4 903.

- Juniorerna ökar med 1 600 (3,4 procent) och vi har registrerat 12 800 nya juniormedlemmar i år. Åldersgruppen 70+ ökar kraftigt genom att 40-talisterna fortsätter att spela mycket golf långt upp i åldrarna, säger Bo Bengtsson.

Fakta

Golfens siffror för 2016

• Golfsverige ökade i samtliga grupper:

Juniorerna med 1 583 (+3,4 %).

Kvinnorna med 1 238 (+0,9 %).

Männen med 8 556 (+2,5 %).

• Totalt 463 952 individer – golfspelare – var medlemmar i oktober 2016, en ökning med 8 182 (+1,8 %).

• SGF bestod i oktober 2016 av totalt 460 klubbar: 420 golfklubbar (ideella föreningar) och 40 golfbolag (associerade via avtal).

• 204 klubbar (44 %) redovisade ökat medlemsantal (minst +10). 100 klubbar (22 %) hade ett oförändrat medlemsantal. 156 klubbar (34 %) redovisade färre medlemmar.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.