Fattiga bandyklubbar drabbas hårt

Annandagen är bandyns egen julafton, i normala fall. I pandemins tider är alla klubbar förlorare. Det handlar som i Bollnäsom om minst 800 000 kronor i förlust i det publikfria derbyt mot Edsbyn. Egentligen förlorar Bollnäs ännu mer pengar.

Bandun har haft sin stora dag på annandag jul . Då har tusentals entusiaster gått till arenorna och klubbarna har kunnat räkna in pengar. I år ökar skulderna i stället Hammarbys bandy har till och med blivit av med sin arena.

Det senaste Hälsingederbyt hemma på Säfstaås 2018 genererade drygt 1 miljon till klubben inräknat med biljettförsäljning, parkering, lotterier, kiosker och restaurangen. Då var 6 857 åskådare på plats, annandagens högsta publiksiffra. Klubben hade mer än väl behövt pengarna, det fattas 2,8 miljoner i klubbkassan.

 Och vem vet, kanske kunde alla tiders derbyrekord ha slagits om inte covid-19 ställt till det. År 2000 kom 8 151 personer till derbyt på Säfstaås. Den högsta derbysiffran genom tiderna i annandagsderbyn är från 1966 då 9 051 personer trängde ihop sig på Skogsvallen för att se smålandsmötet mellan Nässjö och Tranås Bois. 

Tillbaka till nutid: 2011 såg 28 744 personer elitseriens derbymatcher, ett fantastiskt snitt på 4 106 personer. Man behöver inte vara klubbkassör för att tycka att det var bättre förr.

 Hammarby fråntagna sin plan

 I Hammarby är ilskan på kokpunkten. Stockholms stad har beslutat att smälta all isyta till och med den 24 januari. Det betyder att ”Bajen” går miste om fem hemmamatcher mellan den 28 december och 21 januari på Zinkendamms IP.  Klubben tvingas spela i hallen i Gubbängen och trängas med AIK:s herrar och damer och Tellus i de trånga korridorerna där omklädningsrummen ligger på rad. Förkastligt ur hälsosynpunkt.

- Vi är rasande över stadens beslut. Det är helt horribelt. Åtgärden är ett sett för staden att spara pengar. Den 28 klockan december klockan 19 skulle vi ha spelat mot Broberg på Zinken. Matchen är flyttad till Gubbängen klockan 14. Spelarna måste ta ledigt från jobben och vi tvingas betala förlorade arbetsinkomster, säger Pär Steen, ordförande i Hammarby IF Bandy.

-  Vi har inte en chans att få upp våra fastskruvade sponsorskyltar i hallen Gubbängen. Vad säger våra sponsorer om det, avtal har skrivits och de har betalat för att synas på Zinken.

Det finns en sak till att lösa. Från den 21 januari är varenda timme redan uthyrd i hallen i Gubbängen. Hammarby möter Motala just den dagen…

- Beskedet är att det ska finnas is på Zinken från den 25 januari. Jag har pratat med en av ismakarna. Han sa att de skulle få slå aggregaten den 23 januari men på två dagar hinner det inte bli någon is, säger Steen.

Marina Höglund är idrottsdirektör i Stockholms stad. I ett meddelande skriver hon att ”vi har en pågående dialog med berörda bandyföreningar, inte minst Hammarby bandy och Stockholms bandyförbund, för att lösa det här så bra det bara går”.

 Ungdomar utan is

 Hammarbys ungdomsbandy drabbas också. Johanna Nyman, styrelseledamot i Hammarby bandy, och hennes bror Fredrik, ansvarar för klubbens ungdomsverksamhet.

- Vi har 193 spelare i olika lag och mellan 200 och 250 barn i bandyskolan. Vi ha juluppehåll just nu men den 1 januari var det tänkt att vi skulle köra igång. Trots allt är jag optimist och tror och hoppas att vi kan komma igång tidigare än 25 januari. Läget kan förbättras, säger Johanna.

                                                                                      XXX

Annandagens matcher: AIK-Tellus, Bollnäs-Edsbyn, Sirius-Hammarby, Västerås-Villa Lidköping, Vänersborg-Frillesås, Vetlanda-Motala, Broberg-Sandviken.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.