Fattiga bandyklubbar drabbas hårt

Annandagen är bandyns egen julafton, i normala fall. I pandemins tider är alla klubbar förlorare. Det handlar som i Bollnäsom om minst 800 000 kronor i förlust i det publikfria derbyt mot Edsbyn. Egentligen förlorar Bollnäs ännu mer pengar.

Bandun har haft sin stora dag på annandag jul . Då har tusentals entusiaster gått till arenorna och klubbarna har kunnat räkna in pengar. I år ökar skulderna i stället Hammarbys bandy har till och med blivit av med sin arena.
Annons

Det senaste Hälsingederbyt hemma på Säfstaås 2018 genererade drygt 1 miljon till klubben inräknat med biljettförsäljning, parkering, lotterier, kiosker och restaurangen. Då var 6 857 åskådare på plats, annandagens högsta publiksiffra. Klubben hade mer än väl behövt pengarna, det fattas 2,8 miljoner i klubbkassan.

 Och vem vet, kanske kunde alla tiders derbyrekord ha slagits om inte covid-19 ställt till det. År 2000 kom 8 151 personer till derbyt på Säfstaås. Den högsta derbysiffran genom tiderna i annandagsderbyn är från 1966 då 9 051 personer trängde ihop sig på Skogsvallen för att se smålandsmötet mellan Nässjö och Tranås Bois. 

Tillbaka till nutid: 2011 såg 28 744 personer elitseriens derbymatcher, ett fantastiskt snitt på 4 106 personer. Man behöver inte vara klubbkassör för att tycka att det var bättre förr.

 Hammarby fråntagna sin plan

 I Hammarby är ilskan på kokpunkten. Stockholms stad har beslutat att smälta all isyta till och med den 24 januari. Det betyder att ”Bajen” går miste om fem hemmamatcher mellan den 28 december och 21 januari på Zinkendamms IP.  Klubben tvingas spela i hallen i Gubbängen och trängas med AIK:s herrar och damer och Tellus i de trånga korridorerna där omklädningsrummen ligger på rad. Förkastligt ur hälsosynpunkt.

- Vi är rasande över stadens beslut. Det är helt horribelt. Åtgärden är ett sett för staden att spara pengar. Den 28 klockan december klockan 19 skulle vi ha spelat mot Broberg på Zinken. Matchen är flyttad till Gubbängen klockan 14. Spelarna måste ta ledigt från jobben och vi tvingas betala förlorade arbetsinkomster, säger Pär Steen, ordförande i Hammarby IF Bandy.

-  Vi har inte en chans att få upp våra fastskruvade sponsorskyltar i hallen Gubbängen. Vad säger våra sponsorer om det, avtal har skrivits och de har betalat för att synas på Zinken.

Det finns en sak till att lösa. Från den 21 januari är varenda timme redan uthyrd i hallen i Gubbängen. Hammarby möter Motala just den dagen…

- Beskedet är att det ska finnas is på Zinken från den 25 januari. Jag har pratat med en av ismakarna. Han sa att de skulle få slå aggregaten den 23 januari men på två dagar hinner det inte bli någon is, säger Steen.

Marina Höglund är idrottsdirektör i Stockholms stad. I ett meddelande skriver hon att ”vi har en pågående dialog med berörda bandyföreningar, inte minst Hammarby bandy och Stockholms bandyförbund, för att lösa det här så bra det bara går”.

 Ungdomar utan is

 Hammarbys ungdomsbandy drabbas också. Johanna Nyman, styrelseledamot i Hammarby bandy, och hennes bror Fredrik, ansvarar för klubbens ungdomsverksamhet.

- Vi har 193 spelare i olika lag och mellan 200 och 250 barn i bandyskolan. Vi ha juluppehåll just nu men den 1 januari var det tänkt att vi skulle köra igång. Trots allt är jag optimist och tror och hoppas att vi kan komma igång tidigare än 25 januari. Läget kan förbättras, säger Johanna.

                                                                                      XXX

Annandagens matcher: AIK-Tellus, Bollnäs-Edsbyn, Sirius-Hammarby, Västerås-Villa Lidköping, Vänersborg-Frillesås, Vetlanda-Motala, Broberg-Sandviken.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-giganten Färjestad, med nio SM-guld, upplever sin värsta kris sedan säsongen 1993-94.  En elfteplats i Elitserien gav då biljett till allsvenskt spel våren 1994  En ny tränarduo, Per Bäckman/Gunnar Johansson räddade kontraktet via kvalseger mot Boden med Niklas Wikegård i tränarbåset

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Och Vasaloppsorganisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera för att alla ska få en härlig och trygg och skidupplevelse i Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.