Fattiga bandyklubbar drabbas hårt

Annandagen är bandyns egen julafton, i normala fall. I pandemins tider är alla klubbar förlorare. Det handlar som i Bollnäsom om minst 800 000 kronor i förlust i det publikfria derbyt mot Edsbyn. Egentligen förlorar Bollnäs ännu mer pengar.

Bandun har haft sin stora dag på annandag jul . Då har tusentals entusiaster gått till arenorna och klubbarna har kunnat räkna in pengar. I år ökar skulderna i stället Hammarbys bandy har till och med blivit av med sin arena.

Det senaste Hälsingederbyt hemma på Säfstaås 2018 genererade drygt 1 miljon till klubben inräknat med biljettförsäljning, parkering, lotterier, kiosker och restaurangen. Då var 6 857 åskådare på plats, annandagens högsta publiksiffra. Klubben hade mer än väl behövt pengarna, det fattas 2,8 miljoner i klubbkassan.

 Och vem vet, kanske kunde alla tiders derbyrekord ha slagits om inte covid-19 ställt till det. År 2000 kom 8 151 personer till derbyt på Säfstaås. Den högsta derbysiffran genom tiderna i annandagsderbyn är från 1966 då 9 051 personer trängde ihop sig på Skogsvallen för att se smålandsmötet mellan Nässjö och Tranås Bois. 

Tillbaka till nutid: 2011 såg 28 744 personer elitseriens derbymatcher, ett fantastiskt snitt på 4 106 personer. Man behöver inte vara klubbkassör för att tycka att det var bättre förr.

 Hammarby fråntagna sin plan

 I Hammarby är ilskan på kokpunkten. Stockholms stad har beslutat att smälta all isyta till och med den 24 januari. Det betyder att ”Bajen” går miste om fem hemmamatcher mellan den 28 december och 21 januari på Zinkendamms IP.  Klubben tvingas spela i hallen i Gubbängen och trängas med AIK:s herrar och damer och Tellus i de trånga korridorerna där omklädningsrummen ligger på rad. Förkastligt ur hälsosynpunkt.

- Vi är rasande över stadens beslut. Det är helt horribelt. Åtgärden är ett sett för staden att spara pengar. Den 28 klockan december klockan 19 skulle vi ha spelat mot Broberg på Zinken. Matchen är flyttad till Gubbängen klockan 14. Spelarna måste ta ledigt från jobben och vi tvingas betala förlorade arbetsinkomster, säger Pär Steen, ordförande i Hammarby IF Bandy.

-  Vi har inte en chans att få upp våra fastskruvade sponsorskyltar i hallen Gubbängen. Vad säger våra sponsorer om det, avtal har skrivits och de har betalat för att synas på Zinken.

Det finns en sak till att lösa. Från den 21 januari är varenda timme redan uthyrd i hallen i Gubbängen. Hammarby möter Motala just den dagen…

- Beskedet är att det ska finnas is på Zinken från den 25 januari. Jag har pratat med en av ismakarna. Han sa att de skulle få slå aggregaten den 23 januari men på två dagar hinner det inte bli någon is, säger Steen.

Marina Höglund är idrottsdirektör i Stockholms stad. I ett meddelande skriver hon att ”vi har en pågående dialog med berörda bandyföreningar, inte minst Hammarby bandy och Stockholms bandyförbund, för att lösa det här så bra det bara går”.

 Ungdomar utan is

 Hammarbys ungdomsbandy drabbas också. Johanna Nyman, styrelseledamot i Hammarby bandy, och hennes bror Fredrik, ansvarar för klubbens ungdomsverksamhet.

- Vi har 193 spelare i olika lag och mellan 200 och 250 barn i bandyskolan. Vi ha juluppehåll just nu men den 1 januari var det tänkt att vi skulle köra igång. Trots allt är jag optimist och tror och hoppas att vi kan komma igång tidigare än 25 januari. Läget kan förbättras, säger Johanna.

                                                                                      XXX

Annandagens matcher: AIK-Tellus, Bollnäs-Edsbyn, Sirius-Hammarby, Västerås-Villa Lidköping, Vänersborg-Frillesås, Vetlanda-Motala, Broberg-Sandviken.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.