Hockeyslipen blir en del av jättebolaget

När Magnus Eriksson slutade att spela hockey i Njurunda SK mitten på 80-talet fick han tid över för sina idéer och började skapa den första skridskoslipen tillsammans med pappa Rune hemma i garaget i Njurunda.

Under åren har företaget vuxit i utveckling och omsättning samtidigt som marknadsandelarna blivit allt större.

Magnus tog 1995 över hela ansvaret när pappan dog och nu sker det definitiva genombrottet.

Världens största detaljist inom hockey, Bauer Hockey, köper ProSharp.

Magnus Erikssons Prosharp blir en del av världens största hockeydetaljist, Bauer Hockey.

-Det här öppnar ofantliga möjligheter för oss, betonar Magnus Eriksson.

- Vi kommer att ingå i Baues utbud och det innebär en maximal marknadsföring runtom i hela världen. Affärerna kommer att gynnas

Magnus ser bara positiva konsekvenser i övertagandet.

Stannar som utvecklare

- Jag själv får en drömroll som utvecklare  och personalen berörs inte negativt på något sätt. Vi har tolv personer här i Sundsvall och fem iUSA och Kanada. Det blir snarare mer jobb för dem när nu affärerna tar fart.

Det var för två  sedan som representanter för Bauer började visa ett uppenbart intresse. Magnus anade åt vilket håll det lutade. Sedan kom anbudet och han tvekade aldrig att säga ja. Försäljningspriset är hemligt, men nollorna är flera.

- Pappa var anställd som ingenjör av SCA och teknik var både hans jobb och stora intresse. Efter ett par år hade han en maskin som kunde säljas och på den vägen är det, säger Magnus som har det tekniska sinnet i generna.

Idag är det ProSharp som har de flesta marknadsandelarna.

ProSharp blev namnet då företaget framgångsrikt började satsa på export och bytte ut Eriksson Teknik AB.

Levererar till 80 länder

– Vi har levererat skridskoslipar till över 80 länder över hela världen och även till sådana länder som du inte förknippar med is, snö och ishockey. Som Dubai till exempel, säger Magnus.

ProSharp köper komponenter till sina maskiner från olika underleverantörer som också gynnas av uppgörelsen. Sedan monteras allt och levereras dessa helautomatiska slipmaskiner från lokalerna i Sundsvall. 

– Sedan har vi försäljningskontor och teknisk support i Nordamerika, säger Magnus.

–Maskinerna används även inom bandy, konståkning, speed skate och av dem som åker långfärdsskridsko, men den största volymen utgör förstås hockeyn.

Slitstarka maskiner

Det är slitstarka maskiner och varje spelare kan få sin unika profil på skridskoskenorna för en optimal åkning och ovanpå det har ProSharp ett utbildningspaket för handhavare som säkerställer att varje kund kan få ut maximalt av sin maskin.

I Exeter i New Hampshire, USA, finns Bauer Hockey, som är världens ledande tillverkare av hockeyutrustning. 

Bauer Hockey grundades i Kitchener i Ontario i Kanada 1927 och utvecklade den första skridskon med ett blad fastsatt på en sko.

– Med fyra decenniers erfarenhet blev ProSharp snabbt en pålitlig partner för spelare och materialförvaltare över hela världen", säger Ed Kinnaly, CEO för Bauer Hockey. 

– Detta är ett spännande förvärv, eftersom det gör det möjligt för oss att ytterligare anpassa skridskoutprovning och optimera spelarnas prestanda. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.