Hockeyslipen blir en del av jättebolaget

När Magnus Eriksson slutade att spela hockey i Njurunda SK mitten på 80-talet fick han tid över för sina idéer och började skapa den första skridskoslipen tillsammans med pappa Rune hemma i garaget i Njurunda.

Under åren har företaget vuxit i utveckling och omsättning samtidigt som marknadsandelarna blivit allt större.

Magnus tog 1995 över hela ansvaret när pappan dog och nu sker det definitiva genombrottet.

Världens största detaljist inom hockey, Bauer Hockey, köper ProSharp.

Magnus Erikssons Prosharp blir en del av världens största hockeydetaljist, Bauer Hockey.

-Det här öppnar ofantliga möjligheter för oss, betonar Magnus Eriksson.

- Vi kommer att ingå i Baues utbud och det innebär en maximal marknadsföring runtom i hela världen. Affärerna kommer att gynnas

Magnus ser bara positiva konsekvenser i övertagandet.

Stannar som utvecklare

- Jag själv får en drömroll som utvecklare  och personalen berörs inte negativt på något sätt. Vi har tolv personer här i Sundsvall och fem iUSA och Kanada. Det blir snarare mer jobb för dem när nu affärerna tar fart.

Det var för två  sedan som representanter för Bauer började visa ett uppenbart intresse. Magnus anade åt vilket håll det lutade. Sedan kom anbudet och han tvekade aldrig att säga ja. Försäljningspriset är hemligt, men nollorna är flera.

- Pappa var anställd som ingenjör av SCA och teknik var både hans jobb och stora intresse. Efter ett par år hade han en maskin som kunde säljas och på den vägen är det, säger Magnus som har det tekniska sinnet i generna.

Idag är det ProSharp som har de flesta marknadsandelarna.

ProSharp blev namnet då företaget framgångsrikt började satsa på export och bytte ut Eriksson Teknik AB.

Levererar till 80 länder

– Vi har levererat skridskoslipar till över 80 länder över hela världen och även till sådana länder som du inte förknippar med is, snö och ishockey. Som Dubai till exempel, säger Magnus.

ProSharp köper komponenter till sina maskiner från olika underleverantörer som också gynnas av uppgörelsen. Sedan monteras allt och levereras dessa helautomatiska slipmaskiner från lokalerna i Sundsvall. 

– Sedan har vi försäljningskontor och teknisk support i Nordamerika, säger Magnus.

–Maskinerna används även inom bandy, konståkning, speed skate och av dem som åker långfärdsskridsko, men den största volymen utgör förstås hockeyn.

Slitstarka maskiner

Det är slitstarka maskiner och varje spelare kan få sin unika profil på skridskoskenorna för en optimal åkning och ovanpå det har ProSharp ett utbildningspaket för handhavare som säkerställer att varje kund kan få ut maximalt av sin maskin.

I Exeter i New Hampshire, USA, finns Bauer Hockey, som är världens ledande tillverkare av hockeyutrustning. 

Bauer Hockey grundades i Kitchener i Ontario i Kanada 1927 och utvecklade den första skridskon med ett blad fastsatt på en sko.

– Med fyra decenniers erfarenhet blev ProSharp snabbt en pålitlig partner för spelare och materialförvaltare över hela världen", säger Ed Kinnaly, CEO för Bauer Hockey. 

– Detta är ett spännande förvärv, eftersom det gör det möjligt för oss att ytterligare anpassa skridskoutprovning och optimera spelarnas prestanda. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.