GIF Sundsvall återtog en allsvensk plats

Två år efter degraderingen är Sundsvall tillbaka i Allsvenskan.  1-1 hemma mot Öster innebär att laget säkrade andraplatsen i superettan - och ett etferlängtat avancemang. 

– Hela Sundsvall ska vara stolta över det här laget, betonar tränaren Henrik Åhnstrand.

Avgörandet varslade om vad som väntar. Med mer attraktiva lag att möta   kommer publiken som annars har varit svårflirtad i år. Nu kom över 6 000 åskådare på  plats för att stödja laget

Gif Sundsvall behövde en poäng för att säkra ett avancemang. 1-1 innebär  

"Sundsvallsborna borde vara stolta"

 att avståndet ner till Helsingborgs IF är fem poäng inför den sista omgången och därmed är saken klar -Sundsvall gör IFK Värnamo sällskap upp i allsvenskan 2022. 

–   Hela Sundsvall kan vara stolta över det här laget, sa huvudtränaren Henrik Åhnstrand i Discovery plus. 

Men ett hårt arbete krävs. Ekonomiskt har klubben haft några riktigt jobbiga år och spel i högsta serien kostar.  Men det kommer några mycket välkomna miljoner från Svensk Elitfotboll  (SEF) i form av TV-rättigheter och central sponsor. 

Men klubben  är hårt pressad ekonomiskt. Skillnaden på serierna har nog aldrig varit större och GIF måste förstärka. Att locka publik till NP3 arena och att värva ihop ett slagkraftigt lag till 2022 blir i första hand sportchefen Urban Hagbloms absolut viktigaste uppgift.  

Allsvenskt meriterade Linus Hallenius och  lagkaptenen Pontus Engblom har gjort ett bra jobb som toppduo. De har gjort en stark höst och har stor del i avancemanget. 

- De har blivit bättre och bättre och bättre, och det finns ingen bättre spelare i superettan än Linus, säger tränaren i Henrik Åhnstrand.

Men ledningen är alltså inställd på ett tufft och omfattande jobb. Så sent som 2019 backade klubben flera miljoner

I maj medgav Hans Selling som nyvald ordförande: 

- Om vi inte lyckas ta in de här 12,4 miljonerna, då är det slut.

Folkaktie - en lösning?

Då hade  han tankar på en folkaktie även i Giffarna – ett projekt som han tidigare genomdrivit i Timrå IK, där han också ingick i styrelsen.

Ur den knipan, när till och med elitlicensen var i fara kom klubben, men i augusti året därpå gick larmet igen när kommunen lämnade över tre icke betalda fakturor till Kronofogden. GIF saknade möjlighet att betala fakturor.

Men, Allsvenskt spel kostar och nu blir det ny fart på pengarna. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.