GIF Sundsvall återtog en allsvensk plats

Två år efter degraderingen är Sundsvall tillbaka i Allsvenskan.  1-1 hemma mot Öster innebär att laget säkrade andraplatsen i superettan - och ett etferlängtat avancemang. 

– Hela Sundsvall ska vara stolta över det här laget, betonar tränaren Henrik Åhnstrand.

Avgörandet varslade om vad som väntar. Med mer attraktiva lag att möta   kommer publiken som annars har varit svårflirtad i år. Nu kom över 6 000 åskådare på  plats för att stödja laget

Gif Sundsvall behövde en poäng för att säkra ett avancemang. 1-1 innebär  

"Sundsvallsborna borde vara stolta"

 att avståndet ner till Helsingborgs IF är fem poäng inför den sista omgången och därmed är saken klar -Sundsvall gör IFK Värnamo sällskap upp i allsvenskan 2022. 

–   Hela Sundsvall kan vara stolta över det här laget, sa huvudtränaren Henrik Åhnstrand i Discovery plus. 

Men ett hårt arbete krävs. Ekonomiskt har klubben haft några riktigt jobbiga år och spel i högsta serien kostar.  Men det kommer några mycket välkomna miljoner från Svensk Elitfotboll  (SEF) i form av TV-rättigheter och central sponsor. 

Men klubben  är hårt pressad ekonomiskt. Skillnaden på serierna har nog aldrig varit större och GIF måste förstärka. Att locka publik till NP3 arena och att värva ihop ett slagkraftigt lag till 2022 blir i första hand sportchefen Urban Hagbloms absolut viktigaste uppgift.  

Allsvenskt meriterade Linus Hallenius och  lagkaptenen Pontus Engblom har gjort ett bra jobb som toppduo. De har gjort en stark höst och har stor del i avancemanget. 

- De har blivit bättre och bättre och bättre, och det finns ingen bättre spelare i superettan än Linus, säger tränaren i Henrik Åhnstrand.

Men ledningen är alltså inställd på ett tufft och omfattande jobb. Så sent som 2019 backade klubben flera miljoner

I maj medgav Hans Selling som nyvald ordförande: 

- Om vi inte lyckas ta in de här 12,4 miljonerna, då är det slut.

Folkaktie - en lösning?

Då hade  han tankar på en folkaktie även i Giffarna – ett projekt som han tidigare genomdrivit i Timrå IK, där han också ingick i styrelsen.

Ur den knipan, när till och med elitlicensen var i fara kom klubben, men i augusti året därpå gick larmet igen när kommunen lämnade över tre icke betalda fakturor till Kronofogden. GIF saknade möjlighet att betala fakturor.

Men, Allsvenskt spel kostar och nu blir det ny fart på pengarna. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.