Idrottsförening drivs mot undergång

Ett dråpslag mot Bodens Ishockey, och all verksamhet som bedrivs i ideella föreningar.  

Thomas Regemalm, ordförande, är bedrövad över beskedet från Skiljedomsinstitutet. En slutlig skiljedom ger ligaorganisationen Hockeyettan rätt i den tvisten gällande samarbete – och upplåtelseavtal.

Beskedet från Skiljedomsinstitutet efter, en slutlig skiljedom ger ligaorganisationen Hockeyettan rätt i den uppmärksammade tvisten gällande samarbete – och upplåtelseavtal. Bodens Ishockey tvingas betala 2 miljoner kr.

Ett dråpslag mot Bodens Ishockey, och all verksamhet som bedrivs i ideella föreningar.  

Thomas Regemalm, ordförande, är bedrövad över beskedet från Skiljedomsinstitutet, en så kallad slutlig skiljedom som ger ligaorganisationen Hockeyettan rätt i den uppmärksammade tvisten gällande samarbete – och upplåtelseavtal.

Av domen framgår att Boden uppsåtligen brutit mot avtal, och att detta orsakat betydande skada för Hockeyettan.

-Domen visar att idrottens juridik inte är rättssäker. Ärligt talet vet jag inte hur vi går vidare. Kanske blir det konkurs – det är ju det Hockeyettan vill., sade Boden-ordföranden på måndagskvällen, timmarna efter det han mottagit det tunga beskedet.

Enbart i rättegångskostnader, egna och ersättning till motparten, Hockeyettan AB, tvingas Boden betala över två miljoner kronor.  En förödande smäll för ett lag i Hockeyettan, landets tredje division.

Det går förstås att säga att Boden spelat ett högt spel.

 I ett skiljedomsmål leds förhandlingarna av en oberoende ordförande, i det här ärendet advokat Magnus Bernro, Stockholm. De stridande parterna företräds av var sitt juridiskt ombud.

Argumenten från Boden vägde lätt, trots RIN-domen från i våras som ogiltigförklarade Hockeyettans, och Svenska Ishockeyförbundet krav att tillhöra en ligaorganisation för rätten att spela i en förbundsserie.

Uppbackad av dokumentation från Hockeyettans främsta samarbetspartner, ATG, övertygades skiljedomaren att Bodens agerande varit till skada för Hockeyettan och dess medlemsföreningar, totalt 40.

-För allas bästa bör alla följa gällande avtal, regelverk och demokratiskt fattade beslut. Av detta följer att Boden Hockey förpliktigas att ersätta den omfattande skada som Boden Hockey orsakat Hockeyettan, skriver styrelsen i Hockeyettan i en skriftlig kommentar.

Ordföranden Ronnie Glysing är en vinnare med skiljedomens besked.

 Hans tid som ordförande är ändå över, vid en extra stämma den 22 januari kommer majoriteten av Hockeyettans klubbar att föreslå en ny ordförande.

Vad som fäller Glysing är de korruptionsanklagelser som riktats mot hans styre i samband med att flera lag bojkottade matcher mot Boden/Karlskrona i höstas. Utredningen har märkligt nog hemligstämplats av Ishockeyförbundet vars yttrande till RF har klassificerats som arbetsmaterial. 

Den ljudfil som offentliggjordes efter ett möte i Hockeyettan där klubbar uppmanades till bojkott av Boden/Karlskrona, mot ekonomisk ersättning, är alltför graverande för att få passera utan följder.

Till och med i hockey-Sverige.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

MotionsSverige är i gång igen. Med värmen kom löparna  och det kan inte manifesteras bättre än en återkomst för Göteborgsvarvet, Sveriges enskilt största motionsevenemang. På lördagen springer över 44 000 löpare från drygt 60 nationer  och281 kommuner och de här löparna berikar Göteborg med åtskilliga miljoner, bådearrangörer och näringslivet gynnas

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.