Idrottsförening drivs mot undergång

Ett dråpslag mot Bodens Ishockey, och all verksamhet som bedrivs i ideella föreningar.  

Thomas Regemalm, ordförande, är bedrövad över beskedet från Skiljedomsinstitutet. En slutlig skiljedom ger ligaorganisationen Hockeyettan rätt i den tvisten gällande samarbete – och upplåtelseavtal.

Beskedet från Skiljedomsinstitutet efter, en slutlig skiljedom ger ligaorganisationen Hockeyettan rätt i den uppmärksammade tvisten gällande samarbete – och upplåtelseavtal. Bodens Ishockey tvingas betala 2 miljoner kr.

Ett dråpslag mot Bodens Ishockey, och all verksamhet som bedrivs i ideella föreningar.  

Thomas Regemalm, ordförande, är bedrövad över beskedet från Skiljedomsinstitutet, en så kallad slutlig skiljedom som ger ligaorganisationen Hockeyettan rätt i den uppmärksammade tvisten gällande samarbete – och upplåtelseavtal.

Av domen framgår att Boden uppsåtligen brutit mot avtal, och att detta orsakat betydande skada för Hockeyettan.

-Domen visar att idrottens juridik inte är rättssäker. Ärligt talet vet jag inte hur vi går vidare. Kanske blir det konkurs – det är ju det Hockeyettan vill., sade Boden-ordföranden på måndagskvällen, timmarna efter det han mottagit det tunga beskedet.

Enbart i rättegångskostnader, egna och ersättning till motparten, Hockeyettan AB, tvingas Boden betala över två miljoner kronor.  En förödande smäll för ett lag i Hockeyettan, landets tredje division.

Det går förstås att säga att Boden spelat ett högt spel.

 I ett skiljedomsmål leds förhandlingarna av en oberoende ordförande, i det här ärendet advokat Magnus Bernro, Stockholm. De stridande parterna företräds av var sitt juridiskt ombud.

Argumenten från Boden vägde lätt, trots RIN-domen från i våras som ogiltigförklarade Hockeyettans, och Svenska Ishockeyförbundet krav att tillhöra en ligaorganisation för rätten att spela i en förbundsserie.

Uppbackad av dokumentation från Hockeyettans främsta samarbetspartner, ATG, övertygades skiljedomaren att Bodens agerande varit till skada för Hockeyettan och dess medlemsföreningar, totalt 40.

-För allas bästa bör alla följa gällande avtal, regelverk och demokratiskt fattade beslut. Av detta följer att Boden Hockey förpliktigas att ersätta den omfattande skada som Boden Hockey orsakat Hockeyettan, skriver styrelsen i Hockeyettan i en skriftlig kommentar.

Ordföranden Ronnie Glysing är en vinnare med skiljedomens besked.

 Hans tid som ordförande är ändå över, vid en extra stämma den 22 januari kommer majoriteten av Hockeyettans klubbar att föreslå en ny ordförande.

Vad som fäller Glysing är de korruptionsanklagelser som riktats mot hans styre i samband med att flera lag bojkottade matcher mot Boden/Karlskrona i höstas. Utredningen har märkligt nog hemligstämplats av Ishockeyförbundet vars yttrande till RF har klassificerats som arbetsmaterial. 

Den ljudfil som offentliggjordes efter ett möte i Hockeyettan där klubbar uppmanades till bojkott av Boden/Karlskrona, mot ekonomisk ersättning, är alltför graverande för att få passera utan följder.

Till och med i hockey-Sverige.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.