Idrottsförening drivs mot undergång

Ett dråpslag mot Bodens Ishockey, och all verksamhet som bedrivs i ideella föreningar.  

Thomas Regemalm, ordförande, är bedrövad över beskedet från Skiljedomsinstitutet. En slutlig skiljedom ger ligaorganisationen Hockeyettan rätt i den tvisten gällande samarbete – och upplåtelseavtal.

Beskedet från Skiljedomsinstitutet efter, en slutlig skiljedom ger ligaorganisationen Hockeyettan rätt i den uppmärksammade tvisten gällande samarbete – och upplåtelseavtal. Bodens Ishockey tvingas betala 2 miljoner kr.

Ett dråpslag mot Bodens Ishockey, och all verksamhet som bedrivs i ideella föreningar.  

Thomas Regemalm, ordförande, är bedrövad över beskedet från Skiljedomsinstitutet, en så kallad slutlig skiljedom som ger ligaorganisationen Hockeyettan rätt i den uppmärksammade tvisten gällande samarbete – och upplåtelseavtal.

Av domen framgår att Boden uppsåtligen brutit mot avtal, och att detta orsakat betydande skada för Hockeyettan.

-Domen visar att idrottens juridik inte är rättssäker. Ärligt talet vet jag inte hur vi går vidare. Kanske blir det konkurs – det är ju det Hockeyettan vill., sade Boden-ordföranden på måndagskvällen, timmarna efter det han mottagit det tunga beskedet.

Enbart i rättegångskostnader, egna och ersättning till motparten, Hockeyettan AB, tvingas Boden betala över två miljoner kronor.  En förödande smäll för ett lag i Hockeyettan, landets tredje division.

Det går förstås att säga att Boden spelat ett högt spel.

 I ett skiljedomsmål leds förhandlingarna av en oberoende ordförande, i det här ärendet advokat Magnus Bernro, Stockholm. De stridande parterna företräds av var sitt juridiskt ombud.

Argumenten från Boden vägde lätt, trots RIN-domen från i våras som ogiltigförklarade Hockeyettans, och Svenska Ishockeyförbundet krav att tillhöra en ligaorganisation för rätten att spela i en förbundsserie.

Uppbackad av dokumentation från Hockeyettans främsta samarbetspartner, ATG, övertygades skiljedomaren att Bodens agerande varit till skada för Hockeyettan och dess medlemsföreningar, totalt 40.

-För allas bästa bör alla följa gällande avtal, regelverk och demokratiskt fattade beslut. Av detta följer att Boden Hockey förpliktigas att ersätta den omfattande skada som Boden Hockey orsakat Hockeyettan, skriver styrelsen i Hockeyettan i en skriftlig kommentar.

Ordföranden Ronnie Glysing är en vinnare med skiljedomens besked.

 Hans tid som ordförande är ändå över, vid en extra stämma den 22 januari kommer majoriteten av Hockeyettans klubbar att föreslå en ny ordförande.

Vad som fäller Glysing är de korruptionsanklagelser som riktats mot hans styre i samband med att flera lag bojkottade matcher mot Boden/Karlskrona i höstas. Utredningen har märkligt nog hemligstämplats av Ishockeyförbundet vars yttrande till RF har klassificerats som arbetsmaterial. 

Den ljudfil som offentliggjordes efter ett möte i Hockeyettan där klubbar uppmanades till bojkott av Boden/Karlskrona, mot ekonomisk ersättning, är alltför graverande för att få passera utan följder.

Till och med i hockey-Sverige.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen