En motgång för förbundsbasen

För andra gången har Riksidrottsnämnden slagit fast att Boden Hockey ska beviljas dispens från Svenska Ishockeyförbundets krav att tillhöra en ligaorganisation – i det här ärendet Hockeyettan AB.

Beskedet är  ett svårt nederlag för ishockeyns förbundsbas, Anders Larsson, och hans styrelse, som tidigare vägrat att efterleva tidigare RIN-beslut med den här innebörden.

- En jordskredsseger för oss, och ett tydligt bevis för att föreningsdemokrati är viktigare än stelbenta paragrafer, säger Thomas Regemalm, ordförande i Boden Hockey.

Det är paragraf 6:1 i förbundets tävlingsbestämmelser som RIN underkänner. RF:s ordförande Björn Eriksson säger i ett pressmeddelande att ishockeyn måste revidera  den aktuella paragrafen.

-Det är ett välmotiverat beslut, som vi alla har att följa. RIN-beslutet innebär att den aktuella paragrafen är oförenlig med de grunder som Riksidrottsförbundets stadgar vilar på, meddelar Björn Eriksson.

Ishockeyn har tidigare trotsat RIN en gång, med motivering att RIN saknar befogenhet för att hävda ändringar i enskilda förbunds tävlingsbestämmelser.

Den gången hotade Björn Eriksson med åtgärder om inte RIN-domen efterlevs. Nu talar han om  ”erforderliga åtgärder” – vad det nu innebär.

Vidhåller ishockeyn sin uppfattning kan förbundet kastas ut ur RF-familjen.

Striden i Hockeyettan är segsliten. Nästa kapitel skrivs på lördagseftermiddagen vid ett extra årsmöte då kritiserade ordföranden Ronnie Glysing kommer att röstas bort av en majoritet av Hockeyettans 40 klubbar.

Majoriteten vill se Håkan Svensson  tidigare ordförande i Hockeyallsvenskan som ny ordförande.

Som motkandidat har den Glysing-trogna valberedningen nominerat Christer Englund, tidigare ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, som ny ordförande.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.