Avsnitt femtioelva - Boden straffas

 Svea Hovrätt gick på Hockeyettan AB:s linje och avslog på torsdagen Boden Hockeyns klagan om ogiltighet av den skiljedom som meddelade den 5 november 2019.

Hovrätten beslutade även att Boden Hockey ska ersätta Hockeyettans rättegångskostnader i hovrätten om totalt 1 387 650 kronor jämte ränta tills betalning sker.

En urusel målbur- och en lika urusel hockeyhistoria

Av domen framgår att nämnda skiljedom, gällande samarbete – upplåtelse avtal mellan Hockeyettan AB och Boden Hockey, ligger fast och  är bindande.

-Boden Hockey begår uppsåtligen avtalsbrott genom att inte sända sina matcher på det sätt som parterna avtalat, skriver Svea Hovrätt.

Märkligheter i historien

Thomas Regemalm, ordförande i Bodens ishockey är förstås besviken.

Han konstaterar även att hovrättsdomen ifrågasätter Riksidrottsnämndens legitimitet, och möjlighet, att styra svensk idrott.

-Ur juridisk synvinkel befinner sig Boden Hockey mellan två rättsliga system, Två gånger har vi fått rätt i RIN, något som Svea Hovrätt inte beaktar.  Vi kommer nu att begära samtal med riksidrottsstyrelsen, för ett en gång för alla få besked om vad som gäller i svensk idrott, säger Thomas Regemalm.

-Vi kommer att erlägga det belopp som åläggs så snart det har delgivits. Till kommande säsong kommer vi att utnyttja den dispens som möjliggör spel i Hockeyettan, utan att tillhöra en ligaorganisation. 

-Domen är en Pyrrhus-seger för Hockeyettan AB. Vi har tidigare bjudit in Hockeyettan till förhandlingar för att nå en förlikning.  Nu är den möjligheten uttömd, säger Thomas Regemalm.

Varför agerar inte Björn E?

Från Bodens sida är irritationen stor över att RF-basen Björn Eriksson ännu inte har agerat mot Svenska Ishockeyförbundet och förbundets nonchalans och tydliga ovilja att justera/skriva om/ ta bort paragraf 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. Trots att RIN i två på varandra följande domar ålagt Ishockeyförbundet att vidta åtgärder.

Paragrafen som skyldiggör deltagande i en ligaorganisation för spel i förbundsserie – som Hockeyettan.

-Som jag sagt tidigare, föreningsdemokrati är den centrala frågan, avslutar Thomas Regemalm.

På Hockeyettans hemsida fastslår styrelsen:

”Att en förening som Boden Hockey bryter mot samarbets – och upplåtelseavtal förorsakar Hockeyettan och dess övriga medlemsföreningar betydande skada”.

Att Hockeyettans försök att  försätta Boden Hockey i konkurs stoppades av Luleå tingsrätt nämns inte alls. Tingsrätten ålade däremot Hockeyettan att stå för Boden Hockeys rättegångskostnader, 144 000 kronor.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.

– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet. 

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.