Avsnitt femtioelva - Boden straffas

 Svea Hovrätt gick på Hockeyettan AB:s linje och avslog på torsdagen Boden Hockeyns klagan om ogiltighet av den skiljedom som meddelade den 5 november 2019.

Hovrätten beslutade även att Boden Hockey ska ersätta Hockeyettans rättegångskostnader i hovrätten om totalt 1 387 650 kronor jämte ränta tills betalning sker.

En urusel målbur- och en lika urusel hockeyhistoria

Av domen framgår att nämnda skiljedom, gällande samarbete – upplåtelse avtal mellan Hockeyettan AB och Boden Hockey, ligger fast och  är bindande.

-Boden Hockey begår uppsåtligen avtalsbrott genom att inte sända sina matcher på det sätt som parterna avtalat, skriver Svea Hovrätt.

Märkligheter i historien

Thomas Regemalm, ordförande i Bodens ishockey är förstås besviken.

Han konstaterar även att hovrättsdomen ifrågasätter Riksidrottsnämndens legitimitet, och möjlighet, att styra svensk idrott.

-Ur juridisk synvinkel befinner sig Boden Hockey mellan två rättsliga system, Två gånger har vi fått rätt i RIN, något som Svea Hovrätt inte beaktar.  Vi kommer nu att begära samtal med riksidrottsstyrelsen, för ett en gång för alla få besked om vad som gäller i svensk idrott, säger Thomas Regemalm.

-Vi kommer att erlägga det belopp som åläggs så snart det har delgivits. Till kommande säsong kommer vi att utnyttja den dispens som möjliggör spel i Hockeyettan, utan att tillhöra en ligaorganisation. 

-Domen är en Pyrrhus-seger för Hockeyettan AB. Vi har tidigare bjudit in Hockeyettan till förhandlingar för att nå en förlikning.  Nu är den möjligheten uttömd, säger Thomas Regemalm.

Varför agerar inte Björn E?

Från Bodens sida är irritationen stor över att RF-basen Björn Eriksson ännu inte har agerat mot Svenska Ishockeyförbundet och förbundets nonchalans och tydliga ovilja att justera/skriva om/ ta bort paragraf 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. Trots att RIN i två på varandra följande domar ålagt Ishockeyförbundet att vidta åtgärder.

Paragrafen som skyldiggör deltagande i en ligaorganisation för spel i förbundsserie – som Hockeyettan.

-Som jag sagt tidigare, föreningsdemokrati är den centrala frågan, avslutar Thomas Regemalm.

På Hockeyettans hemsida fastslår styrelsen:

”Att en förening som Boden Hockey bryter mot samarbets – och upplåtelseavtal förorsakar Hockeyettan och dess övriga medlemsföreningar betydande skada”.

Att Hockeyettans försök att  försätta Boden Hockey i konkurs stoppades av Luleå tingsrätt nämns inte alls. Tingsrätten ålade däremot Hockeyettan att stå för Boden Hockeys rättegångskostnader, 144 000 kronor.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.