Avsnitt femtioelva - Boden straffas

 Svea Hovrätt gick på Hockeyettan AB:s linje och avslog på torsdagen Boden Hockeyns klagan om ogiltighet av den skiljedom som meddelade den 5 november 2019.

Hovrätten beslutade även att Boden Hockey ska ersätta Hockeyettans rättegångskostnader i hovrätten om totalt 1 387 650 kronor jämte ränta tills betalning sker.

En urusel målbur- och en lika urusel hockeyhistoria

Av domen framgår att nämnda skiljedom, gällande samarbete – upplåtelse avtal mellan Hockeyettan AB och Boden Hockey, ligger fast och  är bindande.

-Boden Hockey begår uppsåtligen avtalsbrott genom att inte sända sina matcher på det sätt som parterna avtalat, skriver Svea Hovrätt.

Märkligheter i historien

Thomas Regemalm, ordförande i Bodens ishockey är förstås besviken.

Han konstaterar även att hovrättsdomen ifrågasätter Riksidrottsnämndens legitimitet, och möjlighet, att styra svensk idrott.

-Ur juridisk synvinkel befinner sig Boden Hockey mellan två rättsliga system, Två gånger har vi fått rätt i RIN, något som Svea Hovrätt inte beaktar.  Vi kommer nu att begära samtal med riksidrottsstyrelsen, för ett en gång för alla få besked om vad som gäller i svensk idrott, säger Thomas Regemalm.

-Vi kommer att erlägga det belopp som åläggs så snart det har delgivits. Till kommande säsong kommer vi att utnyttja den dispens som möjliggör spel i Hockeyettan, utan att tillhöra en ligaorganisation. 

-Domen är en Pyrrhus-seger för Hockeyettan AB. Vi har tidigare bjudit in Hockeyettan till förhandlingar för att nå en förlikning.  Nu är den möjligheten uttömd, säger Thomas Regemalm.

Varför agerar inte Björn E?

Från Bodens sida är irritationen stor över att RF-basen Björn Eriksson ännu inte har agerat mot Svenska Ishockeyförbundet och förbundets nonchalans och tydliga ovilja att justera/skriva om/ ta bort paragraf 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. Trots att RIN i två på varandra följande domar ålagt Ishockeyförbundet att vidta åtgärder.

Paragrafen som skyldiggör deltagande i en ligaorganisation för spel i förbundsserie – som Hockeyettan.

-Som jag sagt tidigare, föreningsdemokrati är den centrala frågan, avslutar Thomas Regemalm.

På Hockeyettans hemsida fastslår styrelsen:

”Att en förening som Boden Hockey bryter mot samarbets – och upplåtelseavtal förorsakar Hockeyettan och dess övriga medlemsföreningar betydande skada”.

Att Hockeyettans försök att  försätta Boden Hockey i konkurs stoppades av Luleå tingsrätt nämns inte alls. Tingsrätten ålade däremot Hockeyettan att stå för Boden Hockeys rättegångskostnader, 144 000 kronor.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I i Mjällby AIF finns i dag en stolthet och förväntan som kommer att vägleda klubben framöver.Fullt berättigat eftersom klubben är så stärkt.  AIF har presenterat ett  stort och unikt samarbete med Mellby Gård AB som går in som huvudsponsor till föreningen från och med 2024. Parterna har tecknat ett avtal som sträcker sig fram till och med 2027. Det är klubbens största sponsorkontraktet någonsin.

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen