Avsnitt femtioelva - Boden straffas

 Svea Hovrätt gick på Hockeyettan AB:s linje och avslog på torsdagen Boden Hockeyns klagan om ogiltighet av den skiljedom som meddelade den 5 november 2019.

Hovrätten beslutade även att Boden Hockey ska ersätta Hockeyettans rättegångskostnader i hovrätten om totalt 1 387 650 kronor jämte ränta tills betalning sker.

En urusel målbur- och en lika urusel hockeyhistoria

Av domen framgår att nämnda skiljedom, gällande samarbete – upplåtelse avtal mellan Hockeyettan AB och Boden Hockey, ligger fast och  är bindande.

-Boden Hockey begår uppsåtligen avtalsbrott genom att inte sända sina matcher på det sätt som parterna avtalat, skriver Svea Hovrätt.

Märkligheter i historien

Thomas Regemalm, ordförande i Bodens ishockey är förstås besviken.

Han konstaterar även att hovrättsdomen ifrågasätter Riksidrottsnämndens legitimitet, och möjlighet, att styra svensk idrott.

-Ur juridisk synvinkel befinner sig Boden Hockey mellan två rättsliga system, Två gånger har vi fått rätt i RIN, något som Svea Hovrätt inte beaktar.  Vi kommer nu att begära samtal med riksidrottsstyrelsen, för ett en gång för alla få besked om vad som gäller i svensk idrott, säger Thomas Regemalm.

-Vi kommer att erlägga det belopp som åläggs så snart det har delgivits. Till kommande säsong kommer vi att utnyttja den dispens som möjliggör spel i Hockeyettan, utan att tillhöra en ligaorganisation. 

-Domen är en Pyrrhus-seger för Hockeyettan AB. Vi har tidigare bjudit in Hockeyettan till förhandlingar för att nå en förlikning.  Nu är den möjligheten uttömd, säger Thomas Regemalm.

Varför agerar inte Björn E?

Från Bodens sida är irritationen stor över att RF-basen Björn Eriksson ännu inte har agerat mot Svenska Ishockeyförbundet och förbundets nonchalans och tydliga ovilja att justera/skriva om/ ta bort paragraf 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. Trots att RIN i två på varandra följande domar ålagt Ishockeyförbundet att vidta åtgärder.

Paragrafen som skyldiggör deltagande i en ligaorganisation för spel i förbundsserie – som Hockeyettan.

-Som jag sagt tidigare, föreningsdemokrati är den centrala frågan, avslutar Thomas Regemalm.

På Hockeyettans hemsida fastslår styrelsen:

”Att en förening som Boden Hockey bryter mot samarbets – och upplåtelseavtal förorsakar Hockeyettan och dess övriga medlemsföreningar betydande skada”.

Att Hockeyettans försök att  försätta Boden Hockey i konkurs stoppades av Luleå tingsrätt nämns inte alls. Tingsrätten ålade däremot Hockeyettan att stå för Boden Hockeys rättegångskostnader, 144 000 kronor.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.