Extra årsmöte ska avgöra...

De som till äventyrs tror att lugn råder i Hockeyettan  under nyvalde ordföranden Håkan Svensson, vald vid extra stämma, kan upplysas om att karusellen snurrar vidare, med samma hastighet som tidigare.

Hovrättsdomar, konkurshot, extra årsmöten och misstankar om korruption – det är bara ett axplock av händelser i Hockeyettan under säsongen 2021-2022. 

Boden och Karlskrona var i fokus för sin vägran att inrätta sig i Hockeyettans regelverk vad gäller ljud - och bildrättigheter. Ja, flera lag vägrade till och med att spela mot Boden och Karlskrona under hösten 2021.

Onsdagen 4 maj har Håkan Svensson kallat till extra årsmöte, med endast en punkt på dagordningen

Boden utgår?

 Att behandla Bodens begäran om utträde som medlem i den ideella föreningen Hockeyettan. Av samma skäl om tidigare, Boden vill själva bestämma hur de ska bedriva verksamheten, inte minst ekonomiskt. 

Hockeyettans styrelse avser att tillmötesgå Bodens begäran om utträde. Vid två tillfällen tidigare har Boden beviljats dispens från kravet att tillhöra en ligaorganisation enligt paragraf 6:1 i  Svenska Ishockeyförbundet tävlingsbestämmelser.

Riksidrottsnämnden, RIN, har i en uppmärksammad dom från hösten 2021 ogiltigförklarat den aktuella paragrafen, RIN skrev att den stod i strid mot Europakonventionen om medbestämmande och föreningsdemokrati

Hockeyförbundet, har trots tydliga direktiv från RF:s ordförande, Björn Eriksson, vägrat att acceptera RIN-domen och  att skriva om paragrafen.

Orgabisationen i ett vakuum

-Vi befinner oss i ett vakuum rättsligt,  ett elakt spel där ishockeyn i Boden ska försvinna från kartan, säger Bodens ordförande Thomas Regemalm. 

I hovrättsdomen från den 17 februari i år var Boden förlorande part och  dömdes att betala Hockeyettans rättegångskostnader, totalt 1 378 860 kronor .

En betalningsplan fastställdes, och som godkändes av Håkan Svensson, vald  efter kritiserade Ronnie Glysing..

-På måndag, efter domen blev känd, hade jag ett samtal med Håkan Svensson. Då var vi överens om en betalningsplan, 50 000 kr om dagen tills skulden var reglerad. På tisdagen skickade Ronnie Glysing (nu verkställande tjänsteman) ärendet till kronofogden.

-Skulden är reglerad sedan en månad tillbaka vilket också har bekräftats av Håkan Svensson. Min fråga är om Glysing agerar bakom ryggen på styrelsen, eller har han styrelsens stöd, frågar Thomas Regemalm.

-Det är tredje gången på kort tid som Hockeyettan vill försätta oss i konkurs. tidigare försök har avvisats av tingsrätten. Hockeyettan vill framställa oss som oansvariga, och försvåra för oss i arbetet med våra partners i Norrbotten.

-Jag kan hälsa Håkan Svensson att vi har klart med våra huvudsponsorer till nästa säsong. Förresten, ryktesvis sägs ATG hoppat  av avtalet med Hockeyettan. Hur ligger det till, frågan Thomas Regemalm med adress Hockeyettans ordförande. 

Varken Boden eller Karlskrona räckte till på isen den här säsongen.

 Laget alla talar om är hälsingelaget Hudiksvall som med fyra omgångar kvar av kvalserien har mer än en skridsko i Hockeyallsvenskan. Målvakt i skrällaget är Oliver Håkansson, 19 år, och  son till tidigare Djurgårds-spelaren Mikael ”Musse” Håkansson, över 800 SHL-matcher för Djurgården, ett SM-guld och nu coach i Bern Schweiz.

Gissa om Oliver vill möta pappa Mikaels lag, Djurgården, hemma i Holmen Center i Hudiksvall nästa säsong.

-Mm, det är inget jag tänker på nu, säger han.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.