Björn har ansvar för 120 hästar

Vi svänger in mot Stall Goop, Lökene Gård, belägen i höjd med Nedre Fryken i Kils kommun och några mil norr om dungen där göken gol

Det är morgon och vi möts av ett tiotal hästekipage som är på väg ut till dagens första träning. Någonstans i mitten finns Björn Goop med sin gulddominerande hjälm. Vad skall sleven vara om inte i grytan?

Björn Goop, nära hästen och glad, efter en ny seger.

Vi har läst in att Goop-företaget startade 1973 och hade förra verksamhetsåret en volymökning på 25,27 procent och en vinst på 7,9 miljoner kr. Här omger sig Björn av ett 30-tal anställda som ansvarar för 120 hästar i Sverige och ett mindre antal hästar i Frankrike.

Företagsgrundaren och Morafödde, Olle Goop, 78, avled den 20 april och nu är vi här någon månad senare.

Stallbacken vimlar av hästar som körs, leds av hästflickor. I majoritet, precis som den blonda hårfärgen och med skiftande ålder. Vissa har slutat skolan tidigt och sen startat eget. 

Man är i vägen, var man än står. Då känns det tryggt med en lokal värd, Tune Larsson som säger inledningsvis – flera gånger senare - att han är vikarie för Björn, som är lite upptagen. ”Först skulle han bara köra en träning…”

 Flera tömmar

Jo, det får vi med all önskvärd tydlighet konstaterat senare. I hästkretsar heter det nog inte att hålla många bollar i luften samtidigt, kanske något med flera tömmar…

Och så accelereras det nere på träningsbanan, mellan alla vitmålade staket. Att det bedrivs intervallträning kan inte ens den mest oinvigde bomma.

Det dominerande intrycket över Lökene Gård är annars alla höga, vitmålade staket.  

Vår värd, Tune Larsson ären trygg ciceron som förmedlar kunskap. Till vardags är han hovslagare, som egen företagare, och skott 25 000 hästar.

När vi frågar om ställning nyttjas när han skor, får vi en mångtydig blick i retur, typ nu annonserar du allt grovt om din okunnighet. Vi börjar nu än mer se den välbyggda kroppen, med låg tyngdpunkt och lite släpande gång. Händerna som inte får plats i jeansens fickor - tummarna får nöja sig med att vara utanför. Men kunskapen och klokheten får plats. 

Björn Goop vet hur han styr sina trupper och placerar sina pjäser…

Mitt lag

Ibland går arbetsordern ut kring midnatt. När hästskötarna lät meddela att Björn ”vill tala med dig”, Björn ”är där och där” blev effekten som om ett larm gått på Lökene Gård. Tror till och med att trygge Tune Larsson ökade tempot.

” Mitt lag” och dess betydelse brukar en annan värmlänning,Sven-Göran ”Svennis” Eriksson prata om.

När Björn Goop berättar om träning för oss, betonade han återhämtningens betydelse och ansåg själv att han kunde sköta sin egen träning bäst.  Han gjorde det i full arbetsmundering, hjälmen på och piskan i handen. Överblicken på verksamheten fanns kvar samtidigt som han berättade.

”I tävlingsförberedelserna ingår det att studera konkurrenterna”

 ”Låt hästen ha ett lätt övertag”

”Hästarna är medvetna om när de vunnit”

Bäst feeling

Men Björn bekräftade inte att flickorna, med tanke på fler hästskötare/körare, hade bättre feeling med hästarna. 

Han  visade operationsärr över i stort sett hela magen som sviter efter en olycka i Norge. Utan den minsta macho-tendens.

Björn aktade sig noga för att framhålla sin egen betydelse för resultatet. Han lyfte hellre fram avelns betydelse.

Hästägarnas/kundens roll behövde vi inte fråga om för hovslagare Tune Larsson hade avvikit för att fixa till Jori Turjas nya talang. (Jo, det är han som körde framgångsrike Varenne)

”Arbetar alltid” hette det om Björn Goop, 45 på Lökenes stallbacke.

En av Sveriges och världens bästa travkuskar med 7000 segrar. Ingen svensk har vunnit mer!

Vår värd hovslagare Tune Larsson har då berättat

 att han själv bor 12 mil från Lökene Gård uppe i Nordvärmland, ”Men sträckan blir aldrig lång att köra dagligen”.

 Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.