Björn har ansvar för 120 hästar

Vi svänger in mot Stall Goop, Lökene Gård, belägen i höjd med Nedre Fryken i Kils kommun och några mil norr om dungen där göken gol

Det är morgon och vi möts av ett tiotal hästekipage som är på väg ut till dagens första träning. Någonstans i mitten finns Björn Goop med sin gulddominerande hjälm. Vad skall sleven vara om inte i grytan?

Björn Goop, nära hästen och glad, efter en ny seger.

Vi har läst in att Goop-företaget startade 1973 och hade förra verksamhetsåret en volymökning på 25,27 procent och en vinst på 7,9 miljoner kr. Här omger sig Björn av ett 30-tal anställda som ansvarar för 120 hästar i Sverige och ett mindre antal hästar i Frankrike.

Företagsgrundaren och Morafödde, Olle Goop, 78, avled den 20 april och nu är vi här någon månad senare.

Stallbacken vimlar av hästar som körs, leds av hästflickor. I majoritet, precis som den blonda hårfärgen och med skiftande ålder. Vissa har slutat skolan tidigt och sen startat eget. 

Man är i vägen, var man än står. Då känns det tryggt med en lokal värd, Tune Larsson som säger inledningsvis – flera gånger senare - att han är vikarie för Björn, som är lite upptagen. ”Först skulle han bara köra en träning…”

 Flera tömmar

Jo, det får vi med all önskvärd tydlighet konstaterat senare. I hästkretsar heter det nog inte att hålla många bollar i luften samtidigt, kanske något med flera tömmar…

Och så accelereras det nere på träningsbanan, mellan alla vitmålade staket. Att det bedrivs intervallträning kan inte ens den mest oinvigde bomma.

Det dominerande intrycket över Lökene Gård är annars alla höga, vitmålade staket.  

Vår värd, Tune Larsson ären trygg ciceron som förmedlar kunskap. Till vardags är han hovslagare, som egen företagare, och skott 25 000 hästar.

När vi frågar om ställning nyttjas när han skor, får vi en mångtydig blick i retur, typ nu annonserar du allt grovt om din okunnighet. Vi börjar nu än mer se den välbyggda kroppen, med låg tyngdpunkt och lite släpande gång. Händerna som inte får plats i jeansens fickor - tummarna får nöja sig med att vara utanför. Men kunskapen och klokheten får plats. 

Björn Goop vet hur han styr sina trupper och placerar sina pjäser…

Mitt lag

Ibland går arbetsordern ut kring midnatt. När hästskötarna lät meddela att Björn ”vill tala med dig”, Björn ”är där och där” blev effekten som om ett larm gått på Lökene Gård. Tror till och med att trygge Tune Larsson ökade tempot.

” Mitt lag” och dess betydelse brukar en annan värmlänning,Sven-Göran ”Svennis” Eriksson prata om.

När Björn Goop berättar om träning för oss, betonade han återhämtningens betydelse och ansåg själv att han kunde sköta sin egen träning bäst.  Han gjorde det i full arbetsmundering, hjälmen på och piskan i handen. Överblicken på verksamheten fanns kvar samtidigt som han berättade.

”I tävlingsförberedelserna ingår det att studera konkurrenterna”

 ”Låt hästen ha ett lätt övertag”

”Hästarna är medvetna om när de vunnit”

Bäst feeling

Men Björn bekräftade inte att flickorna, med tanke på fler hästskötare/körare, hade bättre feeling med hästarna. 

Han  visade operationsärr över i stort sett hela magen som sviter efter en olycka i Norge. Utan den minsta macho-tendens.

Björn aktade sig noga för att framhålla sin egen betydelse för resultatet. Han lyfte hellre fram avelns betydelse.

Hästägarnas/kundens roll behövde vi inte fråga om för hovslagare Tune Larsson hade avvikit för att fixa till Jori Turjas nya talang. (Jo, det är han som körde framgångsrike Varenne)

”Arbetar alltid” hette det om Björn Goop, 45 på Lökenes stallbacke.

En av Sveriges och världens bästa travkuskar med 7000 segrar. Ingen svensk har vunnit mer!

Vår värd hovslagare Tune Larsson har då berättat

 att han själv bor 12 mil från Lökene Gård uppe i Nordvärmland, ”Men sträckan blir aldrig lång att köra dagligen”.

 Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.