Masarna kunde inte undvika konkurs

Svensk idrott är drabbat hårdare än vad många kan föreställa sig - i jämförelse med en förlust i en match i viken idrott som helst.Ett sådant nederlag kan alla ignorera, motgången är tillfällig och möjligheten att reparera skadan uppstår några ofta bara några dagar senare. 

Men när en anrik klubb går i konkurs är verkligheten skoningslös. Masarna, en av de mest kända speedway-klubbarnas har haft ett affärsdrivande aktiebolag som nu drabbas. 

Så sent som 2020 tog Masarna hem SM-finalen

Tystnaden tar över på Avesta Motorstadion, där 12 424 åskådare samlades den 20 september 2020.En säsong som slutade med SM-guld, faktiskt. Det var då det. Sedan dess har en annan sanning tagit över. En verklighet där utgifterna varit mycket större än intäkterna. Till slut fanns det ingen utväg. Masarna Speedway AB:s sportchef Roger Uppgård tvingades lämna in konkursansökan till Falu Tingsrätt eftersom bolaget inte kan betala sina skulder.

Masarna har skulder hos Kronofogden på 63 358 kronor och ytterligare en skuld på 45 000 kronor väntar på delgivning. Utöver det har klubben skulder till förarna som ännu inte nått Kronofogden. Muntliga uppgifter gör gällande att Masarna Speedway AB har inte  700 000 kronor i skulder till förare 

Många människor bär oförglömliga minnen från Masarna härjningar undder åren och frågar sig nu vad som ska hända. Här finns anor så långt tillbaka som till 1937  Och framför allt, hemmaidolen och stjärnan Tony Richardsson känner alla i idrotts-Sverige till.Tänk, Avesta-sonen är sexfaldig individuell världsmästare, makalöst bra!

Men i dag må han var bitter. Hans moderklubb och klubben i hans hjärta drabbas på hårdast tänkbara sätt.

En första förvarning kom för några veckor sedan. Efter en längre tids kamp för att få en grön uppsida på Masarnas ekonomi tog klubben tillsammans med ligaorganisationen ESS och Svemo beslutet att förutsättningarna inte fanns för en ny säsong i Bauhus-ligan. Klubben var utestängd. Då kom det här uttalandet: ”Det är givetvis oerhört tråkigt att vi hamnar här, både för klubben, ligan och sporten. Samtidigt får vi se det som första steget till en nystart och en möjlighet att bygga upp klubben från grunden igen”, deklarerade Masarnas, Svemos och ESS representanter i ett gemensamt uttalande. 

I klartext, det finns krafter som omgående vill göra en omstart. Ett årsmöte för själva klubben är faktiskt utlyst till onsdagen.

Den ansträngda ekonomi i aktiebolaget har länge varit känt. Kommunen, sponsorer, den egna organisationen och till och med konkurrenter har försökt hjälpa till för att kunna reglera förarskulderna  som har i för höga. 

”Vi har gjort allt som stått i vår makt och vi är tacksamma för att Svemo och ESS gått utanför regelverket och gett oss mer tid.”, har sportchefen Roger Uppegård framhållit. Nu riktar vi   oss framåt och ska arbeta vidare med ungdomsverksamheten, som får lägga grunden till vår framtid”. 

Avesta kommun beviljade ett marknadsföringsavtal på 450 000 kronor i sista stund. Masarna hade sökt drygt 1 miljon kronor, men nån måtta får det vara, tyckte politikerna som hade olika åsikter inför beslutet. Några politiker ville säga nej, vilket också var tjänstemännens förslag. Men på små orter har vissa klubbar en speciell plats i människors sinne och en halv miljon underlättade bolagets skuldbörda.

Dessutom, sportchefen Roger Uppgård har fordringar på föreningen och enligt Kronofogden har han  också uppmärksammats för sin privata skuld till Skatteverket på nära 800 000 kronor.  

Masarna Speedway har drivits dels i föreningen Masarna Sportklubb, dels i Masarna Speedway AB. Det är aktiebolaget, där bland annat ekonomin runt förarna hanterats, som har begärts i konkurs. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.