Masarna kunde inte undvika konkurs

Svensk idrott är drabbat hårdare än vad många kan föreställa sig - i jämförelse med en förlust i en match i viken idrott som helst.Ett sådant nederlag kan alla ignorera, motgången är tillfällig och möjligheten att reparera skadan uppstår några ofta bara några dagar senare. 

Men när en anrik klubb går i konkurs är verkligheten skoningslös. Masarna, en av de mest kända speedway-klubbarnas har haft ett affärsdrivande aktiebolag som nu drabbas. 

Så sent som 2020 tog Masarna hem SM-finalen

Tystnaden tar över på Avesta Motorstadion, där 12 424 åskådare samlades den 20 september 2020.En säsong som slutade med SM-guld, faktiskt. Det var då det. Sedan dess har en annan sanning tagit över. En verklighet där utgifterna varit mycket större än intäkterna. Till slut fanns det ingen utväg. Masarna Speedway AB:s sportchef Roger Uppgård tvingades lämna in konkursansökan till Falu Tingsrätt eftersom bolaget inte kan betala sina skulder.

Masarna har skulder hos Kronofogden på 63 358 kronor och ytterligare en skuld på 45 000 kronor väntar på delgivning. Utöver det har klubben skulder till förarna som ännu inte nått Kronofogden. Muntliga uppgifter gör gällande att Masarna Speedway AB har inte  700 000 kronor i skulder till förare 

Många människor bär oförglömliga minnen från Masarna härjningar undder åren och frågar sig nu vad som ska hända. Här finns anor så långt tillbaka som till 1937  Och framför allt, hemmaidolen och stjärnan Tony Richardsson känner alla i idrotts-Sverige till.Tänk, Avesta-sonen är sexfaldig individuell världsmästare, makalöst bra!

Men i dag må han var bitter. Hans moderklubb och klubben i hans hjärta drabbas på hårdast tänkbara sätt.

En första förvarning kom för några veckor sedan. Efter en längre tids kamp för att få en grön uppsida på Masarnas ekonomi tog klubben tillsammans med ligaorganisationen ESS och Svemo beslutet att förutsättningarna inte fanns för en ny säsong i Bauhus-ligan. Klubben var utestängd. Då kom det här uttalandet: ”Det är givetvis oerhört tråkigt att vi hamnar här, både för klubben, ligan och sporten. Samtidigt får vi se det som första steget till en nystart och en möjlighet att bygga upp klubben från grunden igen”, deklarerade Masarnas, Svemos och ESS representanter i ett gemensamt uttalande. 

I klartext, det finns krafter som omgående vill göra en omstart. Ett årsmöte för själva klubben är faktiskt utlyst till onsdagen.

Den ansträngda ekonomi i aktiebolaget har länge varit känt. Kommunen, sponsorer, den egna organisationen och till och med konkurrenter har försökt hjälpa till för att kunna reglera förarskulderna  som har i för höga. 

”Vi har gjort allt som stått i vår makt och vi är tacksamma för att Svemo och ESS gått utanför regelverket och gett oss mer tid.”, har sportchefen Roger Uppegård framhållit. Nu riktar vi   oss framåt och ska arbeta vidare med ungdomsverksamheten, som får lägga grunden till vår framtid”. 

Avesta kommun beviljade ett marknadsföringsavtal på 450 000 kronor i sista stund. Masarna hade sökt drygt 1 miljon kronor, men nån måtta får det vara, tyckte politikerna som hade olika åsikter inför beslutet. Några politiker ville säga nej, vilket också var tjänstemännens förslag. Men på små orter har vissa klubbar en speciell plats i människors sinne och en halv miljon underlättade bolagets skuldbörda.

Dessutom, sportchefen Roger Uppgård har fordringar på föreningen och enligt Kronofogden har han  också uppmärksammats för sin privata skuld till Skatteverket på nära 800 000 kronor.  

Masarna Speedway har drivits dels i föreningen Masarna Sportklubb, dels i Masarna Speedway AB. Det är aktiebolaget, där bland annat ekonomin runt förarna hanterats, som har begärts i konkurs. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen