Masarna kunde inte undvika konkurs

Svensk idrott är drabbat hårdare än vad många kan föreställa sig - i jämförelse med en förlust i en match i viken idrott som helst.Ett sådant nederlag kan alla ignorera, motgången är tillfällig och möjligheten att reparera skadan uppstår några ofta bara några dagar senare. 

Men när en anrik klubb går i konkurs är verkligheten skoningslös. Masarna, en av de mest kända speedway-klubbarnas har haft ett affärsdrivande aktiebolag som nu drabbas. 

Så sent som 2020 tog Masarna hem SM-finalen

Tystnaden tar över på Avesta Motorstadion, där 12 424 åskådare samlades den 20 september 2020.En säsong som slutade med SM-guld, faktiskt. Det var då det. Sedan dess har en annan sanning tagit över. En verklighet där utgifterna varit mycket större än intäkterna. Till slut fanns det ingen utväg. Masarna Speedway AB:s sportchef Roger Uppgård tvingades lämna in konkursansökan till Falu Tingsrätt eftersom bolaget inte kan betala sina skulder.

Masarna har skulder hos Kronofogden på 63 358 kronor och ytterligare en skuld på 45 000 kronor väntar på delgivning. Utöver det har klubben skulder till förarna som ännu inte nått Kronofogden. Muntliga uppgifter gör gällande att Masarna Speedway AB har inte  700 000 kronor i skulder till förare 

Många människor bär oförglömliga minnen från Masarna härjningar undder åren och frågar sig nu vad som ska hända. Här finns anor så långt tillbaka som till 1937  Och framför allt, hemmaidolen och stjärnan Tony Richardsson känner alla i idrotts-Sverige till.Tänk, Avesta-sonen är sexfaldig individuell världsmästare, makalöst bra!

Men i dag må han var bitter. Hans moderklubb och klubben i hans hjärta drabbas på hårdast tänkbara sätt.

En första förvarning kom för några veckor sedan. Efter en längre tids kamp för att få en grön uppsida på Masarnas ekonomi tog klubben tillsammans med ligaorganisationen ESS och Svemo beslutet att förutsättningarna inte fanns för en ny säsong i Bauhus-ligan. Klubben var utestängd. Då kom det här uttalandet: ”Det är givetvis oerhört tråkigt att vi hamnar här, både för klubben, ligan och sporten. Samtidigt får vi se det som första steget till en nystart och en möjlighet att bygga upp klubben från grunden igen”, deklarerade Masarnas, Svemos och ESS representanter i ett gemensamt uttalande. 

I klartext, det finns krafter som omgående vill göra en omstart. Ett årsmöte för själva klubben är faktiskt utlyst till onsdagen.

Den ansträngda ekonomi i aktiebolaget har länge varit känt. Kommunen, sponsorer, den egna organisationen och till och med konkurrenter har försökt hjälpa till för att kunna reglera förarskulderna  som har i för höga. 

”Vi har gjort allt som stått i vår makt och vi är tacksamma för att Svemo och ESS gått utanför regelverket och gett oss mer tid.”, har sportchefen Roger Uppegård framhållit. Nu riktar vi   oss framåt och ska arbeta vidare med ungdomsverksamheten, som får lägga grunden till vår framtid”. 

Avesta kommun beviljade ett marknadsföringsavtal på 450 000 kronor i sista stund. Masarna hade sökt drygt 1 miljon kronor, men nån måtta får det vara, tyckte politikerna som hade olika åsikter inför beslutet. Några politiker ville säga nej, vilket också var tjänstemännens förslag. Men på små orter har vissa klubbar en speciell plats i människors sinne och en halv miljon underlättade bolagets skuldbörda.

Dessutom, sportchefen Roger Uppgård har fordringar på föreningen och enligt Kronofogden har han  också uppmärksammats för sin privata skuld till Skatteverket på nära 800 000 kronor.  

Masarna Speedway har drivits dels i föreningen Masarna Sportklubb, dels i Masarna Speedway AB. Det är aktiebolaget, där bland annat ekonomin runt förarna hanterats, som har begärts i konkurs. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.