Därför säger Blåvitt upp Mikael Stahre

Prestationerna på planen just nu kunde vara bättre, likaså stämningen i och runt A- lagstruppen. Men i det läget kan anhängare trösta sig med den ekonomiska rapporten i IFK Göteborg. Där redovisas en vinst på 7 miljoner för räkenskapsåret 2022. Ett plus igen och faktiskt för femte gången på de senaste åtta åren i Blåvitt. Meen så var det där med prestationerna på planen... Därför sparkades tränaren Mikael Stahre.

Mikael Stahre hade det jobbigt som tränare i IFK Göteborg. Till slut trodde inte styrelsen att han var rätt man att utveckla spelartruppen

Med alllt mera ordning och förhoppningar i IFK Göteborg och allt mindre sportsligt utbyte  föll skuggan tungt på tränaren Mikael Stahre.

Trots alla försäjningar och investeringar i spelartruppen har inte laget fungerat och på lördagen tog styrtelsen beslutet att Stahre befrias från sin sysslor i klubben.

– Detta är den bästa lösningen för IFK Göteborg, säger klubbdirektör Håkan Mild.

– Mikael har lagt ner enormt mycket tid och energi för att laget ska lyckas, och det tackar vi honom för. Men för att få ut mesta möjliga av vår trupp krävs nu en förändring

De båda assisterande tränarna Alexander Tengryd och William Lundin tar tills vidare klivet upp som gemensamt huvudansvariga tränare för herrlaget. 

– Båda har ett stort förtroende i spelartruppen och de kommer att få allt nödvändigt stöd som de behöver under den period de leder laget, säger Håkan Mild.

Sådana skillnader

Den kamerala historien har skiftat under åren. 2011-2014 tappade klubben inte mindre än 21,9 miljoner.

Men numera råder andra tider. Koncernens nettoomsättning ökade till 151,3 miljoner (145,2) och årets resultat uppgick till 7,0 miljoner (12,4) efter skatt. Nettoomsättningen exklusive spelartransfers steg till 132,8 miljoner (106,2).

I sluänden innebär det att det egna kapitalet ökade till 43,6 miljoner, från fjolårets 35,8). Vidareatt en omräknad soliditet förbättrades till 19,6 procent (15,4) och likvida medel vid årsskiftet uppgick till 11,9 miljoner (21,1).

Blått vär på fötter igen, så att säga. Och det betonar också ekonomichefen Marcus Hermansson:

– Vi är tillfreds med den ekonomiska utvecklingen. Vi arbetar målmedvetet med en långsiktig plan för att stärka den finansiella ställningen.vi har ökat i stort sett samtliga intäktsområden i jämförelse med 2021 och vi har åter ökat det egna kapitalet, säger ekonomichef Marcus Hermansson och fortsätter:

– Det här innebär en satsning både för herrlaget att prestera bättre i Allsvenskan och för damlaget att utmana i toppen av division 1.  

Ekonomiskt facit 2022 för IFK Göteborg (2021 inom parentes)

IFK i siffror

• Nettoomsättning: 151,3 msek (145,2)

• Vinst vid försäljning av spelare: 18,5 msek (39,0)

• Driftsresultat: -2,9 msek (-20,7)

• Resultat efter skatt: 7,0 msek (12,4)

• Eget kapital: 43,6 msek (35,8)

Mmen ekonomichefen Marcus Hermansson var inte dagens huvudperson. Det  Det blev f d tränaren ;Mikael Stahre som kallade till presskonferens på ett hotell i Göteborg och tog till orda.

han hade en viss känsla i kroppen inför händelseutvecklingen.

- Man har en känsla, vissa saker tystnar och kallnar. Folk dyker upp som inte brukar vara på plats. Man är inte helt dum i huvudet. Men jag ligger inte fosterställning efter det här, deklarerade han.

Jag har inget direkt budskap att basunera ut men är självklart besviken att jag inte får leda Blåvitt. 

-Jag är inte ledsen, jag har ingen ångestkänsla. Jag är lite frustrerad. Jag står rakryggad, har varit med om det här några gånger förut. Jag har blivit sparkad tidigare. 

- Jag kan med gott samvete säga att jag inte gjort något dåligt jobb. Det blåser på toppen. Spelare och ledare och tränare går, men klubben består.  

Stahre, 47, har ett kontrakt fram till nästa år.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen