Därför säger Blåvitt upp Mikael Stahre

Prestationerna på planen just nu kunde vara bättre, likaså stämningen i och runt A- lagstruppen. Men i det läget kan anhängare trösta sig med den ekonomiska rapporten i IFK Göteborg. Där redovisas en vinst på 7 miljoner för räkenskapsåret 2022. Ett plus igen och faktiskt för femte gången på de senaste åtta åren i Blåvitt. Meen så var det där med prestationerna på planen... Därför sparkades tränaren Mikael Stahre.

Mikael Stahre hade det jobbigt som tränare i IFK Göteborg. Till slut trodde inte styrelsen att han var rätt man att utveckla spelartruppen

Med alllt mera ordning och förhoppningar i IFK Göteborg och allt mindre sportsligt utbyte  föll skuggan tungt på tränaren Mikael Stahre.

Trots alla försäjningar och investeringar i spelartruppen har inte laget fungerat och på lördagen tog styrtelsen beslutet att Stahre befrias från sin sysslor i klubben.

– Detta är den bästa lösningen för IFK Göteborg, säger klubbdirektör Håkan Mild.

– Mikael har lagt ner enormt mycket tid och energi för att laget ska lyckas, och det tackar vi honom för. Men för att få ut mesta möjliga av vår trupp krävs nu en förändring

De båda assisterande tränarna Alexander Tengryd och William Lundin tar tills vidare klivet upp som gemensamt huvudansvariga tränare för herrlaget. 

– Båda har ett stort förtroende i spelartruppen och de kommer att få allt nödvändigt stöd som de behöver under den period de leder laget, säger Håkan Mild.

Sådana skillnader

Den kamerala historien har skiftat under åren. 2011-2014 tappade klubben inte mindre än 21,9 miljoner.

Men numera råder andra tider. Koncernens nettoomsättning ökade till 151,3 miljoner (145,2) och årets resultat uppgick till 7,0 miljoner (12,4) efter skatt. Nettoomsättningen exklusive spelartransfers steg till 132,8 miljoner (106,2).

I sluänden innebär det att det egna kapitalet ökade till 43,6 miljoner, från fjolårets 35,8). Vidareatt en omräknad soliditet förbättrades till 19,6 procent (15,4) och likvida medel vid årsskiftet uppgick till 11,9 miljoner (21,1).

Blått vär på fötter igen, så att säga. Och det betonar också ekonomichefen Marcus Hermansson:

– Vi är tillfreds med den ekonomiska utvecklingen. Vi arbetar målmedvetet med en långsiktig plan för att stärka den finansiella ställningen.vi har ökat i stort sett samtliga intäktsområden i jämförelse med 2021 och vi har åter ökat det egna kapitalet, säger ekonomichef Marcus Hermansson och fortsätter:

– Det här innebär en satsning både för herrlaget att prestera bättre i Allsvenskan och för damlaget att utmana i toppen av division 1.  

Ekonomiskt facit 2022 för IFK Göteborg (2021 inom parentes)

IFK i siffror

• Nettoomsättning: 151,3 msek (145,2)

• Vinst vid försäljning av spelare: 18,5 msek (39,0)

• Driftsresultat: -2,9 msek (-20,7)

• Resultat efter skatt: 7,0 msek (12,4)

• Eget kapital: 43,6 msek (35,8)

Mmen ekonomichefen Marcus Hermansson var inte dagens huvudperson. Det  Det blev f d tränaren ;Mikael Stahre som kallade till presskonferens på ett hotell i Göteborg och tog till orda.

han hade en viss känsla i kroppen inför händelseutvecklingen.

- Man har en känsla, vissa saker tystnar och kallnar. Folk dyker upp som inte brukar vara på plats. Man är inte helt dum i huvudet. Men jag ligger inte fosterställning efter det här, deklarerade han.

Jag har inget direkt budskap att basunera ut men är självklart besviken att jag inte får leda Blåvitt. 

-Jag är inte ledsen, jag har ingen ångestkänsla. Jag är lite frustrerad. Jag står rakryggad, har varit med om det här några gånger förut. Jag har blivit sparkad tidigare. 

- Jag kan med gott samvete säga att jag inte gjort något dåligt jobb. Det blåser på toppen. Spelare och ledare och tränare går, men klubben består.  

Stahre, 47, har ett kontrakt fram till nästa år.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.