Därför säger Blåvitt upp Mikael Stahre

Prestationerna på planen just nu kunde vara bättre, likaså stämningen i och runt A- lagstruppen. Men i det läget kan anhängare trösta sig med den ekonomiska rapporten i IFK Göteborg. Där redovisas en vinst på 7 miljoner för räkenskapsåret 2022. Ett plus igen och faktiskt för femte gången på de senaste åtta åren i Blåvitt. Meen så var det där med prestationerna på planen... Därför sparkades tränaren Mikael Stahre.

Mikael Stahre hade det jobbigt som tränare i IFK Göteborg. Till slut trodde inte styrelsen att han var rätt man att utveckla spelartruppen

Med alllt mera ordning och förhoppningar i IFK Göteborg och allt mindre sportsligt utbyte  föll skuggan tungt på tränaren Mikael Stahre.

Trots alla försäjningar och investeringar i spelartruppen har inte laget fungerat och på lördagen tog styrtelsen beslutet att Stahre befrias från sin sysslor i klubben.

– Detta är den bästa lösningen för IFK Göteborg, säger klubbdirektör Håkan Mild.

– Mikael har lagt ner enormt mycket tid och energi för att laget ska lyckas, och det tackar vi honom för. Men för att få ut mesta möjliga av vår trupp krävs nu en förändring

De båda assisterande tränarna Alexander Tengryd och William Lundin tar tills vidare klivet upp som gemensamt huvudansvariga tränare för herrlaget. 

– Båda har ett stort förtroende i spelartruppen och de kommer att få allt nödvändigt stöd som de behöver under den period de leder laget, säger Håkan Mild.

Sådana skillnader

Den kamerala historien har skiftat under åren. 2011-2014 tappade klubben inte mindre än 21,9 miljoner.

Men numera råder andra tider. Koncernens nettoomsättning ökade till 151,3 miljoner (145,2) och årets resultat uppgick till 7,0 miljoner (12,4) efter skatt. Nettoomsättningen exklusive spelartransfers steg till 132,8 miljoner (106,2).

I sluänden innebär det att det egna kapitalet ökade till 43,6 miljoner, från fjolårets 35,8). Vidareatt en omräknad soliditet förbättrades till 19,6 procent (15,4) och likvida medel vid årsskiftet uppgick till 11,9 miljoner (21,1).

Blått vär på fötter igen, så att säga. Och det betonar också ekonomichefen Marcus Hermansson:

– Vi är tillfreds med den ekonomiska utvecklingen. Vi arbetar målmedvetet med en långsiktig plan för att stärka den finansiella ställningen.vi har ökat i stort sett samtliga intäktsområden i jämförelse med 2021 och vi har åter ökat det egna kapitalet, säger ekonomichef Marcus Hermansson och fortsätter:

– Det här innebär en satsning både för herrlaget att prestera bättre i Allsvenskan och för damlaget att utmana i toppen av division 1.  

Ekonomiskt facit 2022 för IFK Göteborg (2021 inom parentes)

IFK i siffror

• Nettoomsättning: 151,3 msek (145,2)

• Vinst vid försäljning av spelare: 18,5 msek (39,0)

• Driftsresultat: -2,9 msek (-20,7)

• Resultat efter skatt: 7,0 msek (12,4)

• Eget kapital: 43,6 msek (35,8)

Mmen ekonomichefen Marcus Hermansson var inte dagens huvudperson. Det  Det blev f d tränaren ;Mikael Stahre som kallade till presskonferens på ett hotell i Göteborg och tog till orda.

han hade en viss känsla i kroppen inför händelseutvecklingen.

- Man har en känsla, vissa saker tystnar och kallnar. Folk dyker upp som inte brukar vara på plats. Man är inte helt dum i huvudet. Men jag ligger inte fosterställning efter det här, deklarerade han.

Jag har inget direkt budskap att basunera ut men är självklart besviken att jag inte får leda Blåvitt. 

-Jag är inte ledsen, jag har ingen ångestkänsla. Jag är lite frustrerad. Jag står rakryggad, har varit med om det här några gånger förut. Jag har blivit sparkad tidigare. 

- Jag kan med gott samvete säga att jag inte gjort något dåligt jobb. Det blåser på toppen. Spelare och ledare och tränare går, men klubben består.  

Stahre, 47, har ett kontrakt fram till nästa år.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.